20 april 2010 kl 16:29
Redigerad 20 april 2010 kl 16:30
Jag fick benhinneinflammation (en riktigt jobbig en) när jag använde mina skor för länge och sulorna var sönderanvända (löpte inte alls då). Troligtvis blev skorna sneda och jag fortsatte gå på dem, felaktigt steg, och i längden ledde detta till benhinneinflammation. Testade olika former av antiinflammatoriskt men det gick över först när jag skaffade formgjutna inlägg i skorna samt skaffade nya skor som utprövades på löpband/filmades, detta kombinerat med stretchning. Samma lösning verkar inte ha hjälpt dig med problemet, så jag kikar lite närmare på dina registreringar för att se hur det kan hänga ihop.
Som andra, och du själv Natalie, varit inne på så var det säkert den hastiga ökningen av distans som bidrog starkt till att du fick symptom i benhinnorna. Jag ser i din träningsdagbok att du tränar mycket annat också vilket får mig att tänka att du nog har en rätt så bra kondition och grundstyrka. Detta är förstås främst något väldigt bra, men kan också vara en risk. När jag började löpa (totalt novis i juli 2009) blev jag informerad om att det går mycket snabbare för hjärta/lungor att anpassa sig till löpning än det går för muskler och ligament, dvs risken är stor att man känner att det känns bra att springa längre än vad kroppen är rustad för. Här är det viktigt att tänka på att all träning ger både generell effekt (bättre kondition, generell styrka osv), men framförallt grenspecifik effekt (cyklisten blir främst bra på cykling, simmaren på simning osv). Jag tänker därmed att det finns en risk att din andra träning (spinning, streetdance osv) inte i tillräcklig utsträckning förberett din kropp för ansträngningen att springa över en mil (eller mer korrekt uttryckt: din kondition klarar en mils löpning väldigt mycket bättre än benhinnorna, och denna obalansen kan vara en del av problemet). Den specifika träningseffekten gäller också hastighet och underlag, så träningen på löpband är inte direkt överförbar mot asfaltslöpning (som ngn nämnt ovan) och de högre hastigheter du kan hålla när det inte är snö på marken ökar också på sätt och vis risken för skador. Slutligen ser jag att du varit inne i en väldigt aktiv träningsfas där du tränat 7 dagar i rad och att det verkar ha varit längesedan du tränade i närheten så tätt tidigare, vilket ju också ökar skaderisken.
Att öka hastighet och distans lite lugnare och ge dig själv vilodagar emellanåt tror jag räcker om du kombinerar med streching och/eller yoga. Jag är övertygad om att du i framtiden kommer att kunna springa precis hur långt du vill, det är verkligen en härlig och fantastisk sport!!