28 maj 2010 kl 00:10
Jag håller med Oldboy till 100 % dvs att man skall dricka, när man är törstig. Jag har hört åsikten att när man är törstig är det "redan försent" otaliga gånger, men i så fall kan man ju skippa att dricka resten av loppet !
Jag tror inte man kan ta råd av andra utan man måste testa fram hur mycket man kan dricka utifrån sin egen kapacitet och svettbenägenhet, temperatur och luftfuktighet ute.
Jag tillhör dem som inte svettas så mycket och därför klarar mig med mindre vätska, vilket har blivit mer tydligt nu på äldre dar, när jag inte orkar hålla så högt tempo. Min regel är att börja dricka sent, ung efter 45-50 min dvs ca 1 mil och anledningen är att undvika att få problem med magen. Börjar dricka för tidigt innan magen "tar" och utan att det finns ett behov av vätska, får jag problem med magen. Drickan lägger sig som en klump i magen och följden blir att mindre vätska tas upp av kroppen. Detta problem kan kvarstå resten av loppet, men även gå över, när vätskesuget infunnit sig.
På lågintensiv distansträning kan jag få stanna 1-2 ggr på en tim, om det är svalt ute och urinen är ofta som vatten (primärurin ?)
Å andra sidan brukar jag klara mig extremt bra i högsommarhetta 25-30 gr, då mitt tävlingsresultat på sträckor upp till halvmaraton försämras procentuellt mindre än många av mina medtävlare. Sen är det stärkande för självförtroendet att man vet att värme inte är någon katastrof, snarare tvärtom.
Så mitt råd är; drick när du är törstig, hur mycket får du testa fram på träning.
Ps. Hur långt är det mellan dryckeskontrollerna i Sthlms Maraton ? (har glömt, sprang 1986 sista gången)