Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2875 visningar

Cortison runt hälsenan

Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#1
29 augusti 2012 - 09:32
Gilla
Hej!
I fredags blev jag tvungen att fatta ett beslut när jag var till doktorn. Efter att ha ont i hälen och hälsenan sen början på maj och varit 2 ggn till doktorn och fått starkare Voltaren tabletter och smetat på salva och det ej funkat. Min häl har varit rejält svälld, tjock och öm på slemsäckarna, nedre delen av hälsenan. Haft svårt att komma i gång på morgonen och bara jag suttit ett tag har det gjort ont när jag börjar gå innan jag lyckats komma i gång men haltat. Semestern var ett helvete utan löpningen all energi och avkoppling som löpningen ger en, Men i vilket fall som helst så fick jag nu cortison spruta på båda sidor runt hälsenan och slemsäckarna tappades på vätska. Fick fruktansvärt ont på natten värkte som värsta tandvärk. Nu känns det mkt bättre den börjar bli smal igen och jag kan gå. MEN NU UNDRAR JAG HUR SVAG ÄR DEN. DOKTORN SA JAG MÅSTE VARA HEMMA 1 VECKA OCH VILA VILKET JAG NU GÖR. MEN ÄR DET NÅN SOM GJORT LIKA SOM MIG, NÄR VÅGAR MAN RÖRA PÅ SIG MER TEX CYKLA, LÄNGRE PROMENADER MM UTAN ATT VARA RÄDD FÖR ATT DEN SKA GÅ AV SOM DOKTORN SKRÄMDE MIG MED, är rädd för detta
1952 • Varberg
#2
29 augusti 2012 kl 14:31
Gilla
Vilken trist sommar. Jag skulle tänka så här utan att ha haft dina problem:
Cortison har som biverkan att det försvagar vävnadsstrukturer. Det kommer långsamt och blir mer ett problem på sikt och gör att man ska vara restriktiv med upprepade behandlingar speciellt.
Cortison är mycket effektivt initialt vilket gör att man lätt tar i för mycket eftersom det känns bedrägligt bra. Där ligger nog största skaderisken. Man ska också vara medveten om att effekten klingar av. Jag skulle ta det mycket försiktigt och försöka vara glad över att jag kan gå utan smärta.
Orsaker som man kan åtgärda ska man utesluta som tryck utifrån från hälkappa och tryck inifrån från benpålagring.
Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#3
2 september 2012 kl 16:22
Gilla
Tack för ditt svar, det gav mig mer info.
HR
1972 • Stockholm
#4
2 september 2012 kl 16:33 Redigerad 2 september 2012 kl 17:15
Gilla
Vad Tage skrev.

Tyvärr verkar cortisonet uppluckrande och senorna kan bli "sprödare" av behandlingen så jag skulle vara lite försiktig med att ta i. Risken är dessvärre ännu större i din (vår) ålder.

Har behandlingen tagit bra så blir slemsäckarna lite som två uttorkade russin och förhoppningsvis så släpper tryck och smärta och du kan börja jobba på normal rörlighet snart.

Den "naturliga" processen när man läker ut ett sådant problem är ganska långsam och min sambo brottas lite grann med snarlikt problem och det kommer och går och lättar lite långsamt, det tar verkligen tid. Cortison är den "snabba vägen" att bli smärtfri men det kan bli följdproblem.

Krya på dig och var inte rädd att röra på foten obelastat och ofta, men var försiktig med att belasta den och undvik snabba utfall och håll dig borta från squash/badmintonbanan närmsta tiden. ;)
Victoria
1970 • Mölndal
#5
5 september 2012 kl 20:49
Gilla
Infektionsrisken är inte att undervrdera heller!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.