Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 907 visningar

Grissjukan

Robban
1967 • Ingarö
#1
13 september 2009 - 17:06
Gilla

Har precis överlevt svininfluensan :o), legat med hör feber 39-40 med alvedon och ipren i kroppen, dock är jag nu feberfri, lite ont i halsen fortfarande.

Frågan är hur snart vågar man börja träna efter en influensa.

Robb
< < < 1 2 > > >
1976 • Göteborg
Administratör
#21
23 oktober 2009 kl 12:25
Gilla
Tja Johannes

Vaccinerade mig i onsdags och tog löparledigt i torsdags eftersom jag förväntade mig lite biverkningar. Blev dock ingenting. Lite öm i axeln bara.

Säkert vettigt att vila nån dag (eller två-kan ju variera) extra men tror inte du behöver oroa dig för några längre avbrott. Frågade dessutom syrran som gav sprutan och hon sa att det inte skulle vara nån fara att träna så länge man känner sig ok (ej hängig / febrig).

Ta sprutan(om du vill), håll dig frisk och kämpa på!
anna
1980 • Malmö
#22
23 oktober 2009 kl 12:37
Gilla
Jag vaccinerade mig i måndags. Sprang som vanligt på söndagen. På natten mellan måndag och tisdagen, samt under tisdagen hade jag lätt feber, så då sprang jag inte alls. På onsdagen hade febern gått över så då tränade jag som vanligt, likaså i torsdags.

Mår du bra så tror jag inte att det är några problem att träna trots vaccinationen, om du är orolig så kan du ju ta ett lite lugnare pass.
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#23
23 oktober 2009 kl 13:36 Redigerad 23 oktober 2009 kl 13:37
Gilla
Många inlägg som det går att rota lite i här...

För det första: influnsavirus är ett speciellt virus. Många blandar ihop förkylning och influensa. Förkylning kan man få av 100-tals olika virussorter.

Influensavirus förändras lite varje år -kallas "genetic drift". Har man haft den så får man den troligen inte nästa år, och i så fall lindrigt.

Någon gång, med ojämna mellanrum, förändrar virusets genuppsättning stort -kallas "genetic shift" Då blir det en pandemi (Spanska sjukan, asiaten, Hong-Kong och nu "Den nya influensan"). Då har Befolkningen i allmänhet ingen immunitet. (Nu har det visat sig att äldre verkar ha en viss immunitet vad gäller den nya influensan. Vad jag vet så är detta inte riktigt klarlagt, var den kommer ifrån)

När staten beslutade om massvaccineringen fanns såklart inte dagens kunskap om det relativt lindriga förloppet hos majoriteten av de drabbade.

Vaccinationen är framför allt en solidaritetshandling. Man gör det för att andra inte ska bli svårt sjuka. Av liknande anledning som barnen vaccineeras mot mässling, påssjuka, röda hund t.ex. Sjukdomar som vanligtvis är lindriga, men som kan leda till döden i sällsynta fall.

Tack för ordet! Är allmänläkare, inte specialist på influensa. Sprang 7 km dagen efter vaccinatuionen utan större problem. ;-)
Mats Mandegård
1969 • Simlångsdalen
#24
23 oktober 2009 kl 14:43
Gilla
Angående turerna runt just den här influensan och vaccinationen så är det för mycket som inte stämmer tycker jag, jag pratar fakta, inte "konspirationsteorier".

I Tyskland är det just nu ramaskri bland läkare och vårdpersonal sedan dom fått reda på att politiker och höga tjänstemän skall få ett annat vaccin(utan skvalen och kvicksilver) än det Pandemrix(samma i Sverige beställt) och som Tysklands befolkning är tänkt att få.

Tycker var och en skall tänka till riktigt ordentligt innan man beslutar sig om vaccination eller inte. Information om att vaccinera sig finns det gott om. En bra sammanställning av lite mer kritisk information finns på www.vaccinationsfaran.se

Ha det :-)
1976 • Sollentuna
#25
23 oktober 2009 kl 15:18
Gilla
Sidor som refererar till aftonbladet eller expressen stängs ner fortare än kvickt...

Det verkar vara jäkligt ballt att säga nej tack till vaccinet helt enkelt... Men folk gillar ju konspirationer. Dom kanske har för tråkigt?
Tor
1975 • Göteborg
#26
23 oktober 2009 kl 20:50
Gilla
Ja, det är många som skriver högt och mycket om detta hemska vaccin trots att det till stor del består av samma saker (samma hjälpämnen) som de vacciner vi fick när vi var barn.

Mängden kvicksilver i Pandemrix t.ex. är 2,5 mikrogram. Det är ungefär lika mycket som två tuggor insjöfisk.
1972 • Helsingborg
#27
23 oktober 2009 kl 22:14
Gilla
Lite "off topic" har det blivit. Frågan från början var ju när man kunde börja träna, inte för eller emot vaccinering eller om hur giftigt eller bra det är, det står mängder av sånt i dom två största svenska nättidningarna dagligen.
-: Det som inte dödar, härdar :-
1965 • Torsås
#28
25 oktober 2009 kl 10:33
Gilla
Träna eller inte träna - man ska väl som i vanliga fall utgå ifrån den egna dagsformen? Reagerar du på sprutan med feber eller att du mår sämre än vanligt - avstå då från träningen nån dag eller så.
Men strunta i träning inför vaccinet, det känns lite som att jag skulle avstå från träning pga att ungarna har ont i halsen och feber, för jag vet att jag också kommer att få det....... Men jag är ingen läkare eller expert i ämnet, bara en högst personlig reaktion.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.