Löpning Träning 4 inlägg 4508 visningar

(Nybörjar-) Upplägg inför halvmara

Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#1
21 oktober 2012 - 21:37
Gilla 
Hej!
Jag skulle vilja ha tips på hur jag ska lägga upp min löpning under hösten/vintern/våren inför Gbg-varvet nästa år. Jag sprang det förra året på 2.16 - har alltid tyckt det varit JÄTTEjobbigt att springa men efter första barnet för fyra år sen insåg jag att det var ett lätt sätt att få tränat på. Men jag bara öppnande dörren och började springa - inga tankar om upplägg eller något sådant, och det var fortfarande väldigt jobbigt och jag tyckte det var svårt att bli bättre. Fick andra barnet i april i år, men har kommit igång rätt bra igen och kört "C210K", och tyckt det funkat riktigt bra - jag har känt en klar förbättring, och springer "snabbare" nu än då. Vet inte exakt vad jag gör milen på nu, men ca 58 minuter skulle jag tippa på. Hur borde min veckoträning se ut? Tänker mig att springa tre dagar i veckan, och köra helkroppsstyrka en dag. Och hur borde upplägget se ut fram till Gbg-varvet?
Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#2
22 oktober 2012 - 08:57
Gilla 
Kikade in på programmen som finns här. Men en annan fråga då: ska jag köra på halvmaraprogrammet redan nu, eller ska jag hålla mig till att förbättra milen fram till efter nyår och dra igång halvmaran i januari februari?
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#3
22 oktober 2012 - 10:33
Gilla 
Jag tror nog det viktigaste är att du vänjer kroppen vid den belastning som löpning gör. Själv gjorde jag misstaget i våras att springa för stora volymer och för snabbt för min egen kapacitet. Det var jättekul att nå mitt mål på distansen halvmara och att kunna springa milen under 55 minuter. Det var bara att kroppen inte höll... Så kan det tyvärr bli om man inte skyndar långsamt. Det har jag lärt mig nu!

Hur många km springer du per vecka?

Tycker 20 veckors programmen från Funbeat är rätt bra. Här är tips på ett:
http://www.funbeat.se/programs/show.aspx?TrainingProgramID=7076

De brukar vara ganska lika. Det du kan göra är ju att stanna flera veckor på första träningsveckan tills det känns bra. Det börjar ju redan med 20-25km redan vecka ett. Kan vara mycket om du inte springer så mycket nu. Om du kollar på min träning de senaste 7 veckorna så gick jag från 4,6 till 13,8 till 17,4 till 20 till 20,7 till 27,4, sen tillbaka till 18,8/vecka för att sen visserligen bli förkyld men det hade ju inget med träningsupplägget att göra. Varvar sen med funktionell styrka och rörlighetsträning, så att kroppen håller. Känns bra so far i alla fall.

Alla är olika men skynda långsamt är som sagt mitt tips i alla fall och slarva inte med styrka. Varje gång jag själv gjort det så har jag fått betala för det...
Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#4
22 oktober 2012 - 11:59
Gilla 
Tack för svar! :)

De sista veckorna har jag nog legat på runt 2 mil i veckan, men har också haft lite förkylning och annat som stoppat mig ett tag. Ja, kan ju vara en bra idé att hålla sig på vecka ett för att bli ordentligt kompis med både distaner och mängd. Det är ju ett tag kvar till varvet, så jag behöver väl inte ha någon brådska med att komma upp i längd ännu. Ska kolla in länken du gav!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.