30 juni 2011 kl 00:19
Redigerad 30 juni 2011 kl 00:20
Johan, jag har inte tittat på pulskurvorna i Daniels bok. Är det verkligen pulskurvor och inte Vo2-max-kurvor? Måste gå och kolla för så minns jag det. Och att vad gäller pulsen skriver han bara 98-100% utan att skriva att det rör sig om maxpulsen på sista repetitionen och inte medelpulsen.
Men hur som helst så bör man komma upp över 95%, tycker jag. Min maxpuls är 197 och 95% av det är ungefär 185 och det kommer jag upp i efter ca två repetitioner på 1 km, även när jag vilar i fyra minuter före repetition nummer två. Jag uppnår även maxpuls, men då först i slutet på sista repetitionen om jag pressar mig tills jag nästan svimmar. Men så fort känner jag ingen behov av att springa så det gör jag kanske bara en gång i månaden på sin höjd. Annars nöjer jag mig med att följa Jack Daniels tider, d.v.s. 3 km-tempo.
Ja, det är farten som bör styra intervallpassen, inte pulsen, men som jag har skrivit i tråden som jag länkat till här ovanför, så finns det en poäng med att även kolla pulsen. Och vid vissa tillfällen kan det faktiskt vara bra att köra intervallerna utifrån puls. Varför?
1. Du kan köra efter samma puls året runt, även när du har förbättrat din förmåga. Om du springer efter Daniels tidsangivelser måste du byta VDOT först efter en nytt tävlingsresultat, eller så byter du VDOT efter 4-6 veckor, vilket är väldigt luddigt och dessutom kan det vara helt fel. Följer du pulsen kommer du automatiskt att springa fortare vid samma puls när du blir snabbare.
2. Följer du Daniels farter när du springer i snön eller på ett blaskigt spår på sommaren, eller på backig landsväg så håller du fel fart. Jag ska springa i 4.24 på ett tempopass eller vid tröskelintervaller. Om jag gör detta på Tivedens grusvägar där jag springer ibland på somrarna så får jag alldeles för hög fart. I vintras var det väldigt mycket snö och hade jag då hållit 4.24 hade jag inte orkat mer än halva sträckan. Följer jag istället pulsen så ligger jag på rätt ansträngningsnivå.
Men självklart måste man lära sig att räkna om. För mig ser det ut ungefär så här:
Intervalltempo är 4.00 och ligger jag i jämn fart hela tiden, vilket jag ska göra enligt Daniels, så är jag uppe i 85% efter halva och slutar på 94% på den första repetitionen. Redan på den andra repetitionen är min puls uppe i 93% efter halva och slutar på 95%. På de två sista är jag uppe på 94% efter halva och 96% på slutet av varje.
Detta system kan jag följa oavsett om det är backigt, snöigt eller om jag blivit snabbare efter ett halvår. Däremot kan jag inte följa det om det är 25 grader varmt ute, för då är pulsen högre och *får* vara det, men just det dagen kan jag ju följa tiden.
Ja, bättre att följa tiden, men inte om det av någon anledning är ovanligt underlag eller om jag har blivit mycket bättre.