Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 9664 visningar

Löparknä - Hur ofta stretch?

Åsa S
1980 • Jönköping
#1
28 december 2010 - 11:04
Gilla
Hej på er. Har suttit och kollat igenom en massa bra länkar om löparknä. Fick detta bekräftat av sjukgymnast förra veckan.

Min fråga är hur ofta man ska stretcha och kanske göra dessa bra övningar (http://blogg.piggelina.se/2010/06/konsten-att-bli-av-med-ett-lparkn/) som verkade effektiva! Men hur ofta? Varje dag? Varje gång man tränat?

Känns som att jag fått bra hjälp av sjukgymnasten iaf vilket känns tryggt! Nu vill jag bara bli bra i benet så jag kan få komma ut och njuta av löpningen igen!

//Åsa
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#2
28 december 2010 kl 18:53
Gilla
Jag körde två till tre gånger per dag me de övningarna, då blev jag av med problemet ganska snabbt.

Åsa S
1980 • Jönköping
#3
28 december 2010 kl 20:46
Gilla
Tack! Då får jag förbättra mig lite! Vore ju toppen om man kunde komma igång med löpningen på ett lugnt sätt!
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#4
28 december 2010 kl 21:41
Gilla
Kan säga att jag rullade på en petflaska och det fungerade hur bra som helst (men fan vad ont det gör).

Jag körde korta rundor och avbröt direkt när jag fick ont, vissa säger dock att man skall vänta tills man är helt symtomfri. Helt plötsligt en dag så var problemet helt borta.

Nu har jag dock fått ett annat problem som kommer ifrån vaden och går upp till knäet...kanske har ett samband...eller inte?
Åsa S
1980 • Jönköping
#5
8 januari 2011 kl 19:22
Gilla
Ja, jag rullar på brödkaveln och det gör verkligen ont! Ska till sjukgymnasten på måndag och hoppas det går att provspringa, ska göra skoinlägg och visa löptekniken.. Finns någon löpteknik kvar när man inte sprungit på evigheter.!?

1963 • Bålsta
#6
8 januari 2011 kl 20:01 Redigerad 8 januari 2011 kl 20:01
Gilla
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173.
Den här stretchövningen några ggr per dag när jag hade som mest känningar.Fortfarande om jag får känningar under ett löparpass stannar jag och stretchar.I början upptill 5 ggr på 15km.Nu 0-2ggr på långpass.
Kanon för mig då det inte vart någon längre vilo-period.
1970 • Klagshamn
#7
9 januari 2011 kl 09:31
Gilla
Jag har haft problem med löparknä och har gått hos en sjukgymnast som till skillnad från allt ovanstående konstaterade att löparknä har en anledning till att du fått det. Han avrådde definitivt från ngn specifik stetching utan konstaterade att jag var för svag i baksida lår kontra framsida och i rumpan. Efter styrketräning (viktigt att belasta endast 1 ben i taget precis som när man springer) har jag byggt upp en mer balanserad styrka i den muskulatur som används till löpning. Jag är ingen specialist men den som behandlade mig har lång erfarenhet och har jobbat med elitidrottsmän/kvinnor i många år och han hjälpte mig iaf.
Sedan sa han att stretching kan tvärtom försämra löparknäet eftersom de muskler som drar ihop sig gör det i försvar och drar man ut dem så ni springer igen så är rotorsaken till problemet kvar. Anledningen (återigen via honom) till att stretchingen blivit så vanlig är att de flesta får det efter en häftig träningsökning så man har inte hunnit bygga upp löpmuskulaturen än och när det stretchas i samband med träning blir det bättre och alla tror att det är p.g.a stretchingen
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#8
9 januari 2011 kl 10:34
Gilla
Naturligtvis förutsätts att hennes egen sjukgymnast hittat själva orsaken. Orsaken kan ju vara en massa olika saker som snedbeslastning, fel skor, ökat träningsmängd för fort, sprungit på väggrenen (lutande enformigt underlag osv.

Streching har hjälpt mig mycket så idag har jag faktiskt inget besvär alls, ej heller det som störde mig den 28 dec 2010 enligt ovan. Det verkade som om jag haft för små skor men sen var jag stel som en pinne också. Köpte nya skor, strechade riktigt mycket och trappade upp träningen långsamt....och problemen var borta.

Så som Stefan skriver måste du naturligtvis hitta orsaken till att problemet uppstod om du inte redan gjort det.

