Löpning Kom igång 17 inlägg 9274 visningar

Joggaren med dåligt självförtroende vill komma igång

Pär
1972 • Höör
#1
6 januari 2015 - 17:26
Gilla
Har en gång i tiden varit väldigt vältränad, rent konditionsmässigt. Styrketräningen hoppade jag gärna över. Spelat handboll i div 2 bla. Samtidigt körde jag tennispass regelbundet. Slutade tvärt för 19 år sedan som 23 åring. Mitt livs största misstag. Två år senare fick jag en kropp som en man, en otränad man. Har fortfarande inte vant mig. Har flera gånger försökt komma igång med åtminstone joggningen. Långsamt, långsamt längre och längre. Gått tre till fyra gånger sedan blev jag förkyld. På det igen... Ont någonstans ... slutat.... Tröttnat. På det igen... samma visa.... Osv... Sen fick jag kraftiga ryggbesvär när jag väl kommit upp i löpning runt 25 min.

En träning som funkar som jag kört regelbundet i cirka ett år är crosstrainer. Kör 20 min tre till fyra gånger i veckan. Gett mig bättre hållning i kroppen också. Har en hemma.

Så sär har mina 19 senaste år varit... Haft problem med depressioner också. Men, har rest jorden runt och skaffat mig familj och barn.
På nyårsafton hörde jag en pappa på festen säga. -Idag sprang vi 6 km, fan vad skönt! Han är fem år äldre än jag. Ja, kan han kan jag....

Men, efter att ha misslyckats så totalt i nästan 20 år har jag dåligt självförtroende. Vågar mig knappt ut längre med ett par joggingskor på fötterna. Var ska man börja? Hur långt? Hur ofta? Vad har man på fötterna? Vilken prisklass? Om, man får ont någonstans? Blir förkyld? Övrig träning för att komplettera? Utanför huset är det mest asfalt. Gångbanor, upp och nerför.

Många frågor som säkert har väldigt lätta svar, men mitt självförtroende är så kasst... Kan tillägga att jag är småbarnsförälder och kan inte hänge mitt liv åt träning, men några dagar i veckan utan problem.

Hoppas på några tips att börja!?
1971 • Ystad
#2
6 januari 2015 kl 17:36 Redigerad 6 januari 2015 kl 18:02
Gilla
Åk ut till Skrylle, ta 5 km eller 7 km-slingan och varva gång med kortare löpsträckor. Med tiden ökar du på längden på löpsträckorna och snarare än du tror så kommer du att kunna springa hela vägen. Där ute finns gott om "långsammotionärer" så du kommer inte att sticka ut i mängden. För övrigt så är de flesta så upptagna med sig själva så jag tror inte att någon kommer att notera att du inte springer lika snabbt som Mo Farah ;)

Springa/gå-metoden tror jag är klart bäst för att komma igång.
Irene
1968 • Åstorp
#3
6 januari 2015 kl 17:59
1 Gilla
Gå in på typ Team Sportia och ta hjälp med skor. Förmodligen får du ont någonstans i början. Hör liksom till. Ha små mål. Då "lyckas" du ofta. Håll dina resultat för dig själv. Alla behöver inte ta del av din träning. Det finns forum på FB där likasinnade "hänger". Ta hjälp där och du kommer att märka att många springer långsamt.
1976 • Västerås
#4
6 januari 2015 kl 18:25
Gilla
Alla kan komma igång.
Är själv ganska ny (sen juni) och har alltid hatat löpning men bestämde mig för att lära mig och försöka se vad "som är grejen med löpning" :-)

Köp ett par bra skor som passar din vikt och fot.
Jag började med ett par barfotadojjor jag hittade på rea och inte fattade vad det var. En bidragande orsak till hälsporre och månader av rehab. Du skrev att du är otränad men inget om du är tung. Med mina 108 kg trampar jag igenom många dämpade skor. Mina Nike Pegasus trampar jag igenom och får mer ont upptäckte jag. Köpte Saucony Mirage för 1400 och det var ett lyft!

Börja sakta. Gå lite, spring någon minut, gå lite, spring någon minut för att sakta öka springandet. Jag började sakta men gav mig snabbt på (för snabbt) 5 km och sen 10 km. Bidragande orsak 2 till min hälsporre efter bara några rundor.

Hitta någon att träna med. Jag har ett gäng att springa med på luncherna och det är riktigt motiverande och sporrande.

Hitta något att träna inför. Ett mål som är realistiskt för dig. Ett lopp kanske? Jag siktade på tunnelrun och det sporrade träning och även rehab och jag klarade det :-) Finns väl massor av 5 km motionslopp att sikta mot till våren kanske?

