Löpning Övrigt 15 inlägg 12314 visningar

Snus ger sämre VO2max?

Pål Nilsson
1976 • Höör
#1
15 december 2009 - 09:40
Gilla
Som hängiven snusare får man ofta frågan: "Du som springer så mycket, ska du verkligen snusa? Skulle du inte bli bättre om du slutade med det?" Alla löpande snusare känner till standardsvaret på detta: "Det svenska rekordet på marathon, 2:10:38, innehas av en dåvarande storsnusare, Kjell-Erik Ståhl". Man kan alltså snusa och ändå bli rätt bra på att löpa. I trygg förvissning om detta har jag inte funderat så mycket mer på att lägga ner snusningen, tills dess att jag stötte på denna artikel (som är riktigt läsvärd i många avseenden):
http://www.gih.se/upload/Forskning/Fysiologi/Bj%C3%B6rn%20Ekbloms%20grupp/multisport/OUT0703s44-48.pdf

Här omtalas Ståhl som exempel på en person med lysande löpekonomi. Hur motiverar man då detta? Jo, Ståhl hade nämligen vid rekordsättandet 1983, 7-15% sämre maximal syreupptagningsförmåga än de övriga topplöparna - alltså en enastående löpekonomi...

Jag undrar varför han hade 7-15% sämre syreupptagningsförmåga? Finns det någon forskning som provat hypotesen "Bruk av nikotin ger sämre VO2max"?
Anders Ström
1947 • Skarpnäck
#2
15 december 2009 kl 11:48 Redigerad 15 december 2009 kl 13:29
Gilla
Det var många löpare som snusade när jag var ung och som var mycket duktiga löpare, till exempel vår bästa löpare någonsin Anders Gärderud.
Det positiva med snusandet kan ju vara att kroppsvikten blir lägre (äter inte så mycket sötsaker)
Har själv börjat fundera på att börja snusa för att få ner min vikt något.
VO2max är bara en av många parametrar vilka är viktiga för prestationsförmågan.
Många av världens bästa skidåkare t.ex. med testvärden på över 90 kan inte springa 5000m på bana ens under 15 minuter -
således man blir bra på det man tränar på.
Magnus
Stockholm
#3
15 december 2009 kl 12:37
Gilla
Vad jag har sett verkar det finnas ett motsatsförhållande mellan god syreupptagningsförmåga och löpekonomi, dvs antingen har man bra värde på det ena eller det andra, väldigt sällan på båda. Vad gäller snus och Vo2max har jag ingen aning, det enda jag vet är att snusning höjer blodtrycket, men det är nog irrelevant i sammanhanget.
Ewa Lönn
1978 • Sandviken
#4
15 december 2009 kl 13:58
Gilla
Det är inte nikotinet i cigaretter som gör att syreupptagningsförmågan hämmas, utan kolmonoxiden. Kolmonoxid blockerar hemoglobinet från att ta upp syremoleylerna och transportera dem vidare ut i kroppens celler. Kolmonoxid bildas när man röker cigaretter, men inte när man snusar. Det har inte forskats lika mycket om snusning som om rökning, vilket kanske är anledningen till att det är svårt att hitta något som talar för att snusning påverkar syreupptagningsförmågan väsentligt.

Däremot finns det ju andra skäl att inte snusa om man vill hålla sig frisk och vältränad, t.ex. att snusare generellt sett löper större risk för skador. Skador i muskler, leder, knän, ligament, senor samt ryggsmärtor är tydligen vanligare hos snusare än bland icke- snusare eller rökare. Kolla länken om du är intresserad.
http://www.tobaksfakta.org/WebControls/Upload/Dialogs/Download.aspx?ID=4823
Magnus
Stockholm
#5
15 december 2009 kl 15:03
Gilla
Jag skulle ta det som FHI säger med en stor nypa salt, då de är kända mer för tyckande än fakta. Det finns studier om effekten av nikotin på prestationsförmåga och det pekar mer på positiva effekter än negativa:
http://ep.physoc.org/content/91/4/705.full.pdf?ck=nck

Från letsrun:
http://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?board=1&id=1682389&thread=1672230

Det verkar inte som snus har nån inverkan på aerobisk förmåga.
Sven Andersson
1966 • Kista
#6
15 december 2009 kl 15:17
Gilla
Magnus N: Det är inga konstigheter. Ju bättre löpekonomi man har desto mindre krav ställs på syreupptagningsförmågan, som då degenererar (eller åtminstone slutar förbättras) . Kroppen är genuint lat och måste hela tiden stressas för att förbättras.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#7
15 december 2009 kl 15:26
Gilla
Mycket intressant läsning Magnus. Fast i artikeln testar man ju (med positivt resultat) hur nikotin påverkar prestationen "i realtid" - dvs försökspersonerna har samma förutsättningar, med den skillnaden att några blir "boostade" med nikotin under själva testet.

Det är ju en annan fråga huruvida regelbunden användning påverkar kroppens förmåga att utveckla syreupptagningsförmågan (om det nu finns några som helst belägg för det över huvud taget, jag vet inte...).
Ewa Lönn
1978 • Sandviken
#8
15 december 2009 kl 16:50
Gilla
Magnus N: Som jag skrev finns det inte mycket som talar för att NIKOTIN påverkar syreupptagningsförmågan, varken positivt eller negativt, vilket FHI heller inte påstår. Däremot är det KOLMONIXIDEN i cigaretter som hindrar syret att bindas till hemoglobinet och försämrar syreupptagningen. Detta är inte ett "tyckande" utan fakta som ingen forskare med hyfsad självrespekt skulle ifrågasätta...

Vi har ju tidigare konstaterat att det är många faktorer som påverkar prestationen varav syreupptagningsförmågan endast är en. Att du hänvisar till EN studie som redovisar positiva effekter av nikotin på PRESTATIONSFÖRMÅGAN är knappast något BEVIS för att nikotin inte påverkar SYREUPPTAGNINGSFÖRMÅGAN. I mina ögon blir länken därför rätt ointressant i sammanhanget - men det är det väl upp till Pål att avgöra :)

Jag kan hålla med dig om att FHI definitivt inte har rätt i alla sina riktlinjer och påståenden, vilket har framkommit många gånger i efterhand. Oftast grundar de dock sina uttalanden på en sammanställning av bästa tillgängliga forskning och väldigt sällan på tyckande eller, som du, en enskild forskningsrapport. Om de, trots sin restriktiva hållning till tobak, inte lyckats skrapa fram någon forskning som pekar på att den aeroba förmågan försämras av nikotin är det väl troligt att nikotin är rätt harmlöst på det området. Detta borde väl vara en hint om svaret på Påls andra fråga. Sven Andersson tycks ha ett rimligt svar på den första.

Torbjörn Jakobsson
1960 • lidköping
#9
16 december 2009 kl 11:06
Gilla
Hej, intressant debatt om snus vill delge er info om att jag deltagit i ett snusprojekt 1987 i Lidköping, Där fick vi genomföra Åstrands cykeltest, tog pulsen, blodtryck därefter lägga in en prilla och sen tog man puls och blodtryck 3 ggr med 5 min intervall. Sen cykeltest och puls och blodtryck 3ggr efteråt med 5 min intervall. Kravet var att vara snusfri under en dag och genomföra testet med samma rutiner som första gången. Skillnaden var markant ca 10-20 % sämre med snus inne än med snusfritt, Vi var ca 40 st som ställde upp från fotbollsklubbar och bandyklubbar där en del var från villa bk. De hade även en referens grupp som var nikotin fri och jämförelsen mot oss snusare var att när vi hade hållit upp med snus en dag var våra värden
bättre än referensgruppen men sämre när vi ansträngde oss med snus inne.

Nikotin får blodkärlen att dra ihop sig, och således får hjärtat öka pulsen mot det arbetskrav som eftersträvas. Enligt Läkerskan samanfattning så verkar det som att snusare får anstränga sig mer pulsmässigt för uppnå samma effetkt
som snusfria och därmed frigöra mer syre tiillmuskelarbetet.en annan aspekt är att kroppen bryter ner nikotinet för snusare på ca 50 tim och således är kroppen nikotinfri, för rökare som slutar tar det längre i tid ca 1-2 veckor.

Hur arbetspulsen påverkas med snusfritt 3 veckor eller 3 månader vet man
inte, däremot är rökare kartlagda med effeketen av rökstopp under lång tid.

Prestationen är svår att mäta tror jag, det finns nog mer snusare idag bland lagidrottare mot de som håller på med inviduell mot det var för 20-30 år sedan, jag har inga belägg för att det är så,det är min uppfattning.
Frida
1986 • Sollentuna
#10
16 december 2009 kl 20:42
Gilla
Torbjörn: Var det Gunilla Bolinder med forskargrupp som gjorde försöket?

Vi håller på att studera hur ett långt uppehåll från snus/nikotin påverkar storsnusande och tränande personer med minst 4 år av regelbundet snusbruk. Sista försökspersonen besökte labbet i tisdags. Vi räknar med vetenskapliga publikationer i slutet av våren, ev. fram emot hösten.

Mer om studien (eller snarare en gammal försökspersonsefterlysning): http://www.body.se/content/artikel.asp?CID=2745
Frida
1986 • Sollentuna
#11
16 december 2009 kl 20:44
Gilla
Snus ger sämre VO2max?
- Nej, det finns i dagsläget ingen evidens för att snus ger sämre VO2max. Snusare och icke-tobaksbrukare uppvisar samma VO2max.
Torbjörn Jakobsson
1960 • lidköping
#12
17 december 2009 kl 08:22
Gilla
Det var Primärvården Lidköping under ledning av distriktsläkare Inger Jonsson
samt Undersköterska Mary Herngren. Hur man gick vidare med rapporten
vet jag inte. jag kan skicka en kopia om du är intresserad,

vi som blev testade då blev det skillnad. Arbetar själv med Hälsoprofiler och har gjort ett antal åstrandstester på nikotinanvändare där skillnader är varierande, rökare får ju cympaticus som gör att pulsen blir lägre i förhållande till icke rökare. (cympaticus träder in och sänker puls på stressade och rökare)
och deras V02 blir i närmaste bedömda som mycket vältränade fast deras
motionsvanor är ringa/inget.
Frida
1986 • Sollentuna
#13
17 december 2009 kl 10:35 Redigerad 17 december 2009 kl 10:36
Gilla
Givetvis blir kalkylerat vo2max sämre av snus (rättare sagt av pulshöjningen som orsakas av nikotinet i snus) under ett Åstrandtest. Men ett Åstrandtest är bara en uppskattning, som görs efter puls vid ett submaximalt arbete. Det har ingenting att göra med det verkliga maximala syreupptag du faktiskt har.

Det finns en anledning till att man inte får dricka kaffe, röka, snusa eller bruka andra stimulantia timmen/timmarna innan man gör ett Åstrandtest. Dessa yttre påverkande faktorer gör att de efterföljande beräkningarna av testresultatet inte blir korrekta eller ger en korrekt bild av verkligheten.

Det är visat, med direkta mätningar av maximalt syreupptag, att regelbundet snusande personer (med en lång historia av snusbruk) ändå uppvisar samma uppnådda vo2max som tobaksfria personer. Även personer som snusar, och som gör tester under abstinens (med syreupptagningsmaskiner ex. Oxycon Pro eller Douglas Bag-metodik) har visat samma uppnådda max-värden som vid de testtillfällen då de varit under påverkan av snus.

Men skicka jättegärna fullängdsstudien/resultaten från testet du var med på! Jag skickar dig en e-post adress..
Pål Nilsson
1976 • Höör
#14
17 december 2009 kl 10:46
Gilla
Frida: har man utfört dessa tester av maximalt syreupptag på personer som både är i) hårt tränande idrottare, och ii) långvariga snusare?

Min tanke är att snusets eventuellt negativa effekt (regelmässigt brukande av tobak) kanske inte visar sig i de fall där försökspersonerna inte tränar för att få ut max av kroppen. Man skulle kunna tänka sig att extrema nivåer av syreupptag (vilket en elitidrottare vill ha) är svårare att uppnå vid regelmässigt brukande av nikotin? Eller?
Torbjörn Jakobsson
1960 • lidköping
#15
17 december 2009 kl 11:18
Gilla
Frida, skicka gärna en post address, jag har bara pappers kopior. Det som är
intressant är att med snus inlagt får hjärtat högre belastning alltså jobba med högre puls för att få tillräckligt med syre för samma arbete. Hur det påverkar
prestationen inom olika idrottsutövare är ju nästa steg att mäta, om det överhuvudtaget går att mäta med siffror mot resultat oavsett elit eller motionärer.

tar gärna del av studien som ni håller på med, har letat länge efter någon form
av forskning inom området med snus,
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.