Löpning Träning 26 inlägg 6504 visningar

Tips på löpardojor under vintern?

Sofia Hedlund
1982 • Vårgårda
#1
5 november 2010 - 11:06
Gilla
Hejsan!

Detta blir min första vinter med löpning. Jag undrar om någon har tips på bra skor som fäster bra på is/snö? Eller någon som något annat tips? Jag har kikat på om man kanske skall inhandla sig ett par orienteringsskor med dubb? Är det "onödigt" att lägga ut pengar på ett par nya skor eller kan man använda sina löpardojor man har idag? ( Asics GT2150 samt Saucony Kinvara)

Tacksam för alla tips!

Någon som har newlines vintertights? Har planer på att köpa dessa.

// Sofia
< < < 1 2 > > >
1963 • Bromma
#2
5 november 2010 kl 11:27
Gilla
Min personliga åsikt är att det är onödigt med vinterskor. Jag använde broddar hela förra vintern o tänker gör likadant denna vintern. Broddarna går ju att ta av vilket var en fördel på vårkanten. Du kan ju börja med broddar, vi vet ju inte hur mkt vinter det blir!
1969 • Sala
#3
5 november 2010 kl 11:40
Gilla
Ja, det kanske var på tre-fyra pass förra vintern som jag saknade dubbar och för de tillfällena hade det räckt med broddar, som fick nästan lika bra i testet på marathon.se som vinterskorna.
Sofia Hedlund
1982 • Vårgårda
#4
5 november 2010 kl 11:50
Gilla
okej! Tack för era svar! Det får bli att testa broddar. Något tips på bra broddar??
1981 • Linköping
#5
5 november 2010 kl 11:58
Gilla
Håller med ovanstående. Har testat en mängd olika broddar, de funkar lika bra tycker jag. Inga brukar hålla särskilt länge (förra vintern gjorde jag av med två par, annars vanligtvis ett par). Ta dem du tycker känns skönast!

Min uppfattning om broddade skor är att de är stela och tunga. (men dock varmare, t.ex. Kinvaran kommer nog att bli kylig. Fast oftast får fötterna upp värmen rätt så snart).

Det finns faktiskt även broddar som du kan skruva i och ur skorna, samt att du kan få dina skor dubbade på en däckverkstad som dobbar bildäck. Jag skulle dock inte göra detta med mina favoritskor...

Gällande tights har jag inte uppfattning om Newline, men jag har Craft stor tights och tycker att de är bra! Jag kan därtill starkt rekommendera deras mamelucker i microfleece.
Mr. B
1963 • Hemma
#6
5 november 2010 kl 12:26
Gilla
Newlines vintertights är bra. Kanske är modellen ändrad sedan jag köpte mina för en fem-sex år sedan, men mina är verkligen varma. Tightsen och tunna overallbyxor räcker ner till temperaturer där resten av kroppen säger stopp.

Lösa "gummibandsbroddar" är lite klumpiga, tycker jag. Skruvdubbar, t.ex. Maxigrip, är smidigare. Sulan verkar inte ta skada. Däremot tar det så lång tid att skruva i och ur 16 dubb att man bara vill göra det en gång per säsong.
Sara Svärd
1986 • Upplands Väsby
#7
5 november 2010 kl 15:06
Gilla
Nu hade jag inte tänkt att göra någon reklam egentligen, men dessa broddar från Löplabbet är min favorit: http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=1058
Man brukar väl säga att de håller en säsong, men jag har haft mina i två säsonger.
De ska gärna vara lite svåra att ta på, för då sitter de bra.
Stefan Ericsson
1969 • Linköping
#8
5 november 2010 kl 18:47
Gilla
Jag kör med mina normala skor och utan broddar. Det händer att jag drar på mig mina terrängskor på vintern, men det är mest för att jag tycker synd om dom.
Mitt trick är att jag är uppväxt norröver och har sprungit en hel del vintertid samt att slappna av och bara njuta.
Men ett par sköna vintertights är guld värt.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#9
5 november 2010 kl 18:57
Gilla
Jag sprang en hel del i mina dubbade orienteringsskor förra vintern och tyckte att det var kanon. Jag kan hålla med om att man klarar sig med broddar dock. På letrosport (letro.se) hittar man dock dubbade skor för priser som gör att de trots allt blir värda att ha i "skoparken", ett par dubbade orienteringsskor för 300 spänn känns prisvärt. De är roliga att springa obanat med en geggig höstdag eller en blöt sommardag också för den delen. Jag tycker att det är ganska stor skillnad på mina dubbade skor en hal vinterdag, jämfört med broddar. Är man van vid mycket dämpning blir det kanske värre. Jag tror dock att det finns Icebugs som är ganska dämpade.

