Löpning Skador & Rehab 44 inlägg 36109 visningar

Blåsljud på hjärtat

Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#1
28 mars 2012 - 13:26
Gilla
Var hos läkaren idag då jag själv misstänkt ansträngningsastma. Har börjat få problem i och med ökad träningsmängd, ont över bröstet vid hård ansträngning och pipande andning efter avslutat långpass. Inget fel hittades på lungorna eller luftrören. Men däremot ett blåsljud på hjärtat, läkaren sa att ljudet berodde på läckande klaffar och att felet är medfött och jag har börjat känna av det nu pga ökad träningsmängd. Felet är ofarligt med begränsar min kapacitet.

Jag fick en tid hos en hjärtspecialist där jag ska få göra arbetsprov.

Är det någon här som har erfarenhet av detta? känner mig rätt chockad.
< < < 1 2 3 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
28 mars 2012 kl 14:06 Redigerad 28 mars 2012 kl 14:07
Gilla
Jag har också blåsljud på hjärtat och det har jag ärvt efter mor. Tror aldrig jag haft besvär av det, men det beror ju på var det uppstår. Det finns väl två huvudtyper, tror jag. Om det inte blir värre vid ansträngning lär du kunna strunta i det. Inte behöver det påverka din kapacitet heller, hjärtat får ju större slagvolym när man tränar med hög puls, för att få större pumpkapacitet. Så kroppen kan nog kompensera.

Ont över bröstet kan man få av många anledningar. Har ibland känt av något, men det har varit spänningar, har jag blivit av med genom att ta några djupa andetag. Pipande andning har jag sluppit.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#3
28 mars 2012 kl 14:30 Redigerad 28 mars 2012 kl 14:30
Gilla
Jag fick också diagnosen hjärtfel pga att läkaren hörde vad han tolkade som blåsljud. Vid en senare kontroll visade det sig att det var ett helt naturligt ljud, som uppstod när hjärtat pumpade ut blodet i kroppen. Jag hade tydligen ett starkt hjärta, så det blev fartljud vid varje pumpning.

Även om det är en klaff som läcker, så behöver det inte vara något. Min pappa har detta hjärtfel (medfött). Han fyller 75 i april, trots att läkarna sa till honom i 30-årsåldern att han MÅSTE operera sig för att överleva....

Så, oroa dig inte i onödan, utan gå och kolla upp det, så du vet vad som gäller.
Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#4
28 mars 2012 kl 14:33
Gilla
Skönt å höra att det finns någon mer och att du inte besväras av det.

Fast det blir ju värre vid ansträngning för mig, det är ju därför jag bokade tid. Läkaren var tveksam om jag skulla kunna genomföra mitt planerade marathon i slutet på april. Sprang 2.8 mil i söndags och då blev andningen väldigt pipande och jag hade ont i bröstet å hostade länge efteråt. Och idag hos läkaren fick jag springa i hög hastighet i några minuter utan uppvärmning, och nu tre timmar senare har jag fortfarande ordentligt ont i bröstet.
Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#5
28 mars 2012 kl 14:37
Gilla
Har som sagt tid hos hjärtspecialist den 11 april så jag behöver inte vänta så länge på att få veta mer.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
28 mars 2012 kl 14:42
Gilla
Pipande andning kan väl inte gärna ha med hjärtat att göra så jag skulle, amatör som jag är, gissa att det är något med andningen och att detta ligger bakom smärtan i bröstet också.
Det spelar ju ingen större roll för vare sig hjärta eller andning om du springer en eller fyra mil, i värsta fall behöver du hålla lite lägre fart när glykogenet börjar tryta och du springer mest på fettförbränning som behöver mera syre. Det kan finnas något annat (kranskärl?) som gör att hjärtat blir trött efter en tids ansträngning men det känns långsökt, det är nog hög puls som kan kännas och det har man ju inte så värst just på marathon. Värre på 1500m. Men ge dig inte, se till att problemet blir utrett.
Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#7
28 mars 2012 kl 15:01
Gilla
Läkaren sa att man tidigare kallade det för hjärtastma, ger liknande symptom som astma men problemen kommer från hjärtat. Vilket innebär att man får andnöd orsakad av hjärtproblem. Hjärtat orkar inte riktigt pumpa undan blodet från lungorna t ex. Vätska kan då tränga ut i lungblåsorna och irritera andningsvägarna och göra det svårare att andas.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
28 mars 2012 kl 15:20
Gilla
Usch då! Man lär sig något nytt varje dag. Kanske det går att träna bort? Hoppas hjärtspecialisten är löpare!
Victoria
1970 • Mölndal
#9
28 mars 2012 kl 19:15
Gilla
Jenny!
Med allra största sannolikhet är ditt blåsljud på hjärtat ett fysiologiskt sådant. Dvs ett helt normalt strömningsbiljud, ettt sådant som Bobby beskriver ovan. Hjärtastma är , mig veterligen, mycket ovanligt. Vanligare är väl att du har tendens till ansträngningsutlöst astma. Hoppas att läkaren noga undersökt dina lungor, gjort PEF (man får blåsa ut allt man kan i ett rör) och remitterat dig för spirometriundersökning parallellt med arbets-EKG.
Tror absolut att du kommer att korsa mållinjen i din marathon, som planerat!
Victoria (inte kardiolog men väl doktor!)
Victoria
1970 • Mölndal
#10
28 mars 2012 kl 20:00
Gilla
Med ovanligt menar jag i din ålder. Att du skulle ha hjärtsvikt bedömer jag som osannolikt!
Känner att jag gick igång lite på detta!! Du skall inte oroa dig i förtid!!
Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#11
28 mars 2012 kl 20:23
Gilla
Tackar för ditt svar Viktoria! Läkaren undersökte lungorna noga, lyssnade i flera omgångar. Jag fick även göra PEF, både före och efter ansträngning. Detta var helt nomalt och lungorna lät också bra. Trots att jag sprungit så pass hårt att andningen börjat pipa något och rejält ont i bröstet.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#12
28 mars 2012 kl 21:16
Gilla
Hej Jenny!

Det finns två typer av blåsljud

Patologiska: Beror på något fel i en hjärtklaff (läckage, stelhet, förträngning, infektion), ett medfött hjärtfel (hål mellan hjärtats rum)

Fysiologiska: MKT VANLIGA. Beror inte på någon bakomliggande sjukdom , utan på att hjärtat pumpar ut mycket blod vid varje hjärtslag om man t ex är vältränad, har feber, är stressad...

Hos unga friska individer är fysiologiska blåsljud mkt vanligt. De är alltid systoliska (hörs i hjärtats utpumpningsfas) till skillnad från diastoliska (hörs i vilofasen) som alltid anses patologiska. Fysiologiska blåsljud är alltså helt ofarliga och ger inga symtom. Ofta utreds blåsljud med ultraljud för att utesluta att de är patologiska, även hos unga friska personer. Hoppas du mår bättre snart!



1952 • Varberg
#13
29 mars 2012 kl 09:17
Gilla
Ultraljudsundersökningen är viktig och kommer att ge svar på om det finns något klaffel och/eller felaktig strömningsväg i hjärtat av betydelse.
Det sannolika är att det är lungorna som skapar problemet för dig genom att luftrören drar ihop sig (asthma).
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#14
29 mars 2012 kl 22:25
Gilla
Beskrivningen låter mest som ansträngningsastma. Men det är förstås bra att utreda blåsljudet, vilket bör göras med ultraljud.

Att utreda ansträngningsastma hos en vältränad individ är inte så lätt som man kan tro. Det kan krävas både långvarig och högintensiv ansträngning för att provocera krampen i luftrören.

Du skulle kunna få be att låna en pef-mätare och blåsa före och efter din vanliga träning och skriva upp värdena. Har du stor variabilitet och/eller ett försämrat pef-värde efter ansträngning så bör du få astmamedicin.
Victoria
1970 • Mölndal
#15
29 mars 2012 kl 22:53
Gilla
Torrluftsprovokation kanske är det du har i åtanke Anders?
Tobias
1982 • Sthlm
#16
30 mars 2012 kl 00:43
Gilla
Men.. ni får inte skriva sånt här(!)

Ansträngningsastma * tjäck
Pipljud vid ansträngd andning * tjäck (ibland)

Kommer inte ihåg om de lyssna på hjärtat när jag var för undersökning enligt ovanstående, men det borde dom väl ha gjort? Hmm kanske är något som borde kollas upp, kanske.

Någon försäkring man ska köpa innan diagnos? =0) =0) =0)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#17
30 mars 2012 kl 02:00
Gilla
Jag har medfött klaff-fel med blåsljud, det blev opererat 2009, kirurgen kunde inte förstå att det varit möjligt att springa med den klaffen, jag har ju alltid varit sämre än andra på att springa, men viste inte så mycket om vad ett blåsljud var för något, trodde jag sprang dåligt för att jag inte var född till löpare, och kanske tränade sämre.
Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#18
30 mars 2012 kl 07:02
Gilla
Tackar för alla svar. Jo det är ju det jag tycker själv, att symptomen låter som astma. Fick ju som sagt bara springa i full spurt några minuter utan uppvärmning då läkaren ansåg att det räckte för att framkalla ansträngnings astma. Men problemen kommer som sagt främst i slutet på de mer intesiva långpassen samt tröskelpass/ snabbdistans.

Om ultraljudet och arbetsprovet inte visar något fel på hjärtat så får jag begära en mer omfattande utredning om astma. Att låna hem en pef mätare var en bra ide!
Jenny Jonsson
1985 • Edsbyn
#19
30 mars 2012 kl 07:04
Gilla
Conny - hur upplevde du löpningen innan operation? Tänkte på andning , bröstsmärtor osv?
1974 • Reftele
#20
30 mars 2012 kl 11:26
Gilla
Intressant tråd. Jag föddes med ett hål mellan förmakarna i hjärtat som upptäcktes tack vare blåsljud. Det som jag hade är i regel ofarligt och inget man åtgärder. Men då jag hade ett förhållandevis stort håll blandades syrerigt och syrefattigt blod och det opererades när jag var 6 år. IDag hade man tycligen kunnat laga det genom en titthåls operation.
Jag tänkte inte själv på om det var någon skillnad för mig före och efter operation. Men fick höra av kompisar då att jag orkade mer efter operationen.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.