Löpning Kost & Näring 30 inlägg 2536 visningar

”Livsmedelsverket mörkar att du blir fet av frukt”

2006 • Alingsås
#1
3 maj 2009 - 08:13
Gilla
Inte är det lätt att veta vad man ska äta för att det ska vara nyttigt.

"Fruktos, som det finns massor av i frukt, skapar bukfetma och ger insulinresistens, som är ett förstadium till diabetes.­ Det visar en ny vetenskaplig studie. Vi har ju alla under ­årtionden fått lära oss hur nyttigt det är med frukt. Efter ­denna studie går det knappast att hävda att det skulle vara så oerhört nyttigt, som Livsmedelsverket påstår, skriver Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk ­rådgivare vid Västra Götalandsregionen". http://www.dn.se/opinion/debatt/livsmedelsverket-morkar-att-du-blir-fet-av-frukt-1.857034
< < < 1 2 > > >
Per Rudqvist
1966 • Påarp
#2
3 maj 2009 kl 09:32
Gilla
Man blir fet av att inte röra på sig inte av frukt.
1956 • Lund
#3
3 maj 2009 kl 09:37
Gilla

Intressant och förvirrande med nya rön som duggar allt tätare.

Men springer man bara tillräckligt ofta och länge, så spelar kosten mindre roll.

1984 • Göteborg
#4
3 maj 2009 kl 09:41
Gilla
Mycket intressant artikel, man kan visst vända och vrida på allt. Allt är väl okej om det är i rätt mängder. Går man runt och småäter frukt hela dagarna klart att man kanske lägger på sig något kilo. Intressant det som stod i artikeln om arbetsplatsen där de tog bort fruktkorgen och plötsligt gick personalen ner i vikt. Frågan är hur aktiva dessa människor var i sin vardag och om de motionerade. Tror knappast att en person som motionerar skulle gå ner i vikt om hon/han skippade några frukter om dagen. Hela artikeln är ju skriven ur perspektivet att alla är tjocka och överviktiga. För dem kanske frukten inte är det bästa. Skräm inte dem som inte är det. Man får inte glömma alla bra egenskaper frukten har med alla fibrer, vitaminer och antioxidanter som skyddar kroppen!
Carl R
1974 • Nyköping
#5
3 maj 2009 kl 09:44
Gilla
Jag har aldrig nånsin ätit mer frukt än vad jag har gjort den här våren samtidigt som jag har tappat 4 kg.
1980 • Mölnlycke
#6
3 maj 2009 kl 09:50
1 Gilla
Ni som är insatta i LCHF-kulturen: vad anses Livsmedelsverkets motiv vara för att mörka och ljuga?
1970 • Sala
#7
3 maj 2009 kl 10:07
Gilla
En KONSPIRATIOOOON!!!
Carl R
1974 • Nyköping
#8
3 maj 2009 kl 10:43
Gilla
Det anses att det sittter personer på dubbla stolar. Att det finns de som är betalade av margarinbolag som sitter som experter på livsmedelsverket och dissar smör. Det är det mest konkreta jag har kunnat läsa mig till.
Lipidhypotesen är ett relevant sökord i sammanhanget.

(Jag är inte LCHF´are. Jag undviker lightprodukter och äter gärna ekologiskt odlade varor, relativt små portioner spannmål, och undviker oftast de snabbaste kolhydraterna och de mest raffinerade råvarorna.)
Per Arneng
1978 • Mölndal
#9
3 maj 2009 kl 10:47
Gilla
Frukt är ju nyttigt ändå. Man behöver kanske inte slänga i sig 10 bananer och 5 äpplen på en dag. Det är däremot bra med sådanhär studier så att livsmedelsverket kan uppdatera sina rekomendationer om det behövs. Jag tror inte heller att livsmedelsverket mörkar. Det är ju inte så att studien visar att frukt är på något sätt farligt utan att fruktos kanske lättare skapar bukfettma och diabetes om jag fattat det rättt men allt handlar ju om hur mycket man frukt man äter.
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#10
3 maj 2009 kl 11:41
Gilla
De studierna som finns som visat att fruktos kan vara negativt tittar på mängder kring >100g fruktor/dag. Det får du inte i dig om du inte stoppar i dig en massa sockersötad mat och dricka. För att komma upp i dem nivåerna av att äta banan (som är en ganska energität frukt) så måste man äta över 1,5kg varje dag.

