Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 6884 visningar

Säsongen över :(

Anna Englund
1987 • partille
#1
4 augusti 2010 - 00:47
Gilla
"#¤%=)(/&%¤ nu är säsongen över för mig :( Skadade knät på jobbet för 1 månad sedan. SÅ nu stapplar man här hemma på ett par kryckor med massa värk, så ont att man inte känner smärtan längre utan man mår illa ist. Läkarna på vårdcentralen misstänker meniskern i vänster knä. så nu ska man röntga knät på torsdag och till ortopeden 25/8. Skulle åkt på läger 19 aug med badmintonlaget, men det skiter ju sig oxå. Vill inte lägga 1600kr på något jag inte kan delta i.

Kände att jag behövde skriva av mig.
< < < 1 2 > > >
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#2
4 augusti 2010 kl 01:59
Gilla
Anna,
Beklagar skadan, sådant är aldrig passande eller roligt. Men nu har du 2 val. Antingen vara grinig över skadan eller vända den till något positivt.
Med något positivt menar jag att ändra något i ditt liv du velat ändra men inte haft tid till. Personligen skulle jag vilja börja styrketräna. Kan du kanske utnyttja rehabiliteringstiden till att etablera en ny vana med styrketräning, eller något annat som gör att du uppnår en framgång totalt sätt även om du inte kan löpträna? Detta är endast skrivet i bästa välmening som stöd i din jobbiga situation.
Lycka till och krya på dig :-)
1976 • Vällingby
#3
4 augusti 2010 kl 09:04
Gilla
Anna,
Jag bröt benet för ca 4år sen på våren, jag känner igen mig i dig.
3mån på kryckor, 1mån utan att få belasta benet alls. Jag vart helt deppig som jag aldrig varit förut bara att hämta vatten var ett projekt.
Du måste försöka att måla upp positiva målbilder, visst det låter flummigt och löjligt men det är sant.
Försök att njuta av lugnet, läsa böcker osv.
Det är skitlätt att stressa upp sig, då blir det bara värre.
Det är min upplevelse av att vara långtidsskadad iallafall..
Tänk positivt även fast det känns tungt.....
Sonny A
1974 • Skellefteå
#4
4 augusti 2010 kl 09:37
Gilla
Anna.
Verkligen tråkigt att höra.
Jag går själv med trasig menisk (troligtvis) det kunde vara en annan sak också sa ortopeden, men jag kommer inte ihåg vad det var nu, men väntar i alla fall operation nu i slutet av augusti.
Jag hade också så ont att jag fick en kortisonspruta in i knät. Smärtan försvann då för ett antal veckor men börjar komma smygandes igen. Men jag hoppas få en återbudstid så att jag kan komma in tidigare på en operation.
Jag vill ju ingenting annat än att komma ut och springa igen men jag kör lite alternativ träning så länge, styrka för överkroppen, mycket core, mage och rygg bl a.
Jag tänker att man har bra nytta av att ha styrkt upp bålen sen när man ska/får komma ut i löparspåren igen.
Så försök hitta på något du kan göra än att gräma dig över det du inte kan för tillfället. :)
Krya på dig
Joar
1975 • Göteborg
#5
4 augusti 2010 kl 10:09
Gilla
Tråkigt förstås, men menisken kan ändå vara en ganska lindrig skada.
Opererade själv bort halva menisken i ena knät för några år sedan. Det jobbiga var att vänta på operationen vilket innebar tre månader av haltande för mig. När dom väl plockat ut den skadade biten (artroskopi) kunda jag jogga nästan med en gång. Har aldrig haft problem med knät efter det.
Till saken hör att jag även drog av korsbandet och det har jag valt att inte operera (lång rehab om man gör det), men löpning funkar utan korsband.
csaba
1973 • Malmö
#6
4 augusti 2010 kl 19:35
Gilla
Det käns som att jag tyvärr också får "slänga in handduken" denna säsong.
Mina knän har blivit värre och värre.
Tänkte bita ihop fram till Lidingöloppet med vila, med det gick inte längre.
(har jag tur så räcker det med en månads löpvila och Rehab. och kanske kan lunka runt Lidingö).
1966 • Karlstad
#7
4 augusti 2010 kl 19:54
Gilla
Anna:
Jag håller med Tom-Ingar, bit ihop och gör det bästa av det. I slutändan kanske du fick nåt annat positivt på köpet.

csaba:
Vad är felet i dina knän. "Bara" ont eller nåt du ska åtgärda? Kan tänka mig att du är sliten efter åren i kampsport?
Är det vila o rehabträning eller måste du under kniven?
csaba
1973 • Malmö
#8
4 augusti 2010 kl 21:16 Redigerad 4 augusti 2010 kl 21:25
Gilla
Peter - Överansträngning/ förslitning (sedan 18febr, enligt löpardagboken) och har inte vilat utan kört på hela tiden och blivit värre och värre.

Patellofemoralt smärtsyndrom eller Hopparknä (symptomen verkar inte skilja sig speciellt mycket). http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=324

Det har gått så långt att jag knappt kan gå (att sitta på huk ordentligt eller gå ner för trappor har jag haft svårt med sista ½ året)
Knäskålarna "knastrar" har fruktansvärt ont (har bara kunnat löpträna med Vulkan skydd) och nu även ostabil vänsterknä (knät viker sig och gör ont, käns som minisk/korsband).
Så det är nog inte från kampsporten utan hellt enkelt för hårt ökan kvalitet och/eller mängd eller dom "ryckiga" korta intervallerna (enda jag har från kampsporten möjligtvis envisheten att inte vila i tid, förrän jag inte längre kan gå).

Jag väntar med läkarbesök någon månad och ser först om Rehab. styrketräning, voltaren + vila, hjälper.

