Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 953 visningar

Struligt knä

Jesper Kronlund
1982 • Bräkne-Hoby
#1
18 oktober 2009 - 16:06
Gilla
Hej alla Jogg-kompisar!
Jag är en något överviktig snubbe som i samband med att jag började äta LCHF också började jogga lite smått.
Innan har jag rört mig väldigt lite så det var kämpigt i början. Med tiden blev det lättare och lättare och jag kunde ta mig runt längre och längre rundor.
Allt gick jättebra och jag sprang tis, tors, runt 2,5 km i början, och senare runt 4 km.
Helt plötsligt en dag började mitt högra knä göra ont mitt på så att säga, och det blev bara värre efter hand. När jag kom hem den dagen kunde jag knappt gå, och efter det var jag mer försiktig när det började göra ont.
Det blev tyvärr inte bättre, utan även när jag sprang min korta runda fick jag ont.

Jag tog ett längre uppehåll på flera veckor, och så nu idag försökte jag mig på min korta runda på 2,4 km tilsammans med min syster i sakta mak.
Till mitt stora förtret fick jag ont i knät efter bara halva rundan. Jag känner mig så otroligt frustrerad, då detta kom precis när jag faktiskt fått upp en grundkondition efter flera år som soff-potatis.
Jag måste hitta en lösning på detta och skriver därför detta i hopp om att någon annan kanske varit i samma situation, och löste det.

Snälla, hjälp mig.
/Jesper
Trallala
1964 • fd
#2
18 oktober 2009 kl 17:00
Gilla
löparknä, sök så hittar du massor.
1943 • Staffanstorp
#3
18 oktober 2009 kl 17:45
Gilla
Ja det är bara att beställa tid hos sjukgymnasten så brukar det bli bättre själv har jag gått till sjukgymnasten sedan 2 september med samma problem har inte börjat jogga förhoppningsvis om en månad kanske så det är bara att vänta det är bättre att inte
börja för tidigt då kan skadan gå upp igen så det är bara att vänta/Sven-G
Jesper Kronlund
1982 • Bräkne-Hoby
#4
18 oktober 2009 kl 23:45
Gilla
Gå till sjukgymnast kontinuerligt är uteslutet då jag är arbetslös och inte har råd med en sådan "onödig utgift". Då låter jag hellre löpningen vara.
Men då många verkar bli hjälpta av ordentlig stretchning före och efter löpning tänkte jag prova det först.

Tack för tipset Jacob.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
18 oktober 2009 kl 23:59
Gilla
Mitt på knät låter inte som löparknä. Diagnos på knän är svårt, men har du råd med ETT besök så leta rätt på en sjukgymnast som sysslar just med idrottsskador och spring tills du får ont dan innan eller samma dag så att hon/han kan hitta skadan lätt. Har du en diagnos är det mycket lättare att leta rätt på botemetod. Ofta är det löpvila kombinerat med styrketräning av rätt muskler, kankse någon sorts stretchning och ibland lite annat som behövs, inkl kanske andra skor eller övningar för att ändra löpsteget.
Om du inte får ont av att gå rekommenderar jag långa och ganska raska promenader så länge.
Man kan försöka ställa diagnos själv med info på nätet eller i någon bok. På biblioteket kan du hitta eller beställa "Motions-och idrottsskador och deras rehabilitering", där finns mycket om knän.
På nätet: www.sportsinjuryclinic.net har en hel del www.kneeguru.co.uk www.exrx.net
och förstås jogg.se, puls.se, funbeat.se och några stora amerikanska motsvarigheter som du hittar om du googlar. Lycka till!

PS: Om du springer (när du börjar igen) stanna tvärt när du känner av skadan. Gå sedan hem, ingen löpning nästa dag. Om du ser till att det aldrig börjar göra ont kan du förmodligen fortsätta springa om det inte blir kortare bit för varje gång, men det är mycket effektivare om du hittar rätt övningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.