När det gäller tights köpte jag More Miles vintertights på Startfitness förra året för 13 pund, de var kanon för de pengarna.
Jennica Bodenfors
1975 • Västerlanda
#10
5 november 2010 kl 19:49
Gilla
Jag har dubbat mina löpardojor på en däckfirma... =)
Johan
1963 • LINKÖPING
#11
6 november 2010 kl 05:19
Gilla
Mitt tips: Nej till vinterskor

Har en aspekt på detta med vinterlöpning som jag tycker viktigt att lyfta fram.
Underlaget(om inte rena isgatan förstås)inbjuder till ett nytt träningsmoment
i löpningen.

När det är småhalt brukar jag springa mina vanliga rutter med mina "vanliga"
löpskor, löpningen blir lite mer defensiv och återhållsam. Fördelen är att jag
automatiskt tränar upp min balans, koordination samt mina reflexer.
Stegnedsättning, avstamp och löpplanering blir alltså ett extra fokus.
Tror tom man tränar upp muskelgrupper man annars inte gör.

1973 • Stenungsund
#12
6 november 2010 kl 15:38
Gilla
Jag har precis investerat i ett par Icebug Hiko BUGrip som jag hoppas på ska hålla mig på benen hela vintern.
1985 • Göteborg
#13
6 november 2010 kl 15:53
Gilla
Nu vet jag inte vad vårgårda ligger, men idealiskt sett bör det ju inte vara någon snö söder om stockholm en normal vinter.... :)

Men förra vintern som var extrem hade jag sådana broddar som Sara länkade till. Fördelen med dom tycker jag är att man enkelt kan dra av/på och lägga dom i fickan när man kommer ut på plogade vägar. Finns för övrigt även på Claes Ohlsson och man kan köpa nya broddar för typ 30 spänn när dom gamla slitits ut!
1978 • Segeltorp
#14
6 november 2010 kl 16:38
Gilla
Körde hela förra vinter i mina vanliga pjucks hade iaf ett par goretex oxå vilket var gott när d va slaskigt. Upptäckte att d visserligen inte gick riktigt lika fort som vanligt eftersom man sprang lite mer defensivt i halkan men min fotisättning förbättrades mycke o träningsverk i muskler man inte visste om i vader i fot men lite träningsverk e ju bara gott :) Så rekomenderar att köra så mycke man vågar i sina vanliga men om man e lite nervis för o halka köp broddar. För visst gör man några vurpor speciellt om man måste svänga precis i elr efter en nerförsbacke men blåmärken försvinner alltid om inte annat blir d ett synligt bevis på att d e en tuff idrott man håller på me :D
1973 • Stenungsund
#15
6 november 2010 kl 18:32
Gilla
Karin Axelsson känner du till Alingsås?, I så fall vet du var Vårgårda ligger, ungefär.
Lina L
1982 • Boden
#16
6 november 2010 kl 20:54
Gilla
Jag var och köpte mig ett par Adidas wanaka 2 gtx för jag ville ha goretex så jag inte blir blöt om fötterna då vi har mycket snö hör. Sen införskaffade jag broddar, såna man drar på och det har fungerat fint. Jag sprang senast på blankis och det funkade kanon.

Jag har fodrade tights från Adidas och dom e skitbra. Dock inte vindtäta så om det blåser drar jag tunna overallbyxor utanpå.

Erik
1976 • Stockholm
#17
6 november 2010 kl 23:28
Gilla
Kolla www.maxigrip.se. http://www.maxigrip.se/admin/myfiles/MaxiGrip_Blad_Skodubb.pdf
Troligen billigast (och bäst?) om ni har ett par skor ni vill offra. Vet inte hur länge dubbarna sitter kvar. Jag har inte testat själv men hört gott om dem.
Sofia Hedlund
1982 • Vårgårda
#18
7 november 2010 kl 12:01
Gilla
Tack för alla tips! Guld värt!

Lina L ser att du är från min hemstad Boden! Har ni fått snö ännu?
Lina L
1982 • Boden
#19
7 november 2010 kl 19:05
Gilla
Sofia H: Jajomen, nu har det kommit snö och den verkar stanna kvar också:)
1970 • Sala
#20
7 november 2010 kl 19:15
Gilla
Om man vill ha dubbade skor kan jag rekommendera Asics Arctic. Deras dubbar är värdelösa och slits direkt och ersättningsdubbarna man då köper är bättre men svindyra. Tipset är att man köper friidrottsspikar gjorda för spikskor, helt fantastiskt på is och pressad snö. Jag bor på landsbygden med obefintlig sandning så för mig är det helt nödvändigt med spikarna. Får vi en sån vinter som vi hade förra året är det ju packad snö även i stan och då är greppet lika bra som på sommaren. Mina skor köpte jag billigt då det var fjolårets modell.

Maxigrip har en arbetskamrat kört med och han är 100% nöjd.

Jag har Crafts vintertajts, kanon.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.