Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 7092 visningar

Problem med hälsena!!!

1994 • Tumba
#1
8 februari 2011 - 17:47 (Redigerad 8 februari 2011 - 17:52)
Gilla
Hejsan, jag har nu i en längre period haft problem med hälsenan men jah ska börja berätta om hur den uppstod och vad som har hänt. Jag sprang under hela jullovet med vikter på foten (1,5 kg) och sista dagen så spännde jag inte så hårt och det kändes lite konstigt i hälsenan när jag sprang och när jag kom hem så gjorde det ont i hälsenan, men inte mycket. Dagen därpå hade jag fotbollsträning inomhus konstgräs och det gjorde ont och blev värre. Och då bestämde jag mig för att vila. Jag visste inte då att det var allvarligt. Jag vila en vecka och gick på träning igen och då slog jag upp skadan igen! Dagen där på gick jag till vasalunds naprapat och han sa att jag ska köra tåhävningar och massera den mjukt. Jag gjorde det i två veckor. Det kändes mycket bättre och efter ett tag kände jag inte smärtan på två dagar. Så jag beslöt mig för att träna enkelt en dag inomhus och det kändes ingenting. Spelade även fotboll i inomhus hallen i skolan och det var smärtfritt. Men dagen därpå beslöt jag mig för att träna utomhus igen och då slog jag upp skadan igen :(. Och nu tänker jag vila en längre period och köra rehab. Men jag vill inte varar borta länge. Hade chans att komma upp i Vasalunds A lag i år och känns som att min karriär kom försvinna ur mina händer. Har panik varje dag som går vill inte förlora dyrbar tid. Har ni några tips om vad jag ska göra??? Vilka skor är bra ??? Inlägg????Snälla hjälp ???
ursäkta för stavfel skriver utan att rättat !

+ har inte haft så ont att jag inte kan gå.
1974 • Katrineholm
#2
8 februari 2011 kl 20:29
Gilla
Jag tror att det bästa för dig på sikt är att fortsätta med rehabträning av hälsenan, men ha mer tålamod - under rehabtiden kan du väl träna sådant som inte belastar hälsenan (överkroppsstyrkaa, simma etc). Så småningom kommer du kunna träna som tidigare...tålamod Alekh, tålamod...! Lycka till!
Per Ringdahl
1949 • Hästveda
#3
8 februari 2011 kl 21:24
Gilla
Hej Alekh.
Jag har provat allt från tejpning till cortison och tåhävningar och f-n och hans moster. Nu har jag själv kommit på en metod som fungerar, och som är i stort sett gratis
Så här ska du göra: Klipp av, och släng tådelen på två par frottésockar. Resten av strumporna drar du sen över hälsenorna (två på varje) så kommer senorna fortsättningsvis att ha det riktigt varmt och ombonat. Dessa ska du ha på dig varje gång du tränar.
Jag är medveten om att detta låter löjligt enkel i förhållande till olika övningar och medikamenter som brukar rekommenderas. Men till skillnad från dem fungerar detta!
Du skrev att när du tränade inomhus gick det bra, men när du kom utomhus återkom problemet. Exakt! Det är kyla det handlar om!
Så på med värmarna så kommer du snart att se resultat.
Lycka till!

Björn Ericsson
1965 • Stutby
#4
8 februari 2011 kl 21:25
Gilla
Hej
Jag har haft hälseneinflammation 3ggr, en gång på andra foten. Rehab handlar om en enda sak när det gäller hälsenan; TÅLAMOD.
Gör hävningarna på trappsteget. Ställ dig med främre delen av foten på trappsteget. Börja utan att hålla en tyngd i handen på samma sida som du häver. Du ska alltså stå på en fot på trappsteget och gå ner så långt du kan på en fot. Sätt den andra foten på plats och häv dig upp med båda. Släpp ner långsamt med en fot. Gör så här så många gånger att det faktiskt ska göra lite ont i hälsenan. Det här ska du försöka göra ca 4-6 ggr per dag. Jag klarade inte det riktigt men jag gjorde det två ggr varje dag i ca en månad och det gav enorma resultat. Lycka till. Sjukgymnasterna har en term för sådana här övningar som jag tyvärr inte kommer ihåg termen på just nu.
1970 • Södertälje
#5
8 februari 2011 kl 21:53
Gilla
Excentrisk träning är termen för trappövningen för hälsenan. Kolla på http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20h%C3%A4ssleholm/dokument/halsena_061127.pdf det fungerar!
Det tar några veckor tyvärr, men känn dig för och spring kortare pass så länge det inte gör ont. Kan även göra övningen i Smithmaskin med skivstång över axlarna. Det är ingen inflammation utan en överansträngning av hälsenan. Alekh, vad är grejen med att springa med vikter på fötterna??? Såna hyss straffar sig... http://kroppscompagniet.blogspot.com/2010/05/achillodyni-halseneinflammation.html
1994 • Tumba
#6
9 februari 2011 kl 16:43
Gilla
JÄTTE tacksam för alla svar och tips och råd.
Per Ringdahl : Tack även du ska testa det, man kan du utvecka lite mer om fruttesockar, är de gjorde av fleece eller ull ? Tacksam för svar.



