Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 3426 visningar

Hjälp! Vilken slags vård ska jag söka för höften?

Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#1
22 maj 2011 - 13:56
Gilla
Bakgrund: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=17886

Vilade sista 5 dagarna innan varvet, startade positivt. Kändes jättebra i 2,5 km - i Säldammsbacken började det kännas lite i höften, men jag brydde mig inte så mkt, de andra gångerna har det inte gjort direkt ont förrän efter jag sprungit. Värre och värre blev det sen - över bron förstod jag nog att jag inte skulle palla... Dum som jag var plågade jag mig till 7,2. Där fich sjukvårdarna bära av mig i princip. Fick hjälp till läkare i målområdet som kontaterade inflammerad "abductusmuskel". Han som är läkare tyckte ju att jag skulle uppsöka vårdcentral och se till att få remiss till idrottsortoped...
Men är det verkligen rätt väg att gå? Sjukgymnast? Naprapat? Kiropraktor??? Man vill ju dels få hjälp med det onda, dels få hjälp med rehab och få reda på varför jag fått ont och hur jag ska göra för att det inte ska bli så igen.
Hur skulle ni ha tänkt? Måste ju finnas massa av er joggare som haft höftproblem som ni "kommit över"??!
1963 • Bromma
#2
22 maj 2011 kl 14:11
Gilla
Hej! Jag tror att du ska börja med vårdcentralen, om en läkare kan konstatera en inflmmation så ska man börja med att behandla den. Vad som är nästa steg hoppas jag din läkare är kompetent att bedöma, men allt du själv nämner (utom ev kiropraktor) kan vara bra. Själv tycker jag du ska titta in på hemovningar.se, där finns massa goda råd för de flesta åkommor.
Lycka till!
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#3
22 maj 2011 kl 14:15
Gilla
Är det inte så att en läkare tex på vådcentralen aldrig skulle rekommendera tex en naprapat? De är väl liksom "inte riktigt kompisar..."?
elin
1987 • Hägersten
#4
22 maj 2011 kl 14:29
Gilla
Om du går till vårdcentral var tydlig med att du redan testa att vila ett par veckor (oavsett om du gjort det eller inte) för det brukar annars vara deras "mirakel kur" för idrottsskador.
Rehab ska påbörjas så tidigt som möjligt för snabb läkprocess enligt idrottsläkare och dylika, detta har dock sällan nått vårdcentralerna.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#5
22 maj 2011 kl 16:12
Gilla
Skulle det varit jag skulle jag vänt mig till en idrottsinriktad sjukgymnastmottagning i första hand. Om väntan upplevs för lång och/eller om du inte har någonting emot att finansiera behandlingen själv är en naprapat ett bra alternativ.

Eftersom en läkare redan konstaterat att det är ett muskelorienterat problem tycker jag inte att VC är rätt väg, snarare slöseri med din och deras tid. En etablerad naprat eller sjuggymnast har i regel bra etablerade kontakter med idrottsläkare om det skulle behövas. Det är någonting det är bra att fråga om när du tar kontakt för ev tidbokning.

Lycka till!!!
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#6
22 maj 2011 kl 16:45
Gilla
hmmm... svårt det här - vad jag vet är ju att jag vill ha ordentlig smärtlindring NU, och någon som hjälper mi g att åtgärda problemet så att det inte uppstår igen...
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#7
25 maj 2011 kl 19:24
Gilla
Så! Då har jag varit på vårdcentralen, fått remiss till ortopeden samt bokat tid hos naprapat! Käkar diklofenak mot inflammationen. Fortfarande riktigt, riktigt ont, svullet, blått ömt... Stretchar massvis och vilar så gott det går. Vill inte vila. Vill SPRINGA!
Björn Lindros
1975 • Linköping
#8
25 maj 2011 kl 19:56
Gilla
Hej!
Följ läkarens rekommendationer, vila och diklofenak 2v, är du blå och svullen har du fått en rejäl bristning, den måste få läka, sen börja med lätta övn smärtfritt samt alternativ träning, typ cykel. Det är idrottsrehab, finns inga mirakelkurer. Stretcha inte så det gör ont, det kommer inte läka snabbare, snarare tvärtom, töj lätt lätt för inte stelna. Är det inte bra på 6-8v är det nog dags att ta en funderare på kortisonspruta.
Björn, leg sjukgymn, idrottsutb låååång erfarenhet.
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#9
25 maj 2011 kl 20:19
Gilla
Björn, jag frågade läkaren om just det där med kortisonspruta- han sa att just på det ställe jag har inflammation är det väldigt mkt blodkärl vilket inte gör kortisonspruta till något bra alternativ... Stämmer det? Vad kan hända då?
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
25 maj 2011 kl 22:12
Gilla
Naprapaten bör kunna ge dig ett bra rehabprogram att börja med när inflammationen lagt sig, annars lär det finnas någon idrottsklinik i Göteborg.
Tyvärr får du nog inse att det här året är ett rehab-år: rehabträning under sommaren, träna upp löpningen igen under hösten. Ha inte bråttom, då är det stor risk för återfall - eller annan skada. Be naprapaten om tips om hur du håller "alla andra" muskler igång under tiden. Tråkigt, men att en säsong blir halvt förstörd (eller helt) är tyvärr inte så ovanligt.
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#11
26 maj 2011 kl 06:55
Gilla
Oldboy: jag hoppas du har fel... Men förmodligen är det ju så!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.