Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2442 visningar

Hålfotsskada

Per Persson
1962 • Enköping
#1
6 juni 2011 - 18:42
Gilla
Drog i onsdag på mej en skada. Sprang ett lokalt 10 kmlopp och efter ca 3,5 km drog det till i hålfoten. Riktigt ont. (Bröt trotts detta inte, vilket är en annan historia). Tittar man på foten så var jag helt blå från mitten (exakt!/spikrak linje) av fundersidan på foten och sen ut mot fotvalvet och en bit upp på foten. Undrar om någon vet vad jag råkat ut för? Och vad som hjälper mej? Har vilat från löpning sen dess. Första dagen hade jag svårt att gå/stödja på foten men det är inga problem nu. Blånaden har lättat. Ätit ipren sen skadedagen (ett råd jag fick). Springer med ett steg som landar på mellan/framfot. Någon som råkat ut för en liknande skada?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
6 juni 2011 kl 20:34 Redigerad 6 juni 2011 kl 21:22
Gilla
Vet inte vad du har men jag tycker absolut att du ska leta rätt på en idrottsläkare eller någon annan specialist på idrottsskador (naprapat, sjukgymnast....). Man blir fortare frisk om man får en korrekt diagnos och sedan ett behandlingsprogram. Varför gå och dra på det?
Henrik Lydén
1985 • Sundbyberg
#3
6 juni 2011 kl 21:26
Gilla
Blånaden tyder på att du har fått en blödning i foten vilket sker då man får en bristning i till exempel en muskel. Det som händer är att blodkärl slits sönder och blod sipprar ut i vävnaden. Att blånaden nu börjar försvinna innebär att detta blod som sipprade ut har brutits ner. Problemet med den eventuella bristningen kvarstår dock trots att blånaden har försvunnit. Under foten finns flera muskler och senor och dessutom en tjock bindvävshinna som ska hålla alla muskler på plats och dessutom hålla ihop fotens konstruktion. När man landar på framfoten ställs det stora krav på dessa strukturer. Jag kan bara instämma på föregående skribent - du bör söka upp en sjukgymnast för bedömning. Oklart om han/hon kommer att göra något, men eftersom man numera kan gå till sjukgymnast utan remiss så är det att föredra. Vinsterna med att eventuellt upptäcka något överskrider långt riskerna med att missa det.
1952 • Varberg
#4
7 juni 2011 kl 08:45
Gilla
Låter som bristning i plantarfascian vilket du kan läsa om i separat sträng. Man bör dock utesluta stressfraktur först.
Per Persson
1962 • Enköping
#5
7 juni 2011 kl 23:36
Gilla
Gick vidare till tråden om plantarfacian och tror svaret finns där. Speciellt erfter att ha kollat in vad Soc Doc hade att säga. Huvet på spiken när han talar om hur skadan uppkommer pga stress och överansträngning, även hur uttröttade vadmuskulatur leder fram till skadan. Pers på GBG varvet följdes av pers på Maran. Och så ett nytt lopp på onsdagen! Med facit i hand inte så konstigt att det gick som det gick. Tredje sommaren i rad med rehab. Börjar genast lyfta handukar med tårna och hoppas kunna komma igång snart igen. Pers i Lidingöloppet väntar ju! Tack för era svar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.