Träna även lite annat för variation och för att få upp flåset. Spinning är bra och styrka för bål och rygg.

Lycka till och alla kan nog lära sig att springa.
Om man vill och tar det lugnt.
1972 • Tyresö
#5
6 januari 2015 kl 19:04
Gilla
Var i ditt läge för 2,5 år sen. Började springa försiktigt 5-6 km 2 ggr i veckan vilket var precis på gränsen för vad mina knän klarade av. Var väldigt rädd för att bli skadad och lyssnade noga på kroppen och tog extra vilodagar när jag hade ont (min kropp hade aldrig pallat 3 gånger i veckan vilket dock verkar vara ett standardråd). Har sen mycket sakta men säkert ökat både i frekvens och längd.

Har några råd.
1) Ta det lugnt. Att bygga upp kroppen för att tåla löpning tar tid.
2) Sätt upp några enkla mål, både på halvkort sikt och på lång sikt. Hjälpte mig att inte lägga av.
3) Jämför dig inte med andra. Huvudmålet skall vara att må bra och att jämföra sig mot sig själv. Finns många som är både bättre och sämre och man har väldigt olika förutsättningar att utvecklas.
Malin Norling
1975 • Arboga
#6
6 januari 2015 kl 19:22
2 Gilla
Förutom alla bra praktiska tips ovan vill jag tipsa om inspiration i bokform. Läs Martina Haags "Heja Heja!". Hon började där du är och springer nu maror, boken handlar om den resan. Efter att ha läst den kommer du inte kunna hålla dig en sekund från att hoppa i löpardojjorna!

Läs även Christopher McDougalls "Born to run", då förstår man att löpning inte bara är träning, utan ren och skär njutning och något vi är skapta för.

Lycka till!
F. Lundqvist
1967 • johanneshov
#7
6 januari 2015 kl 20:11
1 Gilla
Ta dig ut och gå/spring i din egen takt....slösa inte energi på att grubbla över vad andra tycker....Lycka till.........
1970 • Sundsvall
#8
7 januari 2015 kl 14:00
1 Gilla
Det går att komma igång. Jag började i sommras från 0. Fyller 45 i år och har inte rört på mig sedan skolåren. Började med gång/jogg 3km ökade sedan när det gick att springa 3km till att springa 5km. Höll mig runt 5km hela hösten. Nu har jag ökat till 8km. Mitt mål för 2015 är att klara 10km på 55min. Jag har ökat lite i taget och klarat mig från skador än så länge.
I början trodde jag att jag skulle falla ner och dö var gång jag var ute, men nu är det helt underbart att få komma ut och springa.
Kan tillägga att jag idag sprang för första gången med mina nya Puma Faas 300. Skulle nog köpt nya skor tidigare.

Hoppas du kommer igång och lycka till!
Pär
1972 • Höör
#9
7 januari 2015 kl 17:49
Gilla
Tack för alla uppmuntrande råd och kommentarer. Hittade en app till min IPhone där man får "coachning" att nå 5 km på åtta veckor. Verkar bra! Ska inhandla nya skor på måndag. Finns en lokal sportaffär med hyggligt utbud.

