Löpning Träning 9 inlägg 782 visningar

Fibertypskonflikt

1980 • Veberöd
#1
1 december 2009 - 13:38
Gilla
En viktig del av träningseffekten från långdistanslöpning och andra uthållighetsträning är ju att snabbare muskelfibrer omvandlas till långsamma. Sker även en omvandling åt motsatt håll vid anaerobt arbete såsom styrketräning?

Mer konkret: Jag ska åka Vasaloppet och kör då både styrketräning för stakmusklerna och stakträning på rullskidor. Motverkar träningstyperna varandra?

Analogt för min löpning, men där tänker jag att man naturligt har större andel långsamma fibrer...

Christian
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
1 december 2009 kl 15:28
Gilla
Så vitt jag vet så ökar muskelmassan av styrketräning, netto torde det bli en vinst i alla fall. Sen kan du ju köra distans för att omvandla de nya musklerna till långsamma muskelfibrer....
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#3
1 december 2009 kl 16:17
Gilla
Du kan inte omvandla röda (uthålliga) till vita(snabba) fibrer eller tvärtom - du är född med en viss fördelning av dessa.
Däremot förbättrar du de respektive fibrernas funktion vid träning.
Stakmusklerna bör du alltså träna med uthållighetsstyrketräning (fler än 15 reps, gärna upp till 30-50). Aternativt t ex rodd under längre tid. Tänk på att du blir bra på det du gör. Ska du staka i 9 timmar räcker det inte med 10 reps tung träning s a s.
David P
1977 • Stockholm
#4
1 december 2009 kl 16:23
Gilla
Som Maria säger. Du kan inte göra om dina muskelfibrer, du kan bara träna de du har.
När jag pluggade var det en av föreläsare som nämnde att man eventuellt, kanske, möjligtvis hade sett en anings tendens hos några testpersoner att några enstaka muskelfibrer gått från slow twitch till fast twitch eller tvärtom.
1980 • Veberöd
#5
1 december 2009 kl 18:17
Gilla
Ja, det ligger nåt i det du säger Oldboy.

Maria: Jag kör många reps i min styrketräning och kombinerar med rena stakpass på rullskidor.

Angående omvandling av fibertyper hävdar författarna i länken nedan att det sker. Det var här jag fick det ifrån, men det kanske är en omdebatterad fråga...
http://www.idrottsbokhandeln.se/Shop/Article/View/?articleId=569

Tack för era svar!

Christian
Magnus
Stockholm
#6
1 december 2009 kl 19:23
Gilla
1960 • Skåne
#7
2 december 2009 kl 09:55
Gilla
Det finns löpare som menar på att styrketräning förbättrar deras löpning, världens främste ultralöpare Yiannis Kouros har ändrat kroppsform och blev bättre under resans gång, Bruce Fordyce mfl omnämns i Tim Noakes bok Lore of Running. Noakes skriver dock att det finns inga studier som ger klart besked.

Gordon Pirie, världslöpare för sådär 50 år sedan, var noga med styrketräningen, och menade att det var viktigt att vara stark i armarna.

Och det kan vara så att vinsten med styrketräningen för en löpare är, förutom ökad bålstabilitet, en förbättrad neuromuskulär funktion.

Detta med muskelfysiologi är fascinerande. Allmänt så skriver många att man föds med en viss uppsättning, att det är genetisk betingat. Men precis som i artiklen som Magnus N refererar till så kan muskelfibertyper förändras. Huruvida muskelfibrerna verkligen ändras, eller om det är dess egenskaper som ändras, har jag inte blivit klok på. Hursomhelst så kan man alltså ändra i nån mån förhållandet mellan muskelfibertyper (eller dess egenskaper) genom träning.

Bangsbo & Michalsik (Aerob och Anaerob Träning) skriver att fördelningen av ST (slow twitch) och FT (fast twitch) fibrer är någorlunda jämn hos otränade personer med undantag för vadmuskeln och den trehövdade armsträckaren. Fördelningen kan förändras med åldern.
1943 • Täby
#8
2 december 2009 kl 14:12
Gilla
Intressant tema. I synnerhet då det gäller äldre personers muskler och vad olika former av träning kan ge.

I artikeln som "förklarar allt" säges äldre ha bildat en hög andel så kallade hybridfibrer som kan jobba skift som snabba eller långsamma. Det är också påfallande många äldre löpare som tävlar framgångsrikt på alla distanser. Ett extremfall är Diane Palmason, en 71-årig kanadensiska som haft nationella åldersrekord från 100m till 50 miles. Ett annat är Derek Turnbull, från Nya Zeeland, som under loppet av två månader satte 5 världsrekord i M65-klassen, från 800m till maraton.

För egen del så tolkar jag muskelläran så att jag numera nog har tillräckligt många långsamma fibrer medan de snabba behöver stimuleras. Därför så har jag numera så mycket inslag av snabbhetsträning som jag orkar med. Distansträning får vara komplement.
1980 • Veberöd
#9
2 december 2009 kl 17:22
Gilla
Intressant artikel Magnus!
Omvandling mellan de olika snabba typerna och omvandling från långsam till snabb verkar enligt artikeln vara dokumenterat. Dock inte snabb till långsam eftersom det saknas studier på detta. Att elitmarathonlöpare har ett långsamma/snabba-förhållande på 80/20 medan elitsprintlöpare snarare har 20/80 skulle kunna vara medfött enligt artikeln.

Det var just snabb till långsam som jag började med att förutsätta sker : )

Jag kommer fortsätta med styrketräning som komplement.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.