Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 4301 visningar

Ont i benet... Våga Marathon 2012 ?

Magnus
Stockholm
#1
20 januari 2012 - 16:33 (Redigerad 20 januari 2012 - 16:33)
Gilla
Låter lite som behinneproblem? Jag tycker inte man ska springa om det gör ont. Jag brukar ha som tumregel att om smärtan inte gått över efter 10 min löpning är det ingen idé att fortsätta. Vad gäller anmälan till maran..ja det finns ju tid kvar att rehabba sig, och vill du bara komma runt kanske det går, det är svårt att säga. Du får fråga dig själv om du inom loppet av 4 månader kommer kunna få till några bra långpass om 20-25 km eller runt 2-2.5h för att vara bra förberedd till maran.
1952 • Varberg
#2
24 januari 2012 kl 09:49 Redigerad 24 januari 2012 kl 09:50
Gilla
Tycker att du ska prioritera att komma igång med löpningen i vardagen och skippa maraton i år oavsett om det känns bättre om några veckor. Jag skulle aldrig riskera en massa framtida löpning för ett tävlingslopp. Om man ska sätta någon gräns så känns det som att du bör klara 3-4 mil i veckan regelbundet och ett par mil i ett sträck utan skadekänningar.
Om du började springa i augusti kan du ta detta året för uppbyggnadsträning och lära dig lite var dina svaga punkter finns.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
24 januari 2012 kl 23:46
Gilla
Känner igen mig från året för min marathondebut. Jag sprang för långt direkt efter Vasaloppet utan någon löpning alls i benen på ett par månader och fick ont här och var. Huvudsakligen var det överansträngd soleusmuskel som naprapaten hittade på 30s. Gick över på en månad ungefär med enveten stretch en minut med vardera benet (som vanlig vadmuskelstretch men med lätt böjt knä) några gånger om dagen och sedan efter varje löppass. Gör jag fortfarande. Den yttre vadmuskeln som man stretchar med rakt knä behöver också en hel minut (har nu lärt mig att stretcha båda benen samtidigt för att spara tid, men under rehab är det nog bäst att ta ett i taget).
Det kan förstås vara något annat och benhinnorna är nog inblandade. Tycker som Tage, låt Stockholmsmaran vara i år (även om jag tror att du klarar den) och satsa på uppbyggnad. Du hittar säkert en halvmara att se fram emot och sedan såg jag att det går en mara i Landskrona i augusti och så har du Lidingöloppet i september och Växjö Marathon i oktober osv. I vilket fall bör du inte pressa dig att hinna komma upp i den välbehövliga löpmängden före stockholmsmaran.
Lina
1984 • Bromma
#4
25 januari 2012 kl 09:22 Redigerad 25 januari 2012 kl 09:22
Gilla
Jag tror att det finns stor chans att du kommer återhämta dig och kan springa maran. Om du vill springa så tycker jag att du ska anmäla dig! Det är långt kvar! Tänk om det går över, och du får till bra träning, då kommer det väl kännas surt att inte vara med?

Jag har själv haft MYCKET problem med benhinnorna (...och är mara-löpare)!
För mig har det bästa varit att fortsätta springa lågintensivt(trots att det gjort ont)! Samt massera och stretcha, använda voltaren, kyla ner osv.

STORT LYCKA TILL!!!

Mr. B
1963 • Hemma
#5
25 januari 2012 kl 10:03
Gilla
Det finns ju en del andra marathon att springa också. Till hösten kan jag rekommendera Finspång Marathon (augusti, mest grusunderlag) och Växjö Marathon, Sveriges näst största. Till mindre tävlingar brukar man kunna anmäla sig med kort varsel.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
25 januari 2012 kl 10:03
Gilla
Springa med smärta och med Voltaren i kroppen pga löpskada är något man kan göra som undantag om man känner sin kropp och sin skada väl och har just "kroniska" besvär. Annars är det riskabelt för det är nästan enda sättet att få en skada att bli obotlig.
Visst kan man klara en mara på 3-4 mil i veckan, men vill man kunna springa hyfsat bra hela vägen är det bättre om man toppar på åtminstone 5-6 mil i veckan (för de flesta) och det är roligare att springa när man är fulltränad. Därför tycker jag att en satsning mot en halvmara till sommaren och att gå vidare mot helmara senare vore bättre. T o m utan skada, men det kan ju vara en övning i tålamod att skjuta upp något.....

Benhinnor är knepiga, men det finns ju stretch även av benhinnor som KAN hjälpa (t ex sittande på knä med rumpan på hälarna och luta sig bakåt). Massor av stretchar på www.exrx.net.
1952 • Varberg
#7
25 januari 2012 kl 10:14
Gilla
@Oldboy: Håller med fullständigt. Det jag skrev att man ska kunna springa stadigt 3-4 mil i veckan var i underkant, men klarar man det utan minsta känning i bra tempo och dessutom 2 mil i bra tempo också utan känning känns det rimligt att försöka om man hemskt mycket vill.
Att ta smärtstillande/antiinflammatorika för att fortsätta löpningen är mycket riskabelt. Precis som du skriver kan de användas om man vill fortsätta att springa med en välkänd långvarig skada som i princip inte är påverkbar. Överhuvudtaget är det bäst att spara medicinerna tills man verkligen behöver dem.
Lina
1984 • Bromma
#8
25 januari 2012 kl 10:32
Gilla
Ja, jag har inte tagit voltaren innan ett löp-pass för att dämpa smärta utan den har använts för att dämpa inflammation.

Det jag ville komma till är att drömmen om att springa en mara i slutet av maj inte behöver släckas pga. benhinnekänningar i januari, isåfall skulle jag aldrig tidigare kunnat springa någon mara. Många löpare har problem med benhinnor till och från, speciellt under denna delen av året.
1975 • Göteborg
#9
25 januari 2012 kl 18:14
Gilla
Stämmer in i tipsfloden - skippa maran i år och sikta på att springa den hel och ren 2013 istället. Finns ingen anledning att stressa kroppen med långpass och distansträning om den varnar med smärta. Det är en signal som ska tas på allvar. Det riktigt trista vore om du trots allt gör maran, pressar dig igenom smärtan och inte kan springa ordentligt på lång tid efter det. Är det verkligen värt risken?

Japp, det är surt att ställa in en tävling man sett fram mycket emot, men å andra sidan hade du väl inte tänkt sluta springa efter maran utan fortsätta i många år till. Det finns hundratals lopp att springa i Sverige, och tusentals till utomlands. Chansen (åter)kommer, se fram emot det istället för att grämas på kort sikt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.