Löpning Träning 11 inlägg 2098 visningar

Måste manverkligen intervall/backträna för att bli bättre?

Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#1
13 augusti 2010 - 08:22
Gilla
Jag gillar inte att intervallträna. MEN i alla program för bättre tid på milen och halvmaran är det med just intervall och backträning! Måste man verkligen göra detta? Hur gör ni andra? Tips på annat upplägg?

Springer just nu milen på ca 57 minuter, vill gärna springa den i oktober på ett lopp lite snabbare. Ska sedan springa Nya Broloppet 2011.
1971 • Nykvarn
#2
13 augusti 2010 kl 08:31
Gilla
Det beror på dina ambitioner och kanske ännu mera hur länge du har hållit på. Alldeles i början upplever man stora förbättringar genom att bara springa regelbundet - 3 gånger i veckan är ett bra riktmärke.

Seda tycker jag att vanlig spontan fartlek eller distanspass "Kenyan Style" dvs progressiva pass som börjar lugnt och avslutas snabbare också ger mycket utveckling. Fartlek kör jag själv en hel del och det kan varieras hur som helst.

Har du sedan tränat varierat under en längre period då är backträning och intervallpass två jättebra metoder att utvecklas som löpare. Utan att vara något proffs tycker jag det verkar som om många börjar med intervaller "för tidigt".

Det svåra med intervaller är att hitta rätt intensitet, speciellt som nybörjare, det är lätt gjort att köra för hårt och då skada sig eller tycka att det är för mentalt jobbigt. Kom ihåg att den sista repetititionen ska gå lika snabbt som den första.
1969 • Sala
#3
13 augusti 2010 kl 08:40
Gilla
Ja, intervallträning har inte funnits i mer än ca 50 år. Innan dess tränade man mer distans, blandat med mer ostrukturerade fartökningar, och man hade rätt så bra tider på den tiden också, men inte lika bra som idag. Därefter gjorde man nya erfarenheter och märkte att intervallträning och fartlek är viktiga om man vill bli riktigt snabb. Men om ditt mål är att förbätta din tid från milen på 57 minuter så kan du gärna skippa intervallpassen, om du inte vill kommer ner i tid snabbt, för då är intervaller utan tvekan utan konkurrens.

Men eftersom du verkligen inte vill intervallträna så ska du naturligtvis inte göra det. Testa att variera farterna istället, så att du har en dag då du springer långt och lugnt, en annan dag då du springer riktigt långt och kanske ännu lite lugnare, men minst en dag till då du inleder lugnt och sedan ökar successivt (stegrande distans) eller har fartlek, d.v.s. ökar ordentligt när du känner för det och tar det lugnt när du känner för det, tävlar mot cyklister, siktar in dig på ett backkrön eller en lyktstolpe som du springer mot i full fart och sedan småjoggar lite.

Undvik gärna intervaller, trots att dessa är effektivast, men se till att ha fartökningar på sammanlagt ca 20-25% av hela veckans distans, så att du blir snabbare.
1974 • Göteborg
#4
13 augusti 2010 kl 09:50 Redigerad 13 augusti 2010 kl 09:53
Gilla
Nurmi och Gerschler verkar ha sysslat med intervallträning för över 50 år sen. http://magstraining.tripod.com/Learning_From_The_Past.html#A_Brief_History_of_Interval_Training:
1956 • PARTILLE
#5
13 augusti 2010 kl 14:22
Gilla
Beror på hur snabbare Du vill bli. Men i Ditt tidsintervall tror jag inte Du behöver lägga så mycket krut på sådant. Spring bara regelbundet och håll igång, så kommer Du att bli snabbare. Till en viss gräns, vet inte vad den kan ligga på i Ditt fall, men när Du når den, då kan Du börja fundera på intervaller om Du då vill bli ännu snabbare.
Det närmaste jag kommer intervaller är i så fall fartlek eller bakåtintervaller med sambon.
Pär W
1967 • Skellefteå
#6
13 augusti 2010 kl 14:40
Gilla
Bakåtintervaller tycks vara ditt eget koncept Stefan (jag googlade lite på det). Men vad är det för någonting?
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#7
13 augusti 2010 kl 14:54
Gilla
Man kan komma ganska långt utan just intervallträning, men nån sorts fartträning behövs nog. Jag har inget minne av att jag hade börjat med intervaller när jag gjorde min bästa miltid för länge sen, däremot körde jag mycket snabbdistanspass.

Men vad är det du inte gillar med intervaller? Är det för jobbigt? För det gäller ju annan fartträning också... ;)
1968 • Helsingborg
#8
13 augusti 2010 kl 16:10
Gilla
Jag har själv svårt att motivera mig själv till intervallträning och fartlek ute i spåret. Däremot har jag sprungit med en kompis på en 400 metersbana några gånger. Vi har kört både 8x400-metersintervaller och 4x800-metersintervaller. Att springa på en bana och tillsammans med en kompis gör det betydligt roligare, tycker jag. Om du har möjlighet till det kan det kanske vara värt att prova.
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#9
13 augusti 2010 kl 21:50
Gilla
Mårten: Tack för tipsen. Ungefär så som jag har gjort nu. Ska göra det ännu mer medvetet. :) Sprang 3 km så fort jag kunde en dag, efter det kändes 5 km mycket lättare i "vanligt tempo"

Mattias: Jag gillar det inte bara. Har inget emot att spinga fortare ett stycke med det att göra det om och om igen, nej tack! Sådan är jag.
1978 • Segeltorp
#10
14 augusti 2010 kl 12:21
Gilla
Avskyr oxå ren intervallträning o undviker d i mesta möjliga utsträckning. Blir nåt enstaka pass innan gbg-varvet bara. Men brukar köra en variant på va som kan kallas för fartlek kanske. Avslutar d flesta pass me 3-6st 3-400 meters tempoökningar ibland fler ibland längre beror på dagsform. Funkar fint för mig o framför allt känns d inte som tråkiga upprepningar. E ju dock ingen fartraket men e heller inget ja eftersträvar. Hoppas du hittar nåt som passar, e ju att trivas o må gott me sin träning som ändå e viktigast!!
1969 • Hägersten
#11
14 augusti 2010 kl 16:31
Gilla
Jag har tidigare heller aldrig velat intervallträna. Min ambition låg på att vara uthållig och springa i ett jämnt tempo. Milen har också alltid tagit en knapp timme. För två år sedan sprang jag Hässelbyloppet på 57:12 och var mycket nöjd. Året därpå sprang jag inte alls, men i år har jag faktiskt löptränat en hel del.
Och efter flera månaders distansträning så har jag faktiskt blivit sugen på en mer varierad löpträning. Jag har testat några snabbdistanspass och idag var jag på bana och sprang 10 x 400 m. Asjobbigt förstås, men jag tyckte att omväxlingen var rolig. Kan också nämna att jag sprang I Form-loppet i onsdags på 54:17 och då kände jag mig egentligen inte alls i form. Så spontant tänker jag att löptränar man hyfsat mycket, så blir omväxling viktigare och då kanske till ooch med intervaller blir roligare! Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.