Löpning Träning 35 inlägg 6099 visningar

Pers på löpband - Räknas det?

Bergan
1981 • Göteborg
#1
28 december 2010 - 08:44
Gilla
Hej,

Har ett delmål att till våren springa milbanan i Skatås på under 45 min. Mitt tidigare pers ligger på 46.55 men nu har jag ökat på träningsmängden något samt att jag även löptränar någon gång i veckan även nu på vintern. Jag har alltid haft svårt för att springa på löpband, tycker det är trist samt att det känns som man skall trampa utanför. Men så testade jag att köra en mil igår och det gick förvånadsvärt lätt och bra. Jag sprang milen på 43.17 och jag känner mig inte alls i så bra form. Så frågan är, hur mycket hjälp får man av bandet egentligen. Jag kände att jag hade kunnat höja tempot mycket tidigare och nog klarat av en tid ner mot 41 min igår. Så frågan är om pers på milen på ett löpband verkligen räknas? Det är ju inte alls samma sak som att springa utomhus.
Hur mycket bättre tider gör ni som springer på löpband när ni jämför era tider med utomhus rundor? Tänkte det var intressant att veta, för jag kanske är i bättre form än vad jag tror?
< < < 1 2 > > >
1975 • Alingsås
#2
28 december 2010 kl 08:58
Gilla
Jag svarar nej, du kan inte jämföra tiden på löpband med att springa för "egen maskin". Hur mycket lutning hade du på bandet?
Minst 1-2% behöver man ha för att det ska motsvara mer naturliga förhållanden.
Men sen går det inte komma ifrån att bandet driver framåt av sig själv, medan ute får du driva kroppen framåt helt av egen styrka. Dessutom har du vinden ute, det är aldrig helt platt ute (om du inte springer på bana, utan du har gropar i marken, trottoarer m.m. att ta hänsyn till även om du väljer en runda som är okuperad.
Självklart skall du vara nöjd med tiden du presterade på bandet, men se det inte som självklart att du klarar samma ute.
1964 • Perstorp
#3
28 december 2010 kl 10:13
Gilla
Upp till dig själv men är du osäker på hur du ska göra så skriv in att det var på löparband hur som helst så är det pers på löparbandet.
Ava
1958 • Lindome
#4
28 december 2010 kl 10:23
Gilla
Många band är ju dåligt kalibrerade också...
1954 • Falun
#5
28 december 2010 kl 10:55
Gilla
Jag räknar bara pers från tävling. Allt annat kan vara bra som indikator på formen men räknas inte som pers. Vad gäller löpband så är det alldeles för stor skillnad mellan olika band eller olika gym. T ex så springer jag en del på gym i Solna, och där är alla banden likvärdiga. Samma sak här i Falun, alla 6 band upplevs som lika jobbiga. Men samtidigt så upplever jag banden i Falun, med 1.5% lutning, som jobbigare än ute emedan banden i Solna är åt motsatta hållet.
#6
28 december 2010 kl 11:23
Detta inlägg har raderats
1954 • Falun
#7
28 december 2010 kl 11:33
Gilla
Kära Falubo, det är inte alls fusk. Tvärtom. Har du sett en elitlöpare med lurar? (OK, jag vet en maralöpare som gjorde under 2:30 med musik i öronen). Men generellt så tror jag att om man ska prestera så ska det vara full fokus på uppgiften. Alltså inga lurar :-) Själv springer jag inte upp på Lugnet utan på ett mer centralt gym nere på stan.
#8
28 december 2010 kl 11:43
Detta inlägg har raderats
1954 • Falun
#9
28 december 2010 kl 11:56
Gilla
Jag kan förstå att man springer med lurar på löpband. Har själv provat, för att undvika en viss enformighet och tristess. Inte för inte som det kallas hamsterband. Jag har heller inga elitambitioner. Många tycker jag inte gör annat än tränar emedan andra inte räknar det som en satsning om man "fjantar runt med 5 mil i veckan". Kommer ihåg det citatet från ett annat fora, för jag *snyft* snittar ju inte ens 5 mil/v...
#10
28 december 2010 kl 12:02
Detta inlägg har raderats
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#11
28 december 2010 kl 12:21
Gilla
Räknas självklart inte förutom som löpbandspers förstås.
Lena M
1961 • Norrtälje
#12
28 december 2010 kl 13:01
Gilla
Du kanska "fjantar runt" Leif, men du springer i alla fall inte, som jag, så långsamt att "du ramlar omkull" - för att ytterligare citera från vårt kära gamla pulsse :-)

Vad gäller frågan så håller jag med de som säger att ett löpbandspers är - ett löpbandspers. Pers på milen gör man på tävling eller på bana.
Alex - du borde ha milperset som i en liten ask om du gjorde 43 på bandet och kände att du hade mer att ge.

Men det där att bandet driver själv och att det därmed skulle vara lättare än att springa utomhus tror jag inte stämmer. Du måste ju själv upprätthålla en viss fart - annars trillar du av bandet!

