Löpning Träning 5 inlägg 1433 visningar

Maxpuls 236 - hälsosamt träna tufft?

Matthias
1969 • Västerås
#1
12 augusti 2010 - 12:34
Gilla
Hej alla,

är det någon som har erfarenhet av träning och ett hjärta som har dubbel/extraslag?

Har levt med extra/dubbelslagen under ca 15 - 20 talet år, men inte tränat i samma utsträckning som nu. Är ca 40 år.

Från soffpotatis till att träna 4 - 6 pass i veckan och tidsmässig ca 7 - 9 timmar. Fyller på bra direkt efter träning med vätska och något ätbart. Kanske ligger lite under när det gäller intaget och balansen totalt sett med intag vs, förbrukning vilket medfört ca 5 kg viktnedgång sett över 8 - 10 veckor. Vilket delvis varit målet men framför allt en bättre uthållighet och fart.Sista månaderna har jag förbättrat min tid på milen rejält och har lagt in både långanspass ca 2,15 tim, tempopass, intervaller och är noggrann med avkylning (första långpasset över 2 tim någonsin för mig i helgen som gick)

Idag hade jag en oangenäm upplevelse då pulsklockan ej visade riktigt eller också var det hjärtat inte fungerade normalt.
Körde ett intervall pass, 1 km x 3st x 2, där det var fokus på att hålla ett högre tempo än jag klarar annars. Ståvila 1 min mellan.
Tempot var- 4,15 min, 4,17min, 4,27 min. första omgången. Hade bestämt mig för två sådan set men fick stryka det andra setet. Körde första och joggade ett varv, 2,5 km, med inslag av löpteknik och backteknik uppför.
Körde ytterligare en intervall, 4,16 min men fick ge mig där då jag blev rejält trött och orolig då klocka och kropp inte agerade normalt.
Joggade ned och avslutade med 2o min gång.

Normalt för mig och detta pass hade varit en maxpuls på ca 230+ hpm
och en medelpuls på ca 190 hpm under intervalldelen.
Klockan visade en maxpuls på 170 ca och ett medel på 160 ca.

Frågan är hur pass hårt jag kan gå på och om någon har erfarenhet kring träning och dubbel/extraslag och det som upplevdes tidigare idag.

(Använder en Polar RS 300X, inköpt i mitten av juni, någon som har andra erfarenheter från denna klocktyp?)

Mvh Mats Andersson
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 augusti 2010 kl 13:39
Gilla
Hej Mats!
Eftersom du är orolig skulle det vara bra om du fick möjlighet att ta ett arbets-EKG där du får jogga både lugnt och upp mot max. Vet inte vem som gör det eller vad det kostar.
Har själv velat göra det, jag har nämligen också dubbelslag. Bara ibland och jag känner inte av det på något vis. En gång kändes det dock som om pulsen rusade iväg och dessutom kände jag mig inte helt klar i skallen, svag yrsel. Dimmigheten var inte så konstig, det var i slutet av mitt andra Lidingölopp och blodsockret låg väl lågt men jag avstod från maxspurten i alla fall. Sedan dess har inget liknande hänt mig (jo, dimmig och lite väck i slutet av långlopp förstås).
Blev du orolig av klockan eller kändes det först i kroppen? Har hört att det är vanligt att dubbelslag och andra oregelbundenheter försvinner vid ansträngning och då är det bra. Blir det mer oregelbundet vid ansträngning är det inte bra.
Klockor är ju bara maskiner med begränsad datakapacitet, gissar att din klocka t ex slutade registrera dina dubbelslag när pulsen såg ut att gå ner. Men om det låg något kroppsligt bakom detta vore det ju bra att veta vad.

Att du plötsligt blir rejält trött under ett intervallpass är annars inte särskilt konstigt när du springer med undernäring. Fettförbränning funkar bra på lugna pass (men har man inget muskelglykogen bryter kroppen ner protein i hud och oanvända muskler för att få den glukos som är nödvändig för att assistera fettförbränningen). Vid hård träning behöver musklerna socker/glykogen och är det klent med det orkar man inte.

Egentligen tror jag inte du behöver oroa dig om det bara var oväntad trötthet och "klockfel" men man ska ju lyssna på kroppens signaler så något var inte bra, om än kanske bara näringsbrist eller slitenhet. Du kan ju ha en infektion i kroppen också, märker du nog i morgon i så fall. Med det vore väl värt ett par tusenlappar, eller vad det kan kosta, att få ett pålitligt besked om ifall ditt hjärta har några extra risker inbyggda?
1972 • Nyköping
#3
13 augusti 2010 kl 06:36
Gilla
Jag tycker du ska uppsöka sjukvården.
Pumpen är inget man gissar om, och absolut inte söker råd på ett joggforum om.
Stannar den är det slut. Punkt.

Lycka till och var rädd om dig!
1971 • Halmstad
#4
13 augusti 2010 kl 12:51
Gilla
Gå tlill doktorn!
Magnus
Stockholm
#5
13 augusti 2010 kl 14:27
Gilla
En googling (ja, jag vet) säger att extraslag vid vila är "ofarligt" men bör utredas om det förekommer vid träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.