Löpning Träning 12 inlägg 4273 visningar

Att disponera 10k lopp sub 42 med jobbiga sista 3 i uppförsbacke

Emir Mujezinovic
1982 • Malmö
#1
17 november 2012 - 18:48
Gilla
Hej!

I sista vilostund tänkte jag på passa på och fråga de lite mer erfarna om hur man bäst hade kunnat disponera ett 10k lopp som jag ska springa imorgon. Avslutande sista 3 km är det en höjdskillnad på 50m, med 3 riktigt jobbiga 100meters backar 800m innan mål.

Jag har personbästa 41:46 (juli 2012) på en ganska flack bana. Hade tränat lite extra under under sept/okt och tänkte satsa på ett nytt personbästa. Dock feber och förkylning de senaste 2 veckorna har dragit ner på krafterna samt att uppförsbacken hjälper inte mycket till heller.

Min nuvarande taktik brukar vara att gardera mig första 2k, öka och hålla jämn tempo fram 5 för att sedan avsluta de sista 5 snabbare än första halvan och sprint under 4min sista km, så länge har det fungerat men just de sista 3km på denna banan får mig att tvivla om krafterna kommer finnas att göra sista rycket.

Hade varit tacksam för tips :)

Bifogar länk på loppets nivåskillnad http://jeanbouin.mundodeportivo.com/circuit/
#2
17 november 2012 kl 19:15
Detta inlägg har raderats
HR
1972 • Stockholm
#3
17 november 2012 kl 19:16 Redigerad 17 november 2012 kl 19:17
Gilla
För ett så pass "kort" lopp så känns disponeringen lite tveksam.

En mil brukar man ju försöka stå på i så jämn och hög fart som möjligt. Det är lite för kort för att trixa med upplägg som att gardera sig. Är man inte uppvärmd så kan första två km gå trögt, men en mil bör man starta uppvärmd och försöka gå på redan från början.

För att springa den banan på en vettig tid känns det som att du får starta ordentligt uppvärmd (inte bara flaxa lite med armarna) så att du har fått upp lite arbetspuls som du håller till starten.

Sedan får du nog allt stå på och utnyttja den enklare delen av banan för att kapa tid fram tills banan blir seg. Om det nu är segt på slutet så hjälper det ju inte för tiden att ha hållit igen alltför mycket i början, snarare kan du kosta på dig att sänka tempot en smula mot slutet för att inte krokna i backarna. Har du normalt krafter för en sub4 sprint på slutet så har du ju lite reservkraft men på den banan kanske du får nöja dig med att hålla farten mot slutet och då krävs som sagt ett bra sprunget lopp under de första sju km i detta fallet.

3km är inte så långt så då kan du springa på till backarna och tagga ner lite i dem - 100m är inte så långt och inte värt att bränna orken i - för att sedan gasa lite igen.

Kort: jag tror inte på ett sista ryck som kompensation för en avslagen första halva på en sådan bana. Men givetvis ett sista ryck och tempoökning om det finns krafter kvar.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#4
17 november 2012 kl 23:37
Gilla
Jag skulle gasa rejalt i nedforslopan mellan 4 och 7, kanske sub 4 till och med.
start - 4k, 4:15 till 4:20
4k - 7k, runt 4
7k - mal - pannben, ser ut att vara 4:30 tempo sista biten.
Emir Mujezinovic
1982 • Malmö
#5
18 november 2012 kl 08:21
Gilla
Tack för tipsen :)

Har startbox i andra fältet 38´-42´, för att undvika rusning att att ta ut mig för mycket i början kommer nog starta i slutet och testar en inledning på 4:10-4:20

15c och molnigt, kan spricka upp för regn
frukost och uppvärmning avklarade
blir att bege sig nu och hoppas på det bästa
HR
1972 • Stockholm
#6
18 november 2012 kl 08:55
Gilla
Återkom gärna efter loppet med hur du till slut sprang och hur det gick. :)
#7
18 november 2012 kl 13:19 Redigerad 18 november 2012 kl 13:19
Detta inlägg har raderats
HR
1972 • Stockholm
#8
18 november 2012 kl 13:28
Gilla
Roligt!
Det verkar finnas potential ner mot 40 minuter på flack bana inom mycket kort således.
Ska bli intressant att höra upplägget på loppet.
Emir Mujezinovic
1982 • Malmö
#9
18 november 2012 kl 17:18
Gilla
Stämmer bra Bo :)

Är givetvis nöjd med nytt personbästa på den banan men det är ändå blandade känslor.

