Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 14220 visningar

Vanligt att få löparknä av fel sko?

Björn Rydén
1979 • Malmö
#1
19 april 2011 - 12:00
Gilla
Hej!
Som titeln säger så undrar jag hur vanligt det är att man får löparknä av fel sko? Jag har sprungit från och till många gånger och aldrig fått problem, men så köpte jag ett par väldigt stabila skor på löplabbet då jag överpronerar ganska kraftigt och ganska snabbt därefter började jag få problem med ena knät. Nu ska jag även tillägga att jag ökade upp distansen jag sprang väldigt snabbt, från ingenting till kanske 1 mil på 2-3 veckor.
Jag går nu hos sjukgymnast för problemet och hoppas det ska lösa sig så jag springer ingenting just nu. Jag har ont i knät från och till även om jag inte springer, är det något som talar emot att det är skorna som är boven utan snarare ökningen eller spelar det ingen roll vad jag gör/vilka skor jag har när skadan redan är skedd så att säga (irriterad slemsäck)?

per andersson
1963 • Älvängen
#2
19 april 2011 kl 12:54
Gilla
Varför inte ta med Dig skorna till gymnasten? Jag är ingen expert men Löplabbet avhjälpte snabbt och lätt problem som jag hade, bl a med mina knän. Är nu inne på mitt 4:e par som jag köpt där. Jag har också stegvis gått från att vara kraftig överpronerare till snart nästan ingen pronation alls. Tåhäv, styrketräning, tränat fotisättning plus att efter hand, med Löplabbets hjälp, byta till skor som pronerar mindre och mindre har fungerat för mig. Jag tror att Du kan ha ökat på för mycket för snabbt på träningsmängden.
Robin
2008 • Götet
#3
19 april 2011 kl 13:21
Gilla
Det är väldigt vanligt. Jag fick problem med knäna direkt efter att jag började springa med löplabbets rekommendation(väldämpad stabiliserande). Några månader senare slutade jag använda skorna(bytte till VFF) och problemen försvann direkt. Gick från att knappt kunna föllfulja göteborgsvarvet till att springa en marathon utan minsta känning i knäna 1år senare. Testade skorna igen en gång och direkt kom obehaget, sedan dess aldrig igen.

Hört samma historia så många gånger att jag ofta blir upprörd över ämnet men försöker att inte påtvinga folk mina åsikter.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#4
19 april 2011 kl 13:30
Gilla
Det är ganska väl etablerat att skor med kraftigt pronationsstöd kan ge löparknä hos vissa. Å andra sidan har du ju ökat mängden kraftigt, och löparknä är ju en sk "overuse injury". Jag skulle nog ändå testa att gå tillbaka till dom gamla skorna, samt behandla löparknät (ITB-stretch och höftstyrka, vilket jag antar sjukgymnasten hjälper till med).
Robin
2008 • Götet
#5
19 april 2011 kl 13:57 Redigerad 19 april 2011 kl 14:26
Gilla
edit nevermind...
1960 • Skövde
#6
19 april 2011 kl 14:08
Gilla
Robin
"Hört samma historia så många gånger att jag ofta blir upprörd över ämnet men försöker att inte påtvinga folk mina åsikter."

Jag blir ganska trött på dina åsikter som kommer varje gång en ny tråd handlar om löparskador/skor.
1984 • Göteborg
#7
19 april 2011 kl 17:42
Gilla
Håkan, varför blir du trött på Robins åsikter när det uppenbarligen har hjälpt väldigt många?
Hade inte han skrivit det hade förmodligen jag eller någon annan gjort det.

Jag kan faktiskt hålla med honom till viss del. På ren känsla skulle jag säga att det är en mycket vanlig anledning till att folk söker hjälp på det här forumet; Stora skor med pronationsstöd och löparknä.

Att våga börja springa i minimalistiska skor, eller i alla fall lättare skor utan en massa stöd är något jag tror många som drabbas av löparknä skulle prova. Varför ska folk som söker hjälp med liknande problem här på forumet inte få en sådan rekommendation?
Björn Rydén
1979 • Malmö
#8
19 april 2011 kl 18:35
Gilla
Hur gör ni för att testa om det är skornas fel? Väntar tills det inte gör ont längre, provar igen fast i långsammare tempo och ifall det gör ont igen köper nya mer neutrala/lättare skor? Det blir ju dyrt att prova sig fram menar jag..
Robin
2008 • Götet
#9
19 april 2011 kl 18:44
Gilla
Björn: Barfota är gratis! Titta gärna in i barfotatråden och se på våra tokerier: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=15973
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#10
19 april 2011 kl 20:23
Gilla
Jag tycker ofta man läser att folk har fått problem när de börjat använda skor som ska avhjälpa pronation. Däremot hör man sällan att folk har haft problem med neutrala skor (i alla fall inte vad jag har sett).

