Löpning Stockholm Marathon 7 inlägg 2489 visningar

ERFARENHET AV FARTHÅLLARNA - MARATHON

MARINA SVENSSON
1984 • Malmö
#1
23 maj 2010 - 20:18
Gilla
Någon som har erfarenhet av farthållarna? Är lite fundersam om man ska köra första halvan i ett normalt tempo och sen tappar man automatiskt tid på andra varvet för man blir tröttare.
Eller ska man köra samma tempo med farthållarna hela loppet, tänkte mer att man skulle ha lite marginaler om det blir riktigt jobbigt efter 30 km. Är nybörjare på detta så räknar väl att komma i mål allt mellan 5h till 6h.

Brukar det bli väldigt trångt vid farthållarna? Startar i gruppen längst bak.

Tacksam på svar!! /Marina
Bengt Engdahl
1969 • Trollhättan
#2
23 maj 2010 kl 22:31
Gilla
Jämn fart är alltid bäst. Om du kör hårt i början blir du tröttare fortare.
Bengt Engdahl
1969 • Trollhättan
#3
23 maj 2010 kl 22:33
Gilla
Och om du kommer typ 500 meter efter, stressa inte ifatt. Om du pressar hårt för att komma ikapp är risken stor att du inte orkar hänga på sedan. Har du ögonkontakt, så behåll den och är det bara ett par km. kvar och du känner att du har kraft kvar, go for it!
1975 • Santa Clara (
#4
23 maj 2010 kl 22:45
Gilla
Instämmer helt med Bengt. Vår farthållare hade en ryckig tempo i fjol vilket gjorde det svårt att hålla en jämn tempo. Även trängseln gör det svårare att följa dem till %100.
csaba
1973 • Malmö
#5
23 maj 2010 kl 23:54
Gilla
Jag tycker att det är bättre att "skita" i farthållarna och köra med mellantidsarmband istället.
Du kan få en sån på mässan där eller skriva ut här (glöm inte att laminera,bläcket försvinner av svett och vatten annars). http://www.marathonguide.com/fitnesscalcs/PaceBandCreator.cfm http://www.marathon.se/news/mellantider.cfm

Jag tycker att just vid farthållarna så brukar det vara så mycket folk.
Så det är bättre att småkika på armbandet och i såfall leta efter farthållar-balongerna på slutet. Annans så kan det kanske bli för mycket fokus på att följa dom istället för att springa avslappnat på känsla.

Försök att ha någonlunda koll på tidsbalongen du vill ha, om du är förre eller efter (även om det är med stor marginal), du lär nog se när dom passerar dig. Ser du inte det så har du en god mariginal. (dom brukar dessutom vara 2-3 st).

Eller har du en Garmin klocka, så ställ in den "virituella" partnern efter önskad fart (det är just vad farthållarna har).
Mikael G
1976 • Bromma
#6
24 maj 2010 kl 20:22
Gilla
Även om man lyckas tränga sig fram till en farthållare så är det långt ifrån säkert att de håller den utlovade farten. Har både som åskådare och deltagare upplevt att de kommer i "fel ordning".
Olle Carlgren
1972 • MALMÖ
#7
24 maj 2010 kl 20:31
Gilla
Jag "tror" att farthållarna nu vid Köpenhamns marathon var bra.
Tack vare Skånetrafiken/SJ/DSB (öresundståget) så missade jag starten men de farthållare jag såg verkade vara väldigt exakta (kollade i början tider mot min GPS). De jag skulle följa var 4:15-hållarna och de var helt exakta (något snabba i början och sen kanse like väl sakta upp för sista backen (Islands Brygge). Märkte detta då jag helt plötsligt var ifatt dem trots att jag lite halvgroggy tidigare släppt dom.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.