Löpning Träning 4 inlägg 3469 visningar

Hur ska jag lägga upp min träning?

1986 • London
#1
18 januari 2011 - 10:03
Gilla
Hej,

Jag ska i april springa Paris marathon och sedan ta sikte på Stockholm marathon. I höstas drabbades jag tyvärr av knäbesvär och har efter läkarbesök och mm kommit fram till att det mest sannolikt är ett hopparknä jag har att göra med.

Sedan oktober då jag fick problemet har jag dragit ner drastiskt på löpningen och numera är det squash som håller konditionen igång.

Till frågan:

Jag har redan slopat tanken om att springa efter ett av Szalkais program på marathon.se med tre till fyra pass i veckan och siktar istället på att ta mig igenom loppen (Paris till att börja med) på runt fyra timmar.

Låt säga att jag kommer kunna springa ett eller möjligtvis två pass i veckan, hur tycker ni jag ska forma passen? Min spontana tanke är att inrikta mig på långpass för att få distansen i benen.

Tacksam för alla svar!

Niclas
Linda Eriksson
1978 • Skara
#2
18 januari 2011 kl 11:00
Gilla
Hmmm frågan är om ditt knä fixar riktigt långa pass. Jag skulle nog (nu under uppbyggnadsperioden satsa på mycket vattenlöpning med wetvest för att rehab-träna knät lite. Cross-trainer funkar också bra. I stort sätt samma effekt som vid löpning, men mkt skonsammare. Har du testat löpband? Även det brukar funka för de som har problem av olika slag eftersom löpband hela tiden sviktar. Det konstiga tycker jag är att squash funkar, men inte löpning. Det är väl mer stötar samt skjuta ifrån, isättningar osv i den sporten...Vill du ha specifika exempel på pass får du maila. Lycka till!
1986 • London
#3
27 januari 2011 kl 23:23
Gilla
Om än sent, tack så mycket för svaret!
1975 • Hässelby
#4
28 januari 2011 kl 10:49
Gilla
Först: Har du varit hos någon sjukgymnast eller naprapat för dina knäproblem? Om inte uppsök en sådan.

Jag var lite i samma sits som du inför förra årets Stockholm marathon, fast med benhinneinflammation.

Jag körde väldigt mycket alternativ träning som testcykel, rodd och vattenlöpning. Jag styrketränade även benen en hel del (uthållighetsstyrka). Jag rehabtränade och körde mycket löpstyrka. Fram till första veckan av april (alltså två månader före maran) så sprang jag bara två pass i veckan - ett distanspass och ett långpass (i början alternativa långpass - se mer om detta längre ner). Därefter lade jag till ytterligare ett pass i veckan. Sedan sprang jag tre pass i veckan fram till maran. Under fyra timmar lyckades jag mig i varje fall ta..

Ett tips som jag fick av min sjukgymnast att köra alternativa långpass där man blandar rodd, löpband och testcykel (.ex. Cykel 45 min+Löpning 45 min+Rodd 30 min+Cykel 30 min) en gång i veckan. Successivt ökar du upp andelen löpning. Nackdelen med alternativa långpass är att man ju gärna vill springa ute och att det kanske inte är så bra att monotont lufsa omkring på löpband i längden. Men när du har kommit upp i ca, en timmes löpning så kan du ju inleda med löpningen ute och sedan fortsätta resten av långpasset inne på gymmet med cykel, rodd och kanske avslutningsvis även lite löpband.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.