En annan sak jag undrar är det vanligt t.ex. för två dagar sedan kände jag mig 100 % gjorde tåhävningar osv. Men idag har jag känt smärtan igen när jag var ute och gick till skolan, betyder det att jag börjar på noll igen eller??

Jag fortsätter med rehaben oavsett och ska göra det 6 månader framåt.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#7
9 februari 2011 kl 17:17
Gilla
Excentriska tåhävningar fungerar vid kroniskt smärtande hälsenor, det som tydligen kallas tendinos. Jag har kört det själv, med extremt bra resultat. Däremot tror jag man ska vara försiktig med tung excentrisk träning i akutfasen av en överansträngning eller partiell bristning, vilket jag tycker det låter mer som som i ditt fall (du skriver att det kom relativt snabbt). Gör det ont vid belastning tror jag definitivt att du ska backa av litegrann.
Per Ringdahl
1949 • Hästveda
#8
9 februari 2011 kl 18:25
Gilla
Alekh, du behöver absolut inte köpa några dyra specialstrumpor. Det enda de ska göra är att hålla dina senor så varma som möjligt. Givetvis ska du inte använda tunna sommarstrumpor, annars har materialet ingen betydelse.
Instämmer med Johan i att det är klokt att skynda långsamt och inte överbelasta. Time is on your side, young man :-) .
1994 • Tumba
#9
9 februari 2011 kl 19:30
Gilla
Tack för tipsen ! :)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#10
9 februari 2011 kl 20:07
Gilla
Håller med Johan.

Björn: Jag har gjort som du fast med ärmarna på en gammal lammullströja och det har fungerat bra för mig också på min tendinos, som komplement till den excentriska träningen.

Tror också, precis som Ola att man ska ge sjutton i att belasta fötter och leder med vikt i onödan. Bättre att belasta med en extra uppförsbacke i stället;-)
Patrik Jansson
1971 • Arvika
#11
18 februari 2011 kl 10:00 Redigerad 18 februari 2011 kl 10:02
Gilla
Även jag har nu börjat fått rätt så ont i ena hälsenan. Har testat den där excentriska träningen, men kanske lite för lite (har verkligen börjat tänka på det nu på slutet). Känns nästan inte alls när jag springer, men det gör riktigt ont när jag ska stretcha efteråt, tex. framsida lår, när jag tar tag längst fram på foten och drar bakåt. Det går inte alls, utan gör riktigt ont. Känns mer när senan dras ihop än när den sträcks ut.
Kan kanske ha att göra med att jag ökat träningsdosen lite? Hade lite känning av det även innan, men inte så mycket som nu.
Känns som att jag kommit igång rätt så hyfsat med träningen nu, och vill ju verkligen inte ta en paus nu, men måste kanske göra det. Riktigt tråkigt.
Anders Ström
1947 • Skarpnäck
#12
18 februari 2011 kl 10:39
Gilla
Var försiktig!!!!
Kör excentriska tåhävningar.
Tryckvågsbehandling har hjälpt en del. Har tyvärr ej prövat själv, men sveriges mest lovande medeldistanslöpare, Johan Rogestedt, använde det förra året. Alternativ träning, cykling mm verkar vara bra.
Kolla om dina skor kan ge tryck på din hälsena, om i så fall, klipp bort
en del av bakfliken på skorna.
I förebyggande syfte tror jag det är viktigt med kontinuerlig styrketräning för hälsenan och lätt stretching.
Jag var för oförsiktig/överambitiös som ung, med denna skada, så mina hälsenor är nu aldrig riktigt bra (fullt med ärrvävnad) och springer jag lite snabbare så får jag åter problem /slår upp skadan. Skadade hälsenorna 1969 under militärtjänsten och får leva med detta problem livet ut. Så var försiktig och gör rehab. på bästa sätt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.