Löpning Kom igång 3 inlägg 3077 visningar

För tidigt med marathon?

Fredde3401
1987 • Enskede
#1
22 november 2011 - 22:46
Gilla
Hej,

Sprang halvmaran förra året och lyckades trots dålig träning innan loppet landa på tiden 1.40 vilket jag är väldigt nöjd med. Dock drog jag på mig ett löparknä som jag har jobbat bort nu under senaste 6-7 månaderna. Har max sprungit 11 km sedan dess, men har inte märkt av något på sistone. Är dock orolig att det ska bryta ut igen.

Nu till min fråga: Tror ni det är för tidigt att springa sthlm marathon nästa år? Jag hade i så fall tänkt börja med Szalkais 26 veckors program nu i början av december. Vad tror ni som har erfarenhet av löpning, är det för riskfullt eller ska jag köra på?
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#2
22 november 2011 kl 23:48
Gilla
Fredde, jag tror det är fullt möjligt för dig att klara sthlm marathon! Börja lugnt bara, och kom ihåg styrketräning och stretch för ben och höftpartiet så minskar du risken för återkommande löparknä. Du behöver inte stressa med att komma upp i distans, utan känn dig för med när muskelfästen och muskler tycker att de fått nog för dagen. Det är gott om tid kvar!

Jag brukar rekommendera styrkeprogrammet som finns i den första videon här, och som heter Myrtl-routine. http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=16625
Det är tillräckligt heltäckande för att funka för medeldistanslöpare, så är du orolig för belastningen lär det här göra susen! Själv har jag tänkt följa schemat som finns på sidan för att stärka upp kroppen, testa gärna du också om du tycker att den första videon ger något :)
Leg Circuit#1 i andra videon borde vara precis det du behöver för att hålla löparknä-muskeln nöjd och i trim. jag antar att du har stretchövningar specifikt för löparknä också, annars rekommenderar jag dig att leta fram en sådan och komplettera med.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#3
23 november 2011 kl 06:18
Gilla
Den erfarenhet jag har är att prioritera långpassen på Szalkais program, lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.