Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 5062 visningar

Stukad fot, ont hur länge?

Göteborg
#1
8 oktober 2021 - 13:02
Gilla
I slutet av juni stukade jag foten. Inte en klassisk stukning utan landade hårt vid ett hopp och fick som en kompression vid det främre ledbandet i foten. Gick till både läkare och sjukgymnast och fick röntgat den, och det visade inte på någon fraktur. Både trodde att jag fått en rejäl smäll på ledbandet. Har kört på med lugnare rehab och träning sen dess. Började dock köra hörde i veckan och märker ju längre passet går att foten blir helt trött. Blir lite som en molande värk plus då att jag känner att foten är helt trött. Är detta normalt eller kan det vara något annat som är fel? Fick aldrig någon MR så är lite nojig att det ska vara en större skada. Bland annat pratade både läkare och sjukgymnast om syndesmosen…
1978 • Sollentuna
#2
8 oktober 2021 kl 16:21
1 Gilla
Jag har överrörliga fotleder och har stukat foten rejält flera gånger. Den värsta blev inte helt smärtfri förrän efter ett år ungefär, men då bara under oroliga nätter när kroppstyngden hamnade på foten åt fel håll och när man drog på höga skor. Men det var många månader av lätt haltande; kommer inte ihåg exakt hur länge.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
9 oktober 2021 kl 09:00
Gilla
Tyvärr vet jag inte vad syndesmosen är. Men en "normalstukning" brukar bli bra på 1 år, utan rehabträning. Med rehabträning tar det ett halvår att komma tillbaka.

Det finns ju stöd att ha, så man kan träna för fullt hela tiden.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
9 oktober 2021 kl 09:18
Gilla
Två dagar sängliggande, en vecka med kryckor, en månads försiktig gång med mycket smärta. 6 månader med först tejp och ett kraftigt hårt ankelskydd, som senare blev bara tejp och eller ankelskydd. Från försiktig jogg till mer löpning i terräng. ”Helt” återställd ett år.
Rör dig så fort du kan, skynda långsamt, men rör dig.
Lars Vestling
1970 • Södertälje
#5
18 januari 2023 kl 19:36
Gilla
Lyfter denna tråd som handlar om ungefär rätt sak. Min skada är dock en "vanlig" stukning som fick lite extra kraft genom att jag satte mig på foten när jag halkade för 3 veckor sedan. Jag har inte stukat foten så här illa sedan jag var ungdom och kommer inte riktigt ihåg hur lång tid det tog och om jag gjorde något speciellt mer än att tejpa foten ibland (ofta i samband med orientering).

Det har som sagt gått tre veckor idag och jag kan nu nästan gå utan att jag haltar. Jag kan med ett nödrop göra en väldigt låg enbenståhävning på golv, vilket inte gick för några dagar sedan. Jag har naturligtvis inte tagit ett löpsteg på 3 veckor och får nöja mig med inomhuscykling och styrketräning (allt som inte belastar foten).

Jag skulle vilja ha lite tips och glada tillrop på vad jag bör göra och vad jag inte skall göra, när är det t ex lämpligt att börja springa igen? Vill ju komma igång så snabbt som möjligt men inte heller riskera för mycket. Vilka signaler skall jag lyssna på och vilka övningar är bra? Jag borde nog ha koll på detta själv men det skadar inte att någon annan säger till mig.
2006 • Alingsås
#6
18 januari 2023 kl 20:22
1 Gilla
Om det hade varit jag så hade jag fortsatt att vila tills jag kan gå utan att det känns. Sen hade jag provat att jogga försiktigt kanske några hundra meter och sen avvaktat och se hur foten känns dagen efter. Om jag då fortfarande inte känner något när jag går så hade jag nog försökta jogga försiktigt ett par km. Är det fortfarande okej efter det så kan man nog börja träna lite mer som vanligt, dock bör man nog avstå det allra snabbaste och även de allra längsta passen den första tiden. Men skulle jag känna något när jag provar att jogga skulle jag bryta direkt.

