Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 3405 visningar

Nybörjare med ömmande fot

Martin
1988 • Stockholm
#1
24 juni 2012 - 19:49
Gilla
Hej joggare! :)

Jag har börjat jogga (för tredje gången nu), och kör ett program som ska ta mig från 2km till 10km på ca 9 veckor. På midsommarafton sprang jag 3km och nästa pass är schemalagt till imorgon måndag. Jag kör tre gånger i veckan på blandat stigar, grusvägar och asfalt.

Jag har dock ett problem.
När jag springer så får jag ont i min vänstra fotled, och smärtan kan ibland även sätta sig i både fram och baksidan av vaden.
Jag kan oftast avhjälpa det när jag springer genom att "slappna av mer" i bena, men helt av med ömmandet blir jag inte. Smärtan ökar ibland när jag slutat springa och börjar gå (ibland till den nivån att jag haltar lätt), och minskar om jag går över till lätt "joggsteg" igen. När jag kommit hem igen brukar det inte göra ont längre.

Vad kan det vara för problem, och hur kan jag avhjälpa det?

Tack på förhand! :)
NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#2
25 juni 2012 kl 12:45
Gilla
Du får alltså ont från vaden ner till foten? Vad är det som gör ont? Domnar den bort?

Har du schyssta skor?

För övrigt gillar jag inte dessa "klara 10km på bara blabla veckor". Du stressar dig själv och du vet inte ens om du kropp klarar av den belastningen egentligen, speciellt när du är helt ny till löpning. Men visst, känns det bra så funkar det ju, men är du en människa som inte ens går mycket (du kanske har stillasittande jobb och använder en kickboard vart du än ska) så är egentligen att ut o springa med en gång rätt så elakt mot din kropp. Oavsett sträcka. Ease into it.
Martin
1988 • Stockholm
#3
26 juni 2012 kl 11:30
Gilla
Tack för ditt svar!

Skulle mer säga att det är fotleden som gör ont och att det ibland "strålar" upp för benet, ibland på framsidan av vaden och ibland på baksidan (eller både och).
Det är lite svårt att beskriva men skulle säga att det spänner samtidigt som det ömmar lite som om jag vrickat foten (vilket jag inte gjort, stukade den dock för över ett halvår sedan men har efter det utan problem sprungit på löpband under vintern).
Jag har ett par Acics GT 2160 som jag gillar skarpt och sprungit i bra förut, så jag tror inte de är problemet.

OffT: Det här är ett program som är anpassat efter vad man klarar när man börjar, och går fram långsamt. Många verkar har bra erfarenhet av programmet och det har hittills fungerat bra för mig.
1974 • Rönninge
#4
26 juni 2012 kl 12:00
Gilla
Jag får också ont ibland. I båda fotlederna. För min del hänger det inte ihop med sträckan utan mer ihop med hur fort/hur mycket jag tagit i. Jag behöver ibland vila ett par dagar helt från löpningen och träna crosstrainer , vader och ben på gym då. Prova det.

Jag har lite ont just nu och ska försöka springa 15km i kväll i lugnt tempo. Jag kan meddela hur det gick sedan. Om min teori höll :-)
NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#5
26 juni 2012 kl 12:39 Redigerad 26 juni 2012 kl 12:41
Gilla
Nu är inte jag någon sjukgymnast eller doktor (vilket du för övrigt bör besöka tycker jag, lika bra om det ändå oroar dig), men att det strålar upp för ben och påverkar andra områden - kan inte de ha med nerver att göra? Hade de varit muskulärt så är det väl isolerat till enbart muskeln i fråga, såvida orsaken inte ligger i för korta och stela muskler i de drabbade områden och att de sträcks ut mer än vad de egentligen klarar (därav lindringen när du försöker "slappna av mer" när du springer)?

Off: Jag e smått intresserad av programmet du kör nu, skulle man kunna få kika på det? :)
Martin
1988 • Stockholm
#6
26 juni 2012 kl 15:10
Gilla
Tack för svaren!

Det kanske är farten som är boven. Jag brukar ha lite problem med att gå ut lite för hårt när jag springer, så kanske att försöka fokusera mer på att hålla nere hastigheten vore något.
Berätta gärna hur det går för dig Magnus.

Kan mycket väl vara någon nerv.
Det känns inte riktigt som att det vore någon muskel, utan det som kanske skulle beskriva smärtan bäst är "vrickning".
Kan jag inte råda bot på det och blir det inte bättre snart så får jag kanske uppsöka sjukgymnast/doktor. Är dock inte så överdrivet orolig då smärtan inte är så stor att jag behöver avbryta springandet, och alltid har gått över inom en kvart efter att jag har slutat.

OffT: Det är ett program som jag hittade på Funbeat.
Det går ut på att man ökar distansen med 3% varje dag, och jag tycker faktiskt att det fungerar riktigt bra. http://www.funbeat.se/programs/show.aspx?TrainingProgramID=7210
1974 • Rönninge
#7
26 juni 2012 kl 18:28
Gilla
Det gick bra! Min teori håller än så långe :-) Tog det väldigt lugnt och slappnade av, tänkte på teknik och "tassade fram".

Inga spurtar inga dumheter bara ren rehab :-)
Martin
1988 • Stockholm
#8
29 juni 2012 kl 16:31
Gilla
Provade också att tänka lite extra på farten de senaste två passen och sprang i en lite lägre och jämnare takt, och det gick faktiskt bättre.

6:30 verkar vara en bra fart för mig, nu gäller det bara att hålla den. Vill gärna springa snabbare både för egot och då det känns som att jag får ett mer naturligt löpsteg då, men då tenderar jag ändå att ta ut mig för hårt och springa långsammare mot slutet (så det resulterar ändå i ca 6:30 fart...).
1974 • Rönninge
#9
2 juli 2012 kl 09:03
Gilla
Kul att det fungerade för dig med. Jag kunde köra ett ganska hårt pass igår och känner inget idag efter det heller. Har börjat styrketräna benen och vaderna också.

Jag brukar försöka korta ned steget istället för att minska takten när jag ska springa långsammare/lugnare.

Kondition och muskler går fortare att bygga än senor och leder. Så man får ha lite tålamod.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.