Förlåt - Anna för din tråd. Hoppas att det ordnar sig.
SimonJogg
1979 • Göteborg
#9
4 augusti 2010 kl 21:59
Gilla
Under lite andra omständigheter kan även jag som nybörjarlöpare relatera till känslan du upplever. Fram till en bit in i 20-årsåldern var jag totat besatt av att åka skateboard, och skadade fötterna rejält vid ett antal tillfällen. Smärtan åsido så var det väldigt jobbigt mentalt att föreställa sig en kommande period då man inte skulle kunna utöva aktiviteten man älskar mest av allt.

Bra tips om fysisk aktivitet har du fått i tidigare inlägg, själv ökade jag dosen av musik, böcker, film och annan kultur under mina skadeperioder. Ledde till en hel del nya upptäckter.

Hoppas skadan läker snabbt och att du snart är på banan igen. Själv har jag ofta gjort missen att börja aktivera mig igen innan läkare gett mig ok - det tål att upprepas att den metoden inte rekommenderas.

Just my two cents...

/Simon
Anna Englund
1987 • partille
#10
5 augusti 2010 kl 18:16
Gilla
Tack alla!

Det som gjort nu är att jag kan planera mitt bröllop eftersom jag är sjukskriven.

Var och röntgade knät idag, så nu är det bara att vänta till den 25/8 och se vad ortopeden säger. Måste höra av mig till vårdcentralen oxå, min sjukskrivning går ut 13/8. Och eftersom knät inte blir bättre heller så blir det svårt att gå å jobba oxå
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
6 augusti 2010 kl 00:49
Gilla
@csaba: Åt He-te med att vänta och se! Du har haft problem så länge och rent ut sagt misskött din kropp att du måste ta omtag! Acceptera att du har besvärliga skador som behöver repareras grundligt.
Bryt mönstret, byt träningsfilosofi till "nolltolerans mot smärta", inte springa en meter om det inte känns OK. Lägg ALLA tävlingsplaner och vanliga träningsprogram på hyllan och ägna dig BARA åt att bli hel igen, det går nästan alltid men bara om man är tålmodig, konsekvent och långsiktig!

Se till att få diagnos av något proffs som du litar på, känner du inte till någon så försök få en rekommendation på någon idrottsläkare (eller möjligen naprapat eller annan specialist).
Enligt Tim Noakes ("Lore of Running") kan man nästan alltid bli frisk från löpskador, utom just om man envisas med att springa fast man har ont.
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#12
6 augusti 2010 kl 08:08
Gilla
I denna inte allt för uppmuntande tråd frågar jag bara enkelt: Jag har problem med min vänstra ljumske. Kändes som jag drog till den rejält i en max-rush i en fotbollsmatch i början av Juni. Har fortfarande känningar och vet inte var jag bäst vänder mig (Kiro, Napra, Idrottsläkare, Vårdcentral osv) så om någon vet var jag bör börja så tack på förhand :)

I övrigt så hejar jag på er som vågar vila, kroppen ska vi kunna leva med till vi är 70-80år (förhoppningsvis).
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
6 augusti 2010 kl 14:53
Gilla
@Stefan: Någon med idrottsinriktning, t ex Idrottskliniken i Solna. Annars en naprapat.
Om det fortfarande blir bättre med tiden och du bara har "känningar" ibland tror jag dock inte det är så allvarligt, men det är alltid bäst när man får en professionell diagnos och ett rehabprogram.
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#14
6 augusti 2010 kl 15:32
Gilla
Lider med dig Anna, men kul med bröllop :)

Unna dig ngt annat kul oxå, TV-spel, resa, gå en matkurs eller vad som helst så kanske tiden går lite snabbare och vips kan du träna igen.

Tråkigt för dig också Csaba, hoppas du läker fort och snart kan köra igen.
Alexander
1984 • Uppsala
#15
7 augusti 2010 kl 17:13
Gilla
Alltid tungt med skador! Varit borta hela sommaren från löpning. Men man får inte gräva ner sig för det. Iofs gjorde jag det men ändå : )
Finns annat roligt också!
http://alexanderabrahamsson.blogspot.com/
Lotta Hedberg
1975 • Stockholm
#16
7 augusti 2010 kl 19:22
Gilla
Jag har inte kunnat springa på 2 år pga hälsporre. Håller helt med Oldboy - smärta = ta det lugnt! Det gäller att hitta bra substitut - själv började jag simma, något som jag egentligen tyckte var dödstråkigt, men så tvingades jag lära mig tekniken lite bättre och kan nu se det som riktigt fin träning och meditation! :)
csaba
1973 • Malmö
#17
9 augusti 2010 kl 17:40
Gilla
Idag har jag definitivt fått det bekräftat att mitt knä inte vill längre.
Jag kan inte längre gå och har bara blivit värre och värre, bara att köra bil hem idag var en ren plåga. Kunde inte trycka ner kopplingspedalen ordentligt. (ändå har jag löpvilat, men kört lätt benstyrka över en vecka nu).

Dags för Läkarbesök !
Anna Englund
1987 • partille
#18
12 augusti 2010 kl 21:24
Gilla
Hej alla igen!

Ska till ortopeden imon :) får se vad han säger.
Anna Englund
1987 • partille
#19
13 augusti 2010 kl 22:40
Gilla
För er som e nyfikna över hur det går för mig. Va hos ortopeden i dag. han fortsatte sjukskriva mig och så skickade han en remiss för MRT och han skulle även skriva i den att jag skulle få förtur för att jag har sånna besvär. Så jag hoppas att jag inte behöver vänta så länge nu.
1972 • Västra Frölunda
#20
14 augusti 2010 kl 16:28
Gilla
Hoppas du får "Positivt" besked.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.