En sak som jag nu kom på är att två sjukgymnast er har sagt till mig att mina ryggbesvär berodde på min löpning. De sa att många som börjar med löpning och inte har gjort det tidigare kan få problem. Finns det någon bra träning för ryggslutet så man kan undvika dessa problem? Räcker situps?
Irene
1968 • Åstorp
#10
7 januari 2015 kl 18:08
Gilla
Bättre att ligga på mage och lyfta på benen mixat med att lyfta bålen. när du lyfter bålen är det viktigt att verkligen titta i golvet. Undvik situps ,med dålig rygg. Plankan är bättre - med knäna i golvet från början. Lycka till på din "resa"!
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#11
7 januari 2015 kl 20:09
Gilla
jag började från noll i september -12, började visserligen inomhus på löpband, men även där varvade jag gång/löpning, höll faktiskt på ganska länge upp till en timme. Stunderna då det kallades löpning blev längre och längre. Jag sprang då bara en gång i veckan för att skona mina knän, men tränade på crosstrainern en timme ett par gånger vecka och styrketränade.
Och så har jag fortsatt, sprang milen första gången på våren -13, fortfarande sprang jag bara en gång/vecka men fortsatte träna kondis på annat vis. Springer nu oftast tre gånger/vecka.
Gör som jag var glad och nöjd över att du faktiskt Kan springa, bry dej inte om hur fort eller långt, hitta bara den goa känslan över att du Kan.
Ingrid Oredsson
1971 • Lund
#12
7 januari 2015 kl 20:37
1 Gilla
Lycka till med träningen. Mitt tips är att variera. Själv blandar jag friskisgympa med löpning, stavgång, motionscykel och simning. Bra för då kan man träna mycket utan att få ont.
Affi Samuelsson
1968 • Linköping
#13
7 januari 2015 kl 20:48
Gilla
Lycka till - du har ju fått massor bra tips här - hoppas de passar dig! Att komma ut är ju det bästa som finns ... när man väl kommit dit. Jag hade möjligheten att köpa mig ett löpband, och plats att ställa det i garaget. Lugnt tempo och ett avsnitt av favoritTv-serien är lysande. Bara se till att löpbandet är konstruerat så det går att lägga en padda eller dator så man kan kolla och springa samtidigt. Och bandet går ju att ställa in. 5 min löpning, 2 min prom osv. Lycka till!!!!
1975 • Hässelby
#14
7 januari 2015 kl 22:09
Gilla
#9 Jag kan tycka att sjukgymnasterna borde ha gett dig övningar istället för att bara konstatera att du fått ont i ländryggen av löpning. Det är ju meningen att man ska kunna både gå och springa utan att få ont. Får man ont av jogging så fungerar inte rörelseapparaten som den ska. :-)

Något som kan ge ländryggsvärk är t.ex. korta höftböjare så det kan utöver Irenes tips om coreträning även vara en god idé att stretcha höftböjaren ordentligt. Men får du problem igen så sök hjälp direkt, gärna hos en sjukgymnast med idrottsmedicinsk kompetens.

Lycka till med löpningen!
Pär
1972 • Höör
#15
8 januari 2015 kl 11:15
Gilla
Tack!

Höftböjare och plankan låter bra!
Jag känner till två sätt att strecha höftböjarmuskeln. En där man lyfter upp benet på ett bord och en där man lyfter fram ena benet och står på knä med det andra. Den sistnämnda är rätt svår att få till.
Johanna Rauch
1969 • Västra Frölunda
#16
12 januari 2015 kl 14:45
Gilla
Jag är också en sån som får ont och slutar och börjar och slutar och börjar, (och nu är det dags igen... ) ;-). Mina erfarenheter:

1. Såna där "från 0-5 km på 8 veckor" eller "spring 1 mil om 10 veckor" är farliga för såna som du och jag. Det blir för mycket fokus på sträckan i sig och för lite fokus på hur löpningen känns i kroppen, man ignorerar lätt varningssignaler om att man behöver ta extra vilodagar bara för att man vill undvika att halka efter i programmet. Eftersom du vad jag förstår inte kommer från soffan utan från crosstraining tänker jag att det kan vara extra lätt att din kondition lurar dig att springa längre än du bör för att du orkar det rent konditionsmässigt, men att en del av belastningen på leder, ligament och muskler inte är samma som på crosstrainer som vid löpning och behöver sin tid för uppbyggnad även om kondisen finns där.

2. Vill slå ett slag för det någon skrev om idrottssjukgymnast! Man är välkommen där även om man inte kommer med avancerade marathonskador! :-) Tänker att du t.o.m. kunde boka ett besök i förebyggande syfte och berätta om var du fick ont sist och få övningar specifikt för det. Jag kände mig lite pinsam när jag gick dit för ont i baksida lår när jag kommit upp i 5 km men blev jättebra bemött och fick bra övningar. (Att det sen rann ut i sanden berodde på andra saker...)
Pär
1972 • Höör
#17
15 januari 2015 kl 14:12
Gilla
Tack Johanna för dina erfarenheter och råd!

Tänkte berätta hur det gått med uppstarten. Jag har gått och joggar två gånger. Jag har dessa gånger använt just en sådan app du avråder ifrån. Efter första turen i regn och blåst så kändes det inte så bra i kroppen. Efter andra joggingturen igår i ishalka kändes kroppen mer harmonisk rent fysiskt. Jag gör också Plankan och strechar efteråt med fokus på höftböjarmuskeln. Jag har inte ont någonstans, men det är mest gång och mindre löpning än så länge.

Jag kommer jogga efter appen en eller möjligtvis två veckor till. Sen hade jag tänkt gå över till ett träningsprogram som jag hittade på Marathon.se. Där var ett för nybörjare, men det såg rätt hårt ut. Det känns jobbigt med kommando och plingande i öronen hela tiden som det är i sådana appar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.