Löpning Träning 11 inlägg 3786 visningar

Har jag gett mig in på ett omöjligt vad?

Daniel Karlsson
1983 • Umeå
#1
14 oktober 2010 - 12:08 (Redigerad 14 oktober 2010 - 12:09)
Gilla
Hej,

Jag har slått vad med en kompis om att jag skall kunna klara att springa under 44.30 på Sylvesterloppet i Göteborg den 31a december i år.

I nuläget är jag väldigt långt från målet och skulle tippa på att jag kanske klarar strax under timmen men är inte van att springa så långt. Den träning jag lägger ner i vanliga fall är att jag spelar squash 2 ggr i veckan och springer någon 1-2km runda per vecka.

Jag måste ju mao ändra min träning drastiskt från nuläget. Vad tror ni, har jag någon möjlighet att greja detta? Är även mycket intresserad av om ni har några tips på hur jag bör lägga upp träningen?
Mr. B
1963 • Hemma
#2
14 oktober 2010 kl 12:24
Gilla
Det där är ungefär omöjligt att svara på. Det skulle mycket väl kunna gå, förutsatt att squashen har hållit igång din grundkondition ordentligt.
Men eftersom du nästan inte har löptränat alls hittills, så behöver du nog dra igång en så hård träning nu att skaderisken blir otäckt stor. En del tid bör gå bort till viloperioder, och då blir det inte mycket kvar.

Marathon.se har en del träningsprogram, bl.a. ett tjugoveckors mot just 10km på 45minuter. Kika på det, men ta inte i så att du skadar dig. Det finns en anledning till att programmet är på tjugo veckor och inte tio veckor.

Bäst vore nog att flytta över vadet till något lopp framemot sommaren.
1963 • Bromma
#3
14 oktober 2010 kl 12:31
Gilla
Du har nog att välja mellan att käka upp den där stråhatten eller skada dej. Mitt tips är att du skiter i vadet o börjar springa lite försiktigt. Du når ditt mål nästa år med rätt träning. Lycka till!
1974 • Halmstad
#4
14 oktober 2010 kl 13:16
Gilla
Trist med domedagsprofeter! (även om de har en VISS poäng...)
Det kommer bli ett riktigt grisjobb (och som tidigare skrivits - risk för skador).

"Det är skönare lyss till en sträng, som brast,
än att aldrig spänna en båge." (V von Heidenstam, http://www.sub.su.se/national/kglob41.htm)

Ge det ett ärligt försök innan du ger upp! - för den här gången :)
1975 • Hässelby
#5
14 oktober 2010 kl 13:50
Gilla
Det är väl omöjligt att sia om när man inte vet något om din kapacitet. Vad sprang du t.ex. på förr i tiden (jag tittade bland resultaten från Göteborgsvarvet men kunde inte hitta dig där)?

Men en löparkompis till mig tog sig faktiskt från ingenstans till 43 minuter på Sylvesterloppet förra året och han började springa i slutet av oktober samma år. Numera gör han milen på 38 minuter. Så visst kan det gå, men det beror som sagt lite på vilken kapacitet du har i grund och botten. För samtidigt finns ju folk som ger allt i flera år utan att nå den tid du strävar efter.
1991 • Oskarshamn
#6
14 oktober 2010 kl 13:54
Gilla
Mitt tips: titta på ovan nämnt program: kör ungefär efter det. Avbryt träningen om det gör ont. Får du ont kan du alternera med annan träning, t.ex. cykling och simning som inte sliter lika mycket på kroppen men som ändå ger ökad syreupptagningsförmåga. Tänk på kosten och vilan. Det kommer bli viktigt för att orka träna så mycket och dessutom få ut något av träningen. Kom ihåg att du bryter ned kroppen under träning, du blir bättre först efteråt. Näringen hjälper dig att återhämta dig snabbare och är också det som driver din kropp - utan bensin i bilen kommer du inte framåt!

Kör så det ryker och lycka till! (Ett mål som inte är tufft är inget värt när det är uppfyllt, enligt mig)

/Carl
#7
14 oktober 2010 kl 14:09
Detta inlägg har raderats
1968 • Helsingborg
#8
14 oktober 2010 kl 20:35
Gilla
Jag tror absolut att det är möjligt om du har bra grundkondis. Jag sprang min första mil i lumpen 1988 och min andra mil i april 2010, dvs i år. Däremellan löprtänade jag inte alls och utövade inte heller någon annan sport organisarat. Däremot cyklar jag alltid till jobb och under perioder har jag motionssimmat och gått på gym. Den 8 maj i år sprang jag Springtime i Helsingborg på 45:31. Då var jag inte helt slutkörd, utan kunde ha kapat lite tid till med en bättre disposition av loppet.

44:30 är visserligen ytterligare en minut snabbare än jag sprang, men med tanke på att jag inte hade några exceptionella förutsättningar, så borde det vara möjligt för dig om du inte har några speciella förutsättningar emot dig.

Jag skulle föreslå att springa en 5-km runda , en 7-km runda och en 10km-runda i veckan. Spring dem så snabbt du kan. Ingen idé att hålla tillbaka på tempot om du inte får ont. Du kan även prova intervaller en eller ett par gånger i november eller början av december. Kör dock inte för hårt den sista veckan innan loppet.

Lycka till!
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#9
15 oktober 2010 kl 08:03
Gilla
Jag sällar mig till dom som tycker att detta är möjligt. Själv började jag jogga lite lätt Mars 2009 utan tidigare erfarenhet av löpning, och sprang mitt första lopp, Midnattsloppet Gbg, på 41:48 drygt fem månader senare. Jag sneglade på ett av milprogrammen (sub 45 tror jag) på marathon.se, men följde det absolut inte till punkt och pricka.

Lycka till!

/Johan
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#10
15 oktober 2010 kl 08:15 Redigerad 15 oktober 2010 kl 08:16
Gilla
K-G: Göteborgsvarvet 12 år gammal. Man får väl inte springa halvmaran i den åldern, så det bör väl vara lilla göteborgsvarvet, eller?

Men som många andra sagt här så är det väldigt individuellt. En del kan springa på 45 min helt otränade utan större problem, andra når aldrig dit.
Men du säger att du tippar att du ligger strax under timmen, har du provat att springa en mil än? Hur långt är det längsta du sprungit sen du satte igång igen? Vilken fart ligger du på när du springer dina 1-2 km?

Sen, en annan sak som kan påverka om du klarar det eller ej är vädret. Det kan ju vara kallt, och ännu värre isigt, och då blir det ju klart svårare...
#11
15 oktober 2010 kl 10:25
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.