Lycka till!
Hasse A S
1953 • Munkedal
#7
18 januari 2023 kl 21:55
Gilla
Ja, jag stukade foten för ett antal år sen. Rätt rejält, tyckte jag. Jag skaffade mej ett fotledsskydd och kunde 2 dagar senare springa för fullt.

Men det tog 7 månader, med rehabträning, innan foten kändes så bra att jag vågade springa utan fotledsskydd.

Fotledsskydd finns hos butiker som säljer orienteringsutrustning, som Orienteringsspecialisten, Letro Sport, SM Sport m.fl.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
19 januari 2023 kl 12:52
Gilla
Jag har en gång fått en kraftig överbelastning av överarmen vid ett fall. Jag misstänkte att det var ett muskelfäste, men idrottsläkaren skickade mig på MR. Den visade att jag fått en kontusion i benet, det hade "nästan gått av", men alltså hållit. Fick ett rehabprogram och efter ett antal månader blev jag besvärsfri.
Eftersom det var en smäll du råkade ut för skulle det kunna vara samma typ av skada, så en MR-undersökning skulle jag försöka tjata mig till.
Stukningar brukar ju bestå av töjningar i ligamenten, inte hoptryckningar, men det finns massvis av ligament som håller ihop de många benen, så något kan ha varit något av dem som dragits ut trots att det var ett tryck (slag) som du utsattes för.
Grundtips: gör ingenting som gör ont! Det torde förvärra skadan.
Lars Vestling
1970 • Södertälje
#9
19 januari 2023 kl 13:14
Gilla
Tack, det låter lite som jag tänkt, dvs att smyga igång försiktigt och lyssna på hur det känns. Svårigheten är som vanligt att värdera smärta/känningar. Vad är OK och när blir det för mycket?

Ska fundera lite på fotledsskydd, men skydd eller inte så kunde jag inte springa alls efter 2 dagar. Och om det går att springa efter 2 dagar och det sedan tar ett halvår innan det blir bra så är det inte vad jag vill höra.

Vilka typer av rehabövningar gjorde du? Var det balansplatta och tåhävningar eller bara "vanlig" belastning som att gå och stå?
Hasse A S
1953 • Munkedal
#10
19 januari 2023 kl 22:03
1 Gilla
Lars, det var inte meningen att säja nåt du inte ville höra. Anledningen till att jag använde fotledsskyddet så länge, var att jag i huvudsak springer orientering och i obanad terräng. När jag sprang i vanliga motionsspår och asfalt kunde jag springa utan fotledsskyddet efter mindre än 2 månader.

De övningar jag gjorde och fortfarande gör som rehab/prehab är vanliga tåhävningar och excentriska tåhävningar. Först 2 set ggr 12 utan vikt och sen 4 ggr 16 med en 8-9 kg tung rygga (fylld med böcker).

Om jag kommer ihåg några minuter balansplatta.

En övning som jag också gör är "fotgång". Jag har båda fötterna på golvet hela tiden och drar ihop foten genom att dra hälar mot tårna och och sen sträcka ut tårna osv. Bra träning för fötterna och bra rehabträning efter muskelbristning i vaden.
Lars Vestling
1970 • Södertälje
#11
23 januari 2023 kl 13:32
Gilla
Ingen fara Hasse, jag misstänkte att det var något sådant. Jag har förstått att det kommer ta lite tid men nu känns det så pass bra att jag tänker prova en stund på löpbandet i gymmet ikväll.

Är lite fundersam på fotledsskydd om det på något vis fördröjer läkningen men jag antar att jag tänker fel då. Bättre att inte dra upp skadan igen än att det eventuellt tar lite längre tid.


1981 • Linköping
#12
24 januari 2023 kl 08:11
Gilla
Detta verkar vara väldigt olika. Jag stukade foten den 20 augusti 2021 med konstaterad fraktur på nåt litet ben men jag skulle enligt läkare behandla det som en stukning.
Hade kryckor i två dagar, sprang 10 dagar senare. Långpass (15km) efter 3 v. Hade ett fotledsstöd första löppassen, men fick skav av det så slutade använda det.
https://www.jogg.se/Traning/TdBok.aspx?anvid=7738&ar=2021&manad=8
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.