12 september 2011 kl 12:03
Redigerad 12 september 2011 kl 12:03
Rent läroboksmässigt skulle jag vilja säga att det beror också på vilken typ av intervaller du kör :
1.Intervaller för att höja syreupptagningsförmåga (högt tempo/ relativt lång vila (kanske 2 minuter eller mer) t.ex. 6*1200 med 2 min vila.
2. tröskelintervaller (tröskeltempo men istället lite kortare vila, kanske 1 mi) med samma syfte som en snabbdistans,
3.intervaller som syftar till att förbättra löpekonomi och styrka, exempel är 400-hundringar eller backintervaller där vilan är så pass lång att du är helt återhämtad emellan.
Alt 1 kan kanske ersättas av att t.ex. springa 5 km i riktigt snabbt tempo, men då är ju skaderisken snarare högre, vilket talar för att köra intervaller istället. När det gäller att maxa syreupptagning tror jag att det lite som slår intervaller.. Alt 2 kan uppenbarligen ersättas med en snabbidistans i tröskeltempo och alt 3 skulle kunna ersättas med fartlek eller att springa en kuperar runda i varierat tempo... (dra på i backarna, vila utför t.ex.)..
Men som många redan varit inne på, den bästa träningen är den som blir av så har du ett motstånd mot det kan skippa det med gott samvete ändå. Men man behöver nog emellanåt pressa sig över tröskeltempo för att bli snabbare, det tror i alla fall jag. Fast det måste ju inte ske genom intervaller.,