Min fundering är om det är bättre att springa i neutrala skor, även om man har ett "snett" steg? Tänkte att foten då landar som vanligt och att man därmed får samma belastning som kroppen är van vid, vilket kanske innebär mindre skaderisk?
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#11
19 april 2011 kl 21:17
Gilla
Jag tror att löparknä oftare handlar om annat än skorna, t ex att man ökar volymen för snabbt, vilket många som blir löparfrälsta gör. Många har varit inaktiva några år och vill komma igång igen och kör på som när de var "unga".

Jag springer i stort sett bara i neutrala och ganska lätta skor (runt 200 g) och åkte på ett löparknä när jag nog ökade volymen för snabbt förra våren. Jag sprang dessutom en del barfota just då (tror inte att de berodde på det). Jag tror att vi alla är olika och att kategoriskt säga att barfota alltid är bäst och att Löplabbet alltid har fel blir lite löjligt. Jag är själv kanske inte så superimponerad av den kunskapen jag mött på de olika Löplabb jag besökt, men jag tror inte att de ligger bakom alla löparknän. Dålig styrka i bak- och bukmuskulatur ,stela höfter och dålig rörlighet i lårens baksida och höftböjare, vilket många med stillasittande jobb har ,är mycket troligare som orsak tror jag.

Sen tycker jag att det är kul med barfota, kör hårt Robin m fl.










1960 • Skövde
#12
20 april 2011 kl 11:51 Redigerad 20 april 2011 kl 11:53
Gilla
Linus
Orsaken till att jag skrev mitt korta inlägg till just Robin har inget med hans första inlägg att göra. vad som gjorde mig "trött" var hans andra inlägg som han sedan redigerade bort Det inlägget ansåg jag vara oseriöst och jag vill att det skall vara seriösa debatter på forumet.

För övrigt har jag inget emot VFF eller minimalistiska skor. Jag tycker folk skall springa i det dom tycker är bäst och skönast för dem. Det är ju bara bra att Robin kom till rätta med sina knäproblem med hjälp av skobyte.


Men att direkt peka ut skorna och säga att dom är orsaken till div löparskador, anser jag är fel. Löparknä säger dom ortopeder som jag varit kontakt med är en överansträngningsskada. Orsaken tror jag till största delen är den att folk som inte har löptränat, köper ett par skor och ger sig ut och springer för ofta och för långt i början. Många som varit inaktiva en längre tid behöver ta det försiktigt i början och kanske komplettera med styrketräning för att stärka benens muskulatur och ligament.

Även en ev. övergång till VFF kräver en ganska lång och lugn tillväjning precis som många skriver här i forumet i andra trådar. Jag tycker Robin missade lite av detta i sitt första inlägg.

Edit/ stavfel
Roland Söderström
1962 • Onsala
#13
20 april 2011 kl 12:23
Gilla
Jag tror man far loparkna av att landa pa halen istallet for landa rakt under kroppen.
Jag har haft loparkna i 30 ar, sen la jag om till framfota (4 ar sen) och har aldrig kannt nat i knat sedan dess.

Tror inte det har ett dugg med skorna att gora.
Mina "loparkna skor" korde jag med i borjan av min framfots karriar.
Inga problem alls, kna problemen forsvann med teknkbytet i samma skor.
Pronerar kraftigt med hal-landning med min POSE teknik ar min pronering mycket liten.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#14
20 april 2011 kl 13:15
Gilla
Jag har alltid landat ganska tydligt mitt på foten och aldrig haft problem med löparknä förrän i våras då jag ökade distansen alldeles för mycket på för kort tid utan att ha tillräcklig styrka i kroppen. Jag har för övrigt också en hög kadens (175-195 lite beroende på hastighet) och landar under kroppen utom i högre hastigheter då jag landar lite framför. Jag tror att kroppen behöver tillvänjning så fort den utsätts för ökad belastning och att det oftast är förändringar av olika slag som leder till skador. Oavsett löpsteg kommer du att riskera att bli skadad om ökar distansen för snabbt utan att din kropp har "fysisk täckning" för ökningen. De allra flesta av eliten i marathon landar på hälarna och verkar klara det ganska bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.