Cykel Träning 2 inlägg 3966 visningar

Har du kraschat eller kommit till olycka???

Karel Friedl
1954 • Göteborg
#1
9 maj 2017 - 17:25
Gilla
Nu kan SOS Alarm snabbt hitta nödställda – med ett sms

(Att känna till det här kan rädda liv… )

För att ambulanssjukvårdare och räddningstjänst ska kunna ta sig fram till en nödställd person i tid är en av de mest grundläggande frågorna som kräver svar: var befinner du dig? Det är dock inte alltid så lätt att svara på. En olycka kan ha inträffat i skogen, personer som ringer känner inte till platsen. Från och med i dag kan SOS Alarm, som har hand om larmnumret 112, ta hjälp av telefonens gps-funktion för att hitta rätt. Först ut är Örebro med omnejd.

– Det som händer är att vi automatiskt skickar ut ett anrop via sms med en länk. Via den url:en godkänner den som ringer att vi hämtar in gps-positionen. Den informationen slås sedan samman med vårt lokaliseringsverktyg, säger Mattias Hindfelt, it-chef på SOS Alarm.

Så som det fungerar i dag måste operatören som tar emot samtalet ställa en rad frågor för att identifiera platsen. Visserligen får de information från användarens telefonoperatör, men då handlar det ändå om ytor på allt från 5 till 30 kvadratkilometer. Med gps-positionering kommer man ner på 15 kvadratmeter. Därifrån kan larmoperatören istället ställa frågor som om personen ser en bensinstation eller en viss byggnad.

I dag går omkring 80 procent av alla larmsamtal via mobiltelefoner, och de allra flesta av dem är via en smart telefon. Men däremot tycks många tro att SOS Alarm kan se exakt var en person befinner sig, likt en amerikansk spionfilm säger Mattias Hindfeldt. Så är det alltså inte poängterar han.

Den information som kommer till SOS Alaram om inringarens position sparas i journalen som operatören upprättar. Den sparas i tio år, men ses inte som en offentlig handling och kan bara begäras av bland andra polisern i vissa sammanhang.

Sedan ett par år finns det en annan teknik som heter advanced mobile location, aml-teknik, framtagen av bland andra brittiska Biritsh Telecom. Den gör det möjligt för teleoperatörer att automatiskt skicka information kring telefonens position till SOS Alarm när någon ringer nödnumret, även utan internetuppkoppling. Sedan förra året är dessutom alla Androidtelefoner utrustade med tekniken, Google kallar den Emergency Location Service.

SOS Alarm har velat använda tekniken, men Datainspektionen och Post- och telestyrelsen har hittills sagt nej och frågan utreds. Myndigheterna anser nämligen att den som ringer in måste ge sitt medgivande att informationen delas. Att bara ringa 112 anses inte vara ett tillräckligt medgivande.

Att däremot via ett sms godkänna att gps-data delas är okej säger Mattias Hindfeldt.

– Skillnaden är att med alm-teknik sker det automatiskt. Nu tvingar vi istället fram det med ett sms, säger han.

Först ut att testa den nya tekniken blir Örebro med omnejd, därefter följer resten av landet 23 maj. Anledningen till att inte alla hoppar på tåget från dag ett är att man vill testa vissa rutiner för att se till att allting fungerar som det ska.

– Nu kommer vi kunna komma fram med rätt resurser snabbare. Det handlar om att rädda liv, det är livshotande situationer eller egendom som är på väg att förgås. Vi måste komma fram i tid. Nu går det fortare och det blir säkrare, säger han.
1963 • Norrköping
#2
9 maj 2017 kl 18:51
Gilla
Flera gånger men inte först, när folk leker tävling på motionslopp så är inte olyckan långt borta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.