Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 5018 visningar

Komma tillbaka efter stressfraktur

1984 • Göteborg
#1
29 oktober 2010 - 13:28
Gilla
Jag skadade mig dagen innan midsommar. Under en vanlig runda började smärta smyga sig på och när jag tillslut kände att jag var tvungen att ändra mitt steg för att fortsätta springa så avbröt jag passet.
Dagen efter kunde jag inte stödja på foten. Efter 8 veckor och tre röntgen av foten konstaterades det att jag hade fått en stressfraktur på mellanfotsbenet (det bredvid stortån). Nu har det gått 4,5 månad och 5 röntgentillfällen sedan jag skadade mig och äntligen säger läkaren att jag är hel igen.
Detta är dock en allmänläkare och han ville inte ge några som helst tips eller råd för hur jag ska komma tillbaka och springa.

Hur ska jag göra för att inte samma sak ska hända igen? (Förutom det uppenbara, att sluta springa när smärta kommer)
Hur kommer jag tillbaka, alltså hur lugnt måste jag ta det?
Jag är van att springa 3-5 gånger i veckan 8-20 km per pass.
Hur lång tid tror ni det kan dröja innan jag kan köra på som jag gjorde innan jag blev skadad?
Jag sprang första rundan igår, väldigt kort och mycket långsamt. Några tips på hur upptrappning ska ske?

Viktoria
1974 • Stockholm
#2
29 oktober 2010 kl 17:33 Redigerad 29 oktober 2010 kl 17:35
Gilla
Först måste du ta reda på varför du fick skadan. Jag fick skaffa inlägg i skorna för att kunna springa vidare. Jag har alltså haft nåt som man trodde var stressfraktur i mellanfotsben men fick det aldrig bekräftat.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#3
29 oktober 2010 kl 23:01
Gilla
Jag vet inte vad det vetenskapliga underlaget är men jag tycker det verkar logiskt att träna upp muskulatur och koordination i fot och underben parallellt med att du startar upp löpningen.

Jag vill minnas att det finns bra program i "Motion och idrottsskador och deras rehabilitering" men det skall medges att det var länge sedan jag läste den. Annars finns det säkert bra litteratur att söka på nätet eller biblioteket? Men oavsett tror jag att en stark fot som fått rikligt med balansträning klarar att ta upp belastningen och avlasta skelettstrukturerna bättre än en dåligt förberedd.

Hoppas allt går bra för dig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.