1954 • Falun
#13
28 december 2010 kl 13:47
Gilla
Anders, kilometertiden är en bra värdemätare från 3km och uppåt. Vet man sedan sin uthållighetsprofil så kan man nog så exakt räkna fram andra löptider. Lena M, "fjantar runt" skulle komma från Asfaltis och pulsse men är av nyare datum. En sub 32 löpare som skrev det på Funbettan i år. Och vad gäller Alex och "mer att ge". Jag gör milen på 42 men det handlar nog mer om vilja, för jag måste upp emot 46-47 för att känna att jag har mer att ge.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#14
28 december 2010 kl 14:15
Gilla
Till trådskaparen: Det gäller iaf som dit pers på det bandet ;). Pers är ju i vilket fall personligt. Men man kan bli ruskigt besviken om man överför det på verkligheten.

Till Lena: Man mäter ju löpband i hästkrafter, så för mig är det iaf långt från verkligheten. Det handlar ju "bara" om att hålla jämna steg med underlaget. Ute får man ju flytta underlaget själv.
Bergan
1981 • Göteborg
#15
28 december 2010 kl 14:55
Gilla
Tack för alla kommentarer =)
Jag skall springa Sylvesterloppet på nyår så då blir det en liten värdemätare om vart jag står formmässigt. Fast underlaget och tempraturen inte är detsamma som på våren. Men det blir nog att testa löpbandet någon mer gång och då köra på lite lutning samt variera sig mellan dem fyra olika sorters löpband som finns på gymmet. Jag skriver in pers på löpbandet i min träningsdagbok och så hoppas jag på nytt pers på tävling när jag springer sylvester nu på fredag =)
Tack igen alla och lycka till med eran fortsatta träning!
Elisabeth
1966 • Västerås
#16
28 december 2010 kl 15:43
Gilla
Jag springer fortare utomhus än på löpbandet!
Dels har jag lite dålig balans efter en knäskada, vilket gör att jag spänner mig mycket mer när jag springer på löpband, jag är helt enkelt rädd för att trilla av (vilket har hänt!).
Sedan tror jag att jag springer jag fortare ute för att jag tycker att det är så mycket roligare än det monotona "hamsterbandet" :)
Var nöjd och glad för din tid :)
1968 • Helsingborg
#17
28 december 2010 kl 15:46 Redigerad 28 december 2010 kl 15:47
Gilla
Det där med att man får hjälp av bandet för att det driver en framåt stämmer inte. Bandet driver en bakåt, medan man för egen maskin får se till att hålla sig stilla. Det motsvarar exakt den kraft det skulle kräva att springa framåt i samma hastighet på plant underlag i vacuum. Det som skiljer löpbandet från naturen, rent fysikaliskt, är egentligen tre saker:
1. Avsaknaden av luftmotstånd.
2. Avsaknaden av ojämnheter. (Man kan iofs ställa in lutning, men det är inte precis detsamma som att behöva hoppa undan för stubbar eller trottoarkanter.)
3. Att hastigheten hålls konstant automatiskt, dvs de små variationer som man omedvetet gör när man springer i det fria händer inte på löpbandet.

Summan av detta verkar bli att de flesta springer snabbare på löpband.och det kan väl vara en bra motivationshöjare som kompensation för uteblivna naturupplevelser.
Heimo
1960 • Swe
#18
28 december 2010 kl 16:09
Gilla
Min uppfattning är nog att det är lättare att springa ute på asfalt än på löpband.
På bandet måste man hela tiden fokusera på att inte trampa snett det minsta för då är det "kört",
Sen har man aldrig hjälp av ngn fartvind för avkylning vilket ju innebär att man springer i väldigt varmt "väder" vilket i sin tur har en negativ effekt på prestationen för dom flesta.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#19
28 december 2010 kl 18:00
Gilla
@ Kristian. Du säger alltså att det inte kostar någon mer energi att transportera massan framåt? Det får du nog förklara tydligare för mig.
Jag tycker nog att det borde kräva mer energiåtgång att försätta en massa i rörelse (kroppen) än att bibehålla den i en stilla position. För mig i mitt sinne borde det vara mer än luftmotsåndet som tar i mot.
1968 • Helsingborg
#20
28 december 2010 kl 19:22
Gilla
@Lars: Det är rörelsen i relation till underlaget som tar din energi (+ luftmotståndet). Tänk dig ett jättestort löpband med konstant hastighet i vacuum. Tänk dig att du står stilla på det löpbandet. Du rör dig då bakåt i förhållande till jorden, men står stilla i förhållande till löpbandet. Din kropp kommer att uppleva det som vila. Om du sedan börjar springa mot löpbandets rörelseriktning tills du kommer upp i samma hastighet som löpbandet, så är du stilla i förhållande till jorden, men rör dig med löpbandets hastighet i förhållande till löpbandet. Den energi du då utvecklar är densamma som om du börjar stillastående på jordens yta och accelererar upp till den hastighet löpbandet hade i förra exemplet (bortsett från luftmotståndet).

Vet inte om detta tankeexperiment förtydligade vad jag avsåg?

Alternativt kanske det är mer intuitivt att tänka hur konstigt det vore om ett löpband med rörelse _bakåt_ skulle ge en positiv energi _framåt_ för löparen. Man kan ju testa med att bara slappna av helt och se åt vilket håll bandet tar en... :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.