Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 6270 visningar

Svullet knä ... igen

Marie Johansson
1971 • Askim
#1
18 juni 2010 - 23:28
Gilla
Tränade med gott mod inför Gbg varvet men den 23 april så hände något på löprundan. Jag vet inte riktigt vad, men knät kändes "trött". Dagen efter var vänster knä lika stort som en fotboll, kunde inte böja knät och kände även av höger knä fast det var inte lika svullet.
Väl på akuten så fick jag en Voltaren spruta och blev hemskickad med löfte om att bli återkallad. Fick sedermera besked via post att söka via vårdcentralen.

Nu har jag alltså fått samma svullna knä, det är nog inget som är sönder, men svullet och vill gärna "gå ur led" lätt.

Har ni någon erfarenhet av liknande, och vad kan jag göra. Jag saknar min löpning och mår pyton, vill bara ut.

Alla svar mottages tacksamt.
Maja Stefanowicz
1987 • Ronneby
#2
19 juni 2010 kl 11:31
Gilla
har du varit hos en sjukgymnast eller ortoped som har känt ordentligt på knät när det inte är svullet? jag har problem med att mitt främre korsband är av och då hoppar det ofta fel i leden, får ofta ont i muskelfästen runt knät och det svullnar ganska ofta om jag inte tar det försiktigt med träningen.

har du provat att springa med stöd av något slag? det har underlättat väldigt för mig och gör att jag inte överbelastar det hela knät lika mycket och vågar belasta det skadade.

jag rekommenderar att gå och försöka få tag på en ortoped eller en riktigt bra sjukgymnast som kan känna på dina knän och se om det är något som är fel.
Marie Johansson
1971 • Askim
#3
19 juni 2010 kl 19:55
Gilla
Tack snälla Maja för ditt svar. Ska definitivt skaffa något stöd och skall även uppsöka ortoped. Som jag skrev så tror jag inte att något är "sönder" men att något är fel är helt klart.

Som du skriver "främre korsband är av.." kan det bara gå av? Kan man fortsätta löpning ändå, måste man inte fästa tillbaka det? Precis som du skriver att det hoppar fel i leden, det händer. Jag har Diklofenak som hjälper till men vet inte om det är det bästa.

Vad för slags skydd, menar du knäskydd och/eller fotinlägg?
Maja Stefanowicz
1987 • Ronneby
#4
20 juni 2010 kl 09:39
Gilla
för att ett korsband ska gå av krävs det ganska mycket kraft, från vad jag har hört. så det sker oftast vid något slags trauma. mitt gick av i en motorcykelolycka, många fotbollsspelare drar tydligen sönder sina när de vurpar runt ordentligt. men jag vet inte om det krävs ett trauma eller man bara kan ha otur. jag är inte någon expert. det finns ju tusen saker i knäna som kan fela såvitt jag förstått. man kan sätta in ett nytt korsband , men jag har inte gjort det eftersom löpningen funkar bra ändå. främre korsbandet håller knäleden stabil i sidleds och inte fram/bak så så länge jag springer rakt fram är det inga problem.. haha.

jag använder den elastiska "strumpan" jag fick på akuten. den är verkligen inte smidig att ta på men den fyller sin funktion. om du går och får en diagnos kan man i sportaffärer köpa skydd som är gjorda för det specifika problemet man har, det tänker jag göra någon gång i framtiden och prova på om inte annat. kanske kan sjukgymnast/ortoped ordinera ett speciellt skydd till dig när du är där. fråga och hör.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.