6 oktober 2009 kl 10:36
Hej Lars-Petter.
Det är jättesvårt att säga något om konditionen om man bara tittar på enstaka pulsvärden. Allas puls är individuell!
Som exempel kan jag ta mina egna värden: Jag är 35 år och har en egentestad maxpuls på 189 bpm. Min mjölksyratröskel ligger runt 170bpm. (Detta värdet kan vara värt att testa hos t.ex Löplabbet.) Min snittpuls under lopp iår har varit: mara: 154bpm, HM: 169bpm. När jag tränar "lugnt och länge (60 min+) lägger jag min intensitet under 145bpm, kör jag lite hårdare, typ snabbdistans och fartlek har jag puls mellan 155-169bpm, och intervaller kör jag mellan 165-175bpm.
Jag använder min pulsklocka till att kontrollera intensiteten på mina pass, samt som en indikator på om min kondition blir bättre. Om du hittar en lagom flack testbana (tex din milbana) du löper t.ex var 3:e vecka kan bestämma ett tempo du önskar att hålla, och sen se att snittpulsen sjunker efterhand som din kondition blir bättre. Det kan vara bra att göra samma saker varje gång du kör ditt testpass, samma tid mellan mat och träning, intag av vätska, inte för blåsigt etc.
För en glad, obildad löpare, tycker jag dina värden verkar helt normala. Dina pulsvärden är bara din kropps tecken på vilken intensitet du har på dina pass och kan bara jämföras med dig själv. Med pulsträning är det lite lättare att se framgång, samt att kontrollera intensiteten på passen. Kroppen är ju världsbäst på att anpassa sig, och vill vara bekväm. Vad jag menar är att den anpassar sig och slutar bli bättre om man bara tränar samma sak hela tiden. Vill man nå framgång måste man variera intensiteten och längden, och här är pulsklockan ett bra verktyg, tycker jag.
Lycka till!