Lycka till!
Åsa S
1980 • Jönköping
#9
10 januari 2011 kl 08:14
Gilla
Självklart har sjukgymnasten hittat orsaken! Kanske var otydligt skrivet av mig.. Men han gjorde en mycket noggrann kontroll och diagnosen blev löparknä med inslag av knäskålsproblematik..

Jag SKA stretcha.. Det är 4 cm skillnad när man mäter häl-rumpa liggande på mage och tar upp benet.. Det är stramt i mitt vänstra ben och jag behövde verkligen stretcha. Men jag glömde ju fråga hur ofta men idag ska jag dit igen och ska fråga allt som kommit upp sedan innan jul då jag var där sist.. :) Självklart ska jag även träna för att träna upp muskulaturen i benen (vilket aldrig är fel).. Men som sagt, ville bara klargöra att jag skulle stretcha, träna massor (dock försiktighet med löpning!) och kämpa!
1981 • Linköping
#10
10 januari 2011 kl 11:19
Gilla
Jag stretchade Pers övning från marathon.se flera gånger om dagen (testa övningen och se till att den verkligen tar. Ibland behövde jag luta mig mer fram än vad Malin gör på bilden, vinkla foten mm). Viktigt sa min naprapat var att hålla övningen i minst en minut. Jag stretchade även rumpa, tränade styrka (tunga benövningar ska tydligen vara bra) samt masserade. När jag började springa (korta rundor) så stretchade jag innan och efter samt, om jag fick känning, under passet.

Jag använde även kneestrap ovan knät.
Sverker Stjernström
1981 • Malmö
#11
10 januari 2011 kl 21:31
Gilla
Jag har haft problem med just löparknä. Gick till en naprapat som av en händelse var gammal friidrottare. Har började med att titta på min löpteknik och kom fram till att den var helt fel. Fick en ny och nu tränar jag för Stockholm Marathon utan problem. Var ute i dag och sprang 16km utan problem.
Åsa S
1980 • Jönköping
#12
12 januari 2011 kl 08:05
Gilla
Sverker: Ja, det har jag också funderat över, löptekniken.. Sjukgymnasten sa inget om det men å andra sidan är han inte heller löpare och kan nog inte så mkt om just löpning.. men frågan är vem man kan vända sig till!? Längtar så till jag kan komma igång med löpningen men vill inte stressa fram det.. Sprang dock 3 min på löpband i måndags (visa hur knät rörde sig i löpning hos sjukgym) och det kändes så skönt! Vill springa mer!
1973 • Tyresö
#13
12 januari 2011 kl 08:37
Gilla
Har inte testat kneestrap ännu, men funderar på det för att undvika ett löparknä som kommer smygande vid lite längre sträckor. (I kombination med all världens stretch och styrketräning förstås...) Men ska den sitta ÖVER knät? Ibland har jag läst att folk sätter den under knät.
Var köper man dom här nånstans? Hur hårt ska man spänna dom?
1965 • Eksjö
#14
12 januari 2011 kl 18:11
Gilla
Det gäller att stretcha rätt del av lårmuskeln. Jag körde länge vanlig stretch plus några av de där övningarna utan någon framgång. Sedan lärde jag mig att böja benet och lägga upp foten på ett bord eller en bänk bakom mig (alltså i samma position som vanlig lårstrech, med ovandelen av foten riktad nedåt) och där stretcha nedre delen av lårmuskeln enbart genom att trycka foten nedåt så att det drog i den del av muskeln som går in under knäet. En månad sedan var problemet borta. Dock upptäckte jag i samband med denna episod också att jag var betydligt svagare i lårmuskeln på den sidan vid sittande knäpress i maskin på gym, det skilde femton kilo i styrka mellan det högra och det vänstra benet vid sådan knäpress med ett ben i taget (det gör det inte nu längre).
Sverker Stjernström
1981 • Malmö
#15
21 mars 2011 kl 11:53
Gilla
Åsa: Det finns en massa filmer på nätet på alla dess språk men det bästa är kanske att hitta någon som kan visa och titta på ditt steg. jag hade turen som kom till en naprapat som hade sysslat med friidrott på elitnivå. Kanske kan du ta kontakt med en friidrottsklubb och fråga om de kan hjälpa dig!? Men som jag har förstått det så spring på framfoten, pressa höften framåt samt luta dig framåt. Kommer kännas som du trillar fram i varje steg.. Känns väldigt konstigt i början men upptäckte att jag sprang på 200kcal min siat milrunda :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.