Startskottet gick och som väntat blev det ett rus på den första raksträckan, tog det relativt lugnt och blev omsprungen av rätt så många, en skön nedförs backe fram tills första k och klockan visade 3:50, kändes förvånansvärt bra så jag höll tempot fram tills tredje och 12min totalt. Där började vaderna spöka lite, som fortfarande kändes från onsdagens intervall pass. Framme vid halvan stod det 20:18 och det var där som krafterna började tryta och negativa tankarna kom igång en efter en, "varför stanna jag inte ii sängen som alla andra på en söndag" "vad gör jag på 20:18 när personbästa är 19:50 på 5" "Bo skrev till dig att banan är svår och räkna med 1:30 plus" "är helt slut nu och har lika mycket kvar plus 3 som är uppförsbacke" "nu skippar vi detta och tar ut en bicing från närmaste station och cyklar hem"...
Men fanns inget annat än att fortsätta så gott det gick och malde på, innan sängdags igår hade jag googlat lite running citat och en som fastnade var Prefontaines “Don’t let fatigue make a coward of you.” så den var på repeat i tankarna när det kändes som värst.

Har inga exakta tider då casio barndoms klockan visar enbart den totala tiden och minnet sviktade ganska efter 5e k. Tappade nog en del mellan 5e och 7e och blev omsprungen av de jag hade legat jämt med.
Framme på 7e km var loppet inne på parallel gatan, där 3km backen börjar men även där jag bor och träningspassen brukar avslutas med en sprint under 4. Vägrade acceptera att jag skulle bli omsprungen av fler, la i en extra växel och passerade många och var tillbaks med de från start. Höll samma tempo i de sista 3 uppförsbackarna och tänkte nu går det hela vägen under 41. Efter den sista backen med 600m kvar tillbaks på jämn sträcka var det som att gå in i en vägg, tappade en del fart samt i de sista svängarna o la in en sprint den sista raksträckan för att stapla in på 41:15.

För att summera det hela så är jag givetvis nöjd med en ny personbästa på en svårare bana, det sura var att 41 var inom räckhåll samt att andra halvan gick slöare än den första.
Den bittra eftersmaken var även att frukosten kastades upp flera gånger någon kvart efter att ha kommit i mål, dock har man mer respekt nu för elitidrottare som forcerar sig så pass hårt tom på träning.

Blir nu att lägga in lite mer kontinuerlig träning åtminstone 3gånger i veckan och försöka satsta på sub 40 på lättare bana.

Tackar återigen för tipsen Henrik, Roland & Bo.

Hur många mil tycker ni man bör löpa i veckan för att komma under 40 och inte behöva pannbena sig igenom den sista halvan?
#10
18 november 2012 kl 17:23
Detta inlägg har raderats
HR
1972 • Stockholm
#11
19 november 2012 kl 18:10 Redigerad 19 november 2012 kl 18:13
Gilla
Emir; jag tror liksom Bo att 5-6 mil/vecka räcker bra. Det kommer underlätta om du börjar variera träningen med olika distanser och fart. Själv fick jag till ynka 4-6 mil i veckan när jag var som snabbast och klippte milen strax under 35 min. Men jag var yngre, lättare och skadefri då. Jag sprang oftast milen eller 14-15km, nästan alltid i bra fart. Jag tänkte att eftersom milen oftast gick på runt 38 minuter för mig så kändes det inte så roligt att dra på sig kläderna för ett kortare pass, då kunde jag lika gärna riva av en mil. Hade jag en ledig dag brukade det bli ca 16km (två varv runt Årstaviken).

Eftersom jag sällan sprang längre än så så orkade jag springa fort på nästan alla pass och drog heller inte på mig några överbelastningsskador. Det gjorde att jag även orkade något längre sträckor i bra fart.

Jag tror däremot att med den ringa träningsmängden så var sträckor runt 30km upp till maran ett stort frågetecken för mig om jag skulle försökt springa ett sådant lopp på bra tid.
Kanske hade jag fått springa in i den omtalade väggen?

Det som är trevligt är att när du väl nått en bra form så kan du hålla den ganska bra under lång tid utan att behöva göra något "extra" så länge du inte slarvar med kost och vila samt tränar bra när du väl tränar.

Idag när jag tränar ganska lite så märker jag att jag inte tappar speciellt mycket mellan träningarna utan det kan tvärtom bli som så att jag hinner bli helt återställd och springer lika bra eller bättre om det hinner gå en hel vecka mellan. Det jag tappar är spetsfarten och uthålligheten på "nära max". Dessutom så är långtidsuthålligheten inte vad den varit och jag är extremt dagsformsberoende. Det är vad man får ta om man skippar på mängdträningen.



Acke5
1959 • Göteborg
#12
19 november 2012 kl 18:47
Gilla
"... springer lika bra eller bättre om det hinner gå en hel vecka mellan."

Är det inte det som kallas superkompensation, och är en komponent i "alla" moderna träningsupplägg?

Dessutom kanske små skavanker/förslitningar får en chans att läka?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.