Löpning Träning 14 inlägg 3723 visningar

Jag fattar inte

Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#1
3 oktober 2012 - 20:50
Gilla
Jag vet att jag är för dåligt påläst. Men jag funderar en del enligt följande som jag inte fattar:
Det råd jag snappat upp är:
* Det är under vilan man bygger upp sig. alltså måste man ha minst en vilodag efter ett pass.
* För att förbättra sig måste man träna fler pass.
Summering:
Enligt första punkten så är det ca 3 pass / v som max.
Om man redan tränar 3 pass i veckan? Hur blir det då?
Jag har också sett att mängden kvalitetspass i veckan ska vara rätt låg ca 20% har jag för mig.

Om man redan tränar 3pass/v varav ett kvalitetspass så går det inte att bli bättre?

Jag ligger på nivån 50min/ mil och vill ner till 45.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
3 oktober 2012 kl 20:53 Redigerad 3 oktober 2012 kl 21:01
Gilla
"Det är under vilan man bygger upp sig. alltså måste man ha minst en vilodag efter ett pass."

Det är naturligtvis fel erfarenhetsmässigt, möjligen skulle det kunna gälla vissa löpare och ibland och knappast alltid.

................

Det säkraste sättet för många som har BMI på minst ca 25 och vill sänka miltiden från 50 min till 45 min är sannolikt att tappa 10-15 % i vikt för det bör fungera även för "low responders" till ökad träning vid den resultatnivån och löpmängden.

Annars är tillräcklig löpmängdökning med bibehållen rimlig fartlöpningsmängd (8-15 km per vecka) en rätt säker väg.

Men kombinationen av BMI-nedgång och successivt ökad träningsfart och träningsmängd brukar i praktiken vara vanligast och mer effektivt.
1972 • Landvetter
#3
3 oktober 2012 kl 20:58
Gilla
Du kan nog återhämta dig snabbare än så när du blir mer van att springa. Dessutom kan du säkert också öka längd, fart och antal intervaller på de pass du kör. Vissa personer med lång träningsbakgrund kan köra 3 kvalitetspass i veckan (intervaller) utan problem. Men du har en poäng, man måste öka för att bli bättre men samtidigt ge kroppen tid för återhämtning. Så du kan optimera återhämtning på olika sätt om det är den som brister. Har du bra återhämtning kan du också träna oftare. Kanske 2 vila 1 eller 3 vila 1, 2 vila 1. Osv...
Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#4
3 oktober 2012 kl 21:16
Gilla
Vad bra! Jag fattar!

Bmi har jag ca 23.5 så det kommer jag inte ändra på medvetet.
Däremot kunna träna 2 dagar i rad i bland utan att tycka att jag gör fel.

Per K
1974 • Västerås
#5
3 oktober 2012 kl 21:22
Gilla
Tror att den återkommanden uppfattningen om "48 timmars vila" egentligen härstammar från styrketräningsvärlden där en hårt använd muskel behöver ordentlig vila för att kunna prestera maximalt igen.
1984 • Göteborg
#6
3 oktober 2012 kl 21:23
Gilla
Naturligtvis är det under vilan kroppen bygger om sig för att klara de nya påfrestningarna. Men springer du en timme om dagen vilar du i tjugotre. Varifrån har du fått det att man måste ha en vilodag efter varje pass? Det kan nog var smart i början men desto mer och oftare du tränar desto snabbaee återhämtar du dig. Världseliten i marathon tränar ofta tre pass per dag. Själv vill jag springa minst 8 gånger i veckan men på grund av olika skäl blir det sällan fler än 7 (ofrivillig vila även kallad).

Du blir bättre desto mer du tränar (upp till i alla fall kanske 18 mil / vecka) och håller dig relativt skadefri.
1966 • Karlstad
#7
3 oktober 2012 kl 21:34
Gilla
Håller med Bo och Linus.
Jag kan köra ett pass på morgonen. Sen vilar jag hela dagen.. en vilodag,, och så kör jag ett pass på kvällen. :-P
Lite tillspetsat men du hajar.. ju mer van kroppen är desto fortare hämtar den sig. När jag sprang min första 3-km i 7:00-fart fick jag knappt luft. Tar jag en trea med grabben idag i 6.00-fart är det inte värt besväret att duscha efter. Så det hänger ju mkt på ansträngningsgrad också.
Gå på känsla och gör det du känner för, backa om du känner av nåt.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
3 oktober 2012 kl 21:36
Gilla
Fast även BMI 23.5 är onödigt högt. Kan du sänka det till ca 21 så kan det kanske räcka för sub 45 utan mängdökning :-)
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#9
3 oktober 2012 kl 21:37
Gilla
Anders, jag tror du klarar dig med en dags vila per vecka. Springer du inte mycket längre än runt timmen så är det nog lugnt. Sen får man såklart känna efter. Har man kört hårda intervaller eller backe en dag så kan man köra lite långsamt dagen efter.
Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#10
3 oktober 2012 kl 22:19
Gilla
Nu ska här tränas! Bra motivation inför vintersäsongen!
Miriam Cedervad
1974 • Karlstad
#11
3 oktober 2012 kl 22:42
Gilla
Tror också att kroppen faktiskt klarar mkt mer än vi tror många gånger. Jag tränar löpning 2-3 ggr i veckan och däremellan olika styrkepass, promenader, simning etc. Ibland blir det iallafall fler vilodagar än man tänkt pga jobb, barnen, möten, sjukdom etc så då gör det inget att ligga lite på plussidan vad gäller ental pass så att säga :). Så tänker jag, och jag har också planer på att få in ytterligare löprunda i veckan. På helger kör vi ofta dubbelpass, tex löpning på fm och styrkepass på kvällen. Om vi har tid vill säga.
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#12
3 oktober 2012 kl 22:48 Redigerad 3 oktober 2012 kl 22:50
Gilla
Jag håller med alla föregående talare om att man absolut inte måste ha en vilodag efter varje pass. Men att man inte har vilodag behöver inte innebära att man tar en löprunda, jag är övertygad om att all konditionsidrott är bra för löpningen.

Själv spelar jag Bordtennis ca 3ggr per vecka och Volleyboll 2ggr, utöver detta springer jag 2-4 gånger. Det är alltså mer än ett pass om dagen. Men trots detta har jag ju naturligtvis en del vilodagar, kör exempelvis både pingis och volleyboll en dag och ibland springer jag till/från/innan/efter träningen :)
Carl Petersson
1995 • Mariestad
#13
3 oktober 2012 kl 22:58
Gilla
Men som de andra säger, när man har vant sig kan man definitivt springa flera dagar i rad även om jag, tyvärr, sällan har tid till detta..
1965 • Eksjö
#14
4 oktober 2012 kl 08:39
Gilla
Något som jag inte har fattat fullt ut förrän nyligen **gråter** är att man förbättrar sin baslöpekonomi snabbare när man tränar trött än när man tränar utvilad. När man tränar igen inte helt utvilad efter föregående pass så har kroppen inga "växelmynt" över och "prutar bort" alla onödiga rörelsemönster som inte för den framåt. Problemet är att hjärnan kan vara så fixerad vid farten (läs klockan) att man hakar upp sig på att den ändå är lägre än den fart man skulle haft om man varit fullt utvilad.

Beskrivet annorlunda: Många nybörjare springer ju samma femkilometersrunda tre gånger i veckan och inget annat och bedömer sina framsteg efter den tid de gör på den rundan (jag var sådan själv när jag började för många år sedan). För att hela tiden förbättra eller åtminstone matcha sitt PB på en sådan slinga behövs åtminstone en vilodag mellan loppen. Springer de två dagar i rad så blir tiden dag två någon minut sämre och då tror de att det passet ger mycket mindre eller att det till och med varit bortkastad energi att köra det - när det i själva verket förmodligen är tvärtom i och med att kroppen måste mobilisera rörelseeffektiviteten bättre för att överhuvudtaget ta sig runt den dagen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.