22 september 2009 kl 10:13
Redigerad 22 september 2009 kl 10:25
F´låt! Det var jag som var insnöad på Lidingöloppet. Inga bullar eller saltgurka i NY. