Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm marathon 36 inlägg 4805 visningar

Dricker ni vid alla vätskestationer?

Lina
1984 • Bromma
#1
27 maj 2010 - 13:54
Gilla
på sthlm marathon?

Jag tycker man förlorar så mkt tid, är det nödvändigt att stanna på alla?
< < < 1 2 > > >
Johan
1978 • Stockholm
#2
27 maj 2010 kl 13:58
Gilla
Allt är beroende på väder. Förra året så blev det två muggar per station.
Martin
1979 • Sthlm
#3
27 maj 2010 kl 14:00
Gilla
Jag gjorde det ifjol. Men jag var inte alls orolig för tiden iof. Första maran så jag ville bara genomföra den.

1 mugg i mig och en på skallen.
1971 • Nykvarn
#4
27 maj 2010 kl 14:06
Gilla
Nej, förra året skippade jag nog ett par stationer i början och drack sedan vid varannan ungefär, ville inte störa flytet i löpningen. Det var kanske lite för lite för krafterna tröt på slutet i värmen.

Om varmare - drick mera givetvis men första kommer jag skippa i år igen, då är man så välvätskad från förberedelserna.
Första året fick jag kissa ute på djurgården, hade alltså druckit för mycket!
Jag tycker också det är jobbigt att dricka i farten, men som sagt, blir det varmt ska jag inte skippa så många kontroller mitt i loppet!!
1982 • Göteborg
#5
27 maj 2010 kl 14:44
Gilla
Tänk på att man svettas ut ca 1 liter/timmen. Använd vätskebälte och drick i farten där det inte är så trångt. När dessa är slut kan du ju fylla på vid en station senare i loppet. Lycka till!
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#6
27 maj 2010 kl 15:14
Gilla
Men hur mycket tid förlorar du egentligen? Om man räknar med 10 sekunder per kontroll och 20 kontroller handlar det om ca 3 minuter på hela loppet.

Att chansa på att istället dricka vid varannan kontroll skulle alltså spara drygt en och en halv minut, och om du ändå är ute i över 4 timmar så är denna minut väldigt marginell. Även om man skulle räkna på dubbla tiden för vtätskkontrollerna så handlar det om någon procent av totaltiden, så "mycket tid" är ganska överdrivet.
Leif A
1946 • Sigtuna
#7
27 maj 2010 kl 15:37
Gilla
Eller en ½-litersflaska i handen. Bättre att småsnutta allteftersom. När den börjar bli tom fyll på en mugg eller två. Så slipper du trängseln vid de första kontrollerna. Inte för tiden men för flytet.
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#8
27 maj 2010 kl 15:53
Gilla
Perfektaflaska i handen och skippa första stationen. Efter det så dricker jag på varje. Om man nu inte envisas med att ta första muggen på första bordet så brukar det gå fint. Speciellt om man springer hyffsat snabbt och inte har en hel klunga med löpare framför sig.
1969 • Sala
#9
27 maj 2010 kl 16:01
Gilla
Det är mycket dumt att hoppas över vätskestationer. Varenda droppe behövs, oavsett väder. Du förlorar ändå enormt mycket vätska och behöver dricka. Så självklart ska man dricka vid alla stationer, utom möjligtvis den sista.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
27 maj 2010 kl 16:16
Gilla
Man ska dricka om man är törstig och då ska man dricka tills man inte är törstig längre. Inte mer, det är farligt att dricka en massa vatten om man inte är törstig.
Naturligtvis kan man inte känna efter så noga hela tiden men nog märker man om man blir törstig medan man springer. Då ska man stanna vid nästa vätskekontroll. Blir man kissnödig har man druckit för mycket vatten - eller fått i sig för lite salt. (Om man hann tömma blåsan före start.)

Folk har kollapsat av vätskabrist, en del har dött. Men i decennier har arrangörer m fl predikat vikten av att dricka ofta och mycket och före och i otid så nu är det vanligare att folk dör av saltbrist - vilket ju också det är mycket ovanligt dess bättre. Drick när kroppen känner för det, så enkelt är det.
Åsa
1983 • Fagersta
#11
27 maj 2010 kl 19:42
Gilla
När man känner törst är de redan "försent", därför är de bättre att smutta lite hela tiden. Varför vänta på törsten? Släck den innan de är försent. Ha med eget vatten är alltid att föredra. Slippa trängsel, slippa spilla, slippa tappa tid och flyg ovs. Jag gillar vätskebälterna...
1969 • Sala
#12
27 maj 2010 kl 21:34
Gilla
Oldboy, jag hörde en läkare vid tala om detta för något år sedan, om att folk dricker för mycket vatten, vilket skulle vara farligt. Han rekommenderade att man skulle dricka när man är törstig. Ändå väljer jag att inte helt lita på denna information, av det skäl som Åsa skriver: att när man är törstig så är det redan försent. Jag går på regeln: 7-8 dl i timmen är lagom, om det inte är väldigt varmt. Därför ska man dricka vid varje vätskestation, men en mugg räcker om det inte är varmt ute.
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#13
27 maj 2010 kl 22:28
Gilla
Det är väl skillnad på tävling samt vardag. Under en vardag är det ok att dricka när man är törstig. Under tar jag hellre ett ordentligt skavsår än påbörjad vätskebrist.
1967 • ÅKERSBERGA
#14
27 maj 2010 kl 23:00
Gilla
Sunt förnuft gäller. Springer man en maraton men rätt träningsbakrund då har man någon uppfattning om hur kroppen reagerar vid olika ansträningsnivåer och väderlag. Är det varmt (e.g. 2009) då borde du passar på att drickar på varje drickstation, doppar kepsen i vattenfaten, använder svamp osv. År det 15 grader då kan man möjligtvis väljer bort några.

Skulle gissa att väldigt få har råkat illa ute på grund av att dricka för mycket
Walker67
1947 • Växjö
#15
28 maj 2010 kl 00:10
Gilla
Jag håller med Oldboy till 100 % dvs att man skall dricka, när man är törstig. Jag har hört åsikten att när man är törstig är det "redan försent" otaliga gånger, men i så fall kan man ju skippa att dricka resten av loppet !

Jag tror inte man kan ta råd av andra utan man måste testa fram hur mycket man kan dricka utifrån sin egen kapacitet och svettbenägenhet, temperatur och luftfuktighet ute.

Jag tillhör dem som inte svettas så mycket och därför klarar mig med mindre vätska, vilket har blivit mer tydligt nu på äldre dar, när jag inte orkar hålla så högt tempo. Min regel är att börja dricka sent, ung efter 45-50 min dvs ca 1 mil och anledningen är att undvika att få problem med magen. Börjar dricka för tidigt innan magen "tar" och utan att det finns ett behov av vätska, får jag problem med magen. Drickan lägger sig som en klump i magen och följden blir att mindre vätska tas upp av kroppen. Detta problem kan kvarstå resten av loppet, men även gå över, när vätskesuget infunnit sig.
På lågintensiv distansträning kan jag få stanna 1-2 ggr på en tim, om det är svalt ute och urinen är ofta som vatten (primärurin ?)
Å andra sidan brukar jag klara mig extremt bra i högsommarhetta 25-30 gr, då mitt tävlingsresultat på sträckor upp till halvmaraton försämras procentuellt mindre än många av mina medtävlare. Sen är det stärkande för självförtroendet att man vet att värme inte är någon katastrof, snarare tvärtom.

Så mitt råd är; drick när du är törstig, hur mycket får du testa fram på träning.

Ps. Hur långt är det mellan dryckeskontrollerna i Sthlms Maraton ? (har glömt, sprang 1986 sista gången)
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
28 maj 2010 kl 01:31
Gilla
Åsa, Mårten, Mikael: kolla på NYC Marathons hemsida om att dricka, det finns en längre redogörelse där, kanske under medicin eller liknande. Den var i fjol detaljerad och vederhäftig och har uppdaterats från den tiden man rekommenderade att folk skulle dricka mycket och ofta. Varför man slutat med det? För att folk har dött av saltbrist! Man har också funnit att marathonsegrare normalt har vätskebrist, några få procent påverkar nämligen inte prestationsförmågan särskilt mycket, det är också en myt. Beror väl på att när vätskebristen blir stor så rasar orken: vid lopp som Comrades Marathon, som är en ultra som ofta går i hetta, är det inte ovanligt med allvarligt undervätskade löpare som kollapsar. Så icke på maror i norra Europa! Undantag förekommer.
Benoit Fallenius
1963 • Stockholm
#17
28 maj 2010 kl 11:02
Gilla
Om du vill få din bästa möjliga tid så måste du dricka minst 2 dl (två muggar) ca var 20e minut, dvs varje kontroll, precis som eliten. Varför? Finns hur mycket som helst att läsa, om du slår in "vätskebrist" och "blodplasma". Citat från http://www.paddlingsnyaadress.com/paddlarvaard/vatsk.htm

"Vid vätskebrist så minskar den totala blodvolymen därför att blodplasmans volym minskar. Detta minskar i sin tur återflödet av blod till hjärtat så att hjärtat pumpar ut mindre blod för varje hjärtslag. Den utpumpade blod- volymen per minut minskar och därmed så räcker inte hjärtats arbete till för att både försörja muskulaturen med syre och näringsämnen och kyla av kroppen."

Tricket är att lära sig dricka snabbt, för man kan förlora betydligt mer tid än man tror, ca 25 sek för två muggar. Om man inte har langning.

Att vänta tills man är törstig finns det mängder av studier som motbevisar.
Johan Östman
1978 • Karlshamn
#18
28 maj 2010 kl 12:02
Gilla
Du ska absolut dricka i förebyggande syfte dvs från första vätskekontroll. Normalt sett är det två bord uppställda det första med sportdryck och det andra med vatten. Spring fram till slutet av sportdrycksbordet ta en mugg och gå/jogga samtidigt som du dricker fram till början av nästa bord (vatten) och ta en 1/2 mugg vatten enbart för att skölja ner sportdrycken.
Ska springa min fjärde sth mara i år och är mycket noga med att fylla på med dryck under loppet.
Att vänta tills du blir törstig är att vänta förlänge. Den tid man tappar på att dricka under loppet tar du igen mot slutet när du orkar hålla ett högre löptempo. Chansa inte på att försöka spara tid genom att hoppa över vätskan, det kommer du att vinna på under de 42km. Jag är 3.10 löpare och hinner med de 10-15sek det tar att dricka var femte km.
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
28 maj 2010 kl 13:05 Redigerad 28 maj 2010 kl 13:06
Gilla
Benoit och Johan: Vi kanske tolkar "törstig" lite olika så därför formulerar jag om mig. Drick så snart du känner att det kunde vara gott att få något i strupen. Känner du att du inte skulle vilja dricka även om du bara stod och väntade så låt bli. Normalt känner man törst redan efter några kilometer när man springer men det kanhända att tävlingssituationen gör att man förtränger den känslan. Som nybörjare på marathon bör man därför ta åtminstone en mugg redan vid första vätskekontrollen. Sportdryck (om man vet/tror att magen tål den), inte vatten. Bara om man dricker mer än två muggar per kontroll finns det möjligen anledning att spä ut vätskan ännu mer, det är svårare att få i sig tillräckligt med kolhydrater än att få hyfsad vätskebalans. Känner man sig sugen på vatten vid nästa vätskekontroll ska man dock följa huvudregeln: gör som kroppen säger åt dig! Men ta först sportdryck ändå och avsluta med vatten.

Det är alldeles korrekt att man redan är undervätskad när man känner det som många förknippar med törst: "jag måste ha vatten!". Om man lär sig att strunta i att man har bråttom och då dricker som man känner för så hamnar man rätt.

PS: Benoit, tack för länken, den var intressant.
#20
28 maj 2010 kl 13:26
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.