Löpning Tävlingar & Motionslopp 7 inlägg 4343 visningar

Hur ska jag kunna öka farten????

Chrissie
1978 • K
#1
15 augusti 2010 - 20:59
Gilla
Hej!
Har löptränat i ca 5 månader, (fr helt ovan till relativt van nu).
Skulle vilja komma runt milen på ca 50 minuter, springer nu på ca 55-57 minuter. Tränar ca 4-5 dgr i veckan, mest ren distans löpning, även bål o stabilitetsträning, men löpningen blir allt från 3,5 km- 1 mil, mestadels runt 5-6 km...
Mitt problem är att jag orkar nästan aldrig öka farten... I början på rundan känns det bra men när jag närmar mig 4 km så känns benen som bly och mitt flås ger med sig. Fortsätter jag (vilket jag brukar göra) så lättar det lite i flåset, när jag sprungit ca 5-6 km, men jag håller samma eller lägre tempo för annars orkar jag inte... MEN hur tränar jag för att bli snabbare på några veckor????? Ska springa lopp på 1 mil och vill klara det på 50 minuter.
Anv en del proteindrinkar dagligen och även Fitline produkter... någon som har bra tips på hur jag ska lägga upp mitt träningsprogram sista 3 veckorna?? Svårt m intervaller tycker jag, har heller ingen pulsklocka...
1992 • Norrköping
#2
15 augusti 2010 kl 21:33
1 Gilla
Jag var i ungefär samma läge som dig i oktober förra året. Jag satt fast i ett komfortlunk som jag liksom inte kom ur. Du kan ju gå in i min träningsdagbok och kolla hur jag gjorde, skillnaden mellan oktober och november är ganska stor i medelfart räknat.

Jag skulle tro att nyckeln lite är att tagga till. Man måste bestämma sig för att man ska öka på tempot och förbättra sig. Jag bestämde mig helt enkelt för att jag skulle springa lite snabbare och det gick. Man har ofta kapaciteten om man bara har viljan.

Dock kanske det inte är så enkelt. En annan sak att göra, dessutom, är att variera mer. Korta snabbare pass för att få upp farten och längre pass för att förbättra uthålligheten. Med hjälp av det kan du förhoppningsvis bli av med känslan av att det går tyngre efter 4 km.

Känner du att intervaller är för jobbigt och krångligt kan fartlek vara ett bättre alternativ. Då springer man en runda och växlar tempo efter känsla och inspiration. Inget organiserat och inget svårt. När jag kör det blir dessutom min medelfart på passet alltid högre - vilket kan vara positivt det med.

Något annat som jag vet gör att jag känner mig seg när jag är ute och springet är om jag har druckit för lite. Se till att du har fått i dig ordentligt med vätska - det har stor betydelse.

Lycka till - och tagga till!
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#3
15 augusti 2010 kl 21:44
Gilla
För mej låter din beskrivning som om du faktiskt kunde vara lite övertränad !
Spring ett långpass i veckan, i LÅGT tempo, spring ett kort tempo pass och slutligen en halvlång långsamt med tempoökningar på 30 sek men 1 min långsam löpning däremellan. Dessa tempoökningar ( 5-10 st ) skall vara påtagligt snabbare men med full fokus på rätt löpsteg ! Försök vila däremellan ,inför loppet . Den övriga träningen är ju suberb som grundträning men nu måste du toppa !!
Lycka till
Sofia edlund
1990 • luleå
#4
16 augusti 2010 kl 17:58
Gilla
jag tror också det, korta ner farten och öka tempot, låt säga 1 lite längre 1.2 mil i lugn fart, 1 pass kanske 1 mil i medelfart , 1 pass då du kör lite "snabbare" 4-5 km, och ett valfritt det du känner för?
Sofia edlund
1990 • luleå
#5
16 augusti 2010 kl 18:00
Gilla
det jag menade med de sista valfria är att det INTE ska vara löpning, kanske en lugn promenad, styreke .. så du får träna nå annat istället för springa! =)
Jens K
1975 • Örnsköldsvik
#6
16 augusti 2010 kl 19:47
Gilla
Härligt att du siktar högt. Eftersom du har så kort tid på dig måste du försöka att variera farten i passen. Enkelt förklarat brukar man dela in träningen i nivåer, niv 1 (AI) niv 2 (AII) och niv 3 (AIII), u har förmodligen bara tränat i niv 2.

Man kan säga att du tränar i mitten och försöker både lyfta niv3 och dra niv1 uppåt, det är mycket svårt och du klarar inte det på 3veckor.

för att bli bra på niv 1 måste man träna i den zonen, samma för niv 3. Niv 1 då tränar du på mycket låg puls under lite längre pass, niv 3 hög puls precis under tröskeln för mjölksyra (ofta intervaller) du låter pulsen gå upp och ner kraftigt under passet, kortare pass.

Tränar du dessa rätt kommer du att komma springa fortarare i niv 2.



Du har fått många bra tips här i tråden, så ta någon du tycker känns motiverande.

Lycka till!

Chrissie
1978 • K
#7
16 augusti 2010 kl 21:14
Gilla
Tack, gud vad många bra tips jag fick, vad peppad jag blev nu!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.