Angående debattinlägget så är det löjligt. Inget av det han påstår vara motsägelsefullt är verkligen motsägelsefullt. Han försöker förvirra...
2006 • Alingsås
#11
3 maj 2009 kl 12:53
Gilla
1984 • Norrköping
#12
3 maj 2009 kl 23:49
Gilla
Problemet är väl att om man skulle sluta äta frukt pga sockerhalten däri så försvinner typ den sista naturliga källan till vitaminier och mineralier och fytonäringsämnen av typen flavoner, och sånt är det rätt sparsamt med i mat ändå.

Grönsaker attackeras å andra sidan inte alls, eller förstår jag det rätt?

Hur många av er är det som äter kosttillskott av något slag? Tycker ni man behöver det?
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#13
4 maj 2009 kl 06:17
Gilla
Jag springer f.n. mellan 7 och 9 mil per vecka och jag äter inga kosttillskott och det går ganska bra ändå.
2006 • Alingsås
#14
4 maj 2009 kl 06:51
Gilla
Tycker att det är viktigt med en varierad kost för att få i sig alla näringsämnen. För t.ex. innehåller en apelsin vitamin C, men den innehåller också en massa andra olika ämnen som kroppen behöver. Vissa av dessa ämnen vet man om och nya upptäcks hela tiden. Och flera ämnen samspelar med varandra.

Kul att se att många svara på detta ämne förresten.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#15
4 maj 2009 kl 09:45
Gilla
Lagom är bäst. Kan det vara så enkelt? Massor av bananer och vindruvor är väl kanske inte heller det samma som några äpplen och en apelsin.
1987 • Uppsala
#16
4 maj 2009 kl 10:28 Redigerad 4 maj 2009 kl 10:29
Gilla
Miska:
Man behöver inte frukt för att få i sig alla viktiga vitaminer. En apelsin innehåller knappt hälften det C-vitamin som finns i t.ex. paprika.
Jag är LCHF:are sedan 3 månader tillbaka. Jag äter dagligen grönsaker, gräddsåser/majonnäs/olivolja och nöt/fågel/fisk osv. och jag kan lova dig att jag får i mig bra mycket bättre med vitaminer och mineraler än jag gjorde på den "vanliga kosten".
Plus att jag bara behöver äta två mål per dag för full mättnad, inte känner något sötsug längre, är mycket piggare och har ett jämnt humör under hela dagen, sover mycket bättre, slutat med gaser i magen, har inte haft en förkylning sedan årsskiftet (var förkyld 10-12 ggr per år förut) och har inga problem med mina kontaktlinser längre (då jag under en längre tid knappt kunnat sätta i mina linser på morgonen utan att bli helt rödsprängd).

Det enda kosttillskott jag äter är D-vitamin, för att vi får för lite sol här uppe i norden.
1955 • Västra Frölunda
#17
4 maj 2009 kl 12:00
Gilla
En av de mest dumma rapporter jag läst. Vem äter fruktos, koncentrerat i dryck, motsvarande 25 bananer...

Frukt skall ätas, gärna i stora mängder, med fibrer och allt. Fruktdrycker bör man givetvis begränsa,


1959 • Saltsjö-Boo
#18
4 maj 2009 kl 12:23
Gilla
Koncentrerad fruktos är inte samma sak som frukt, så att påstå att frukt är skadligt är ju befängt....
Ett sockerintag på 100 g är dock inte orealistiskt. 1,5 liter läsk innehåller ju ca 150 g vanligt socker (sukros eller sackaros). I tarmsystemet spjälkas det snabbt i sina beståndsdelar, blir 75 g fruktos och 75 g glukos, som tas upp och går ut i blodet...
1987 • Uppsala
#19
4 maj 2009 kl 12:42
Gilla
Kaj & Olof:
Vid vilken gräns övergår mängden fruktos som är skadligt för människan till att bli nyttig..?
Carl R
1974 • Nyköping
#20
4 maj 2009 kl 12:58
Gilla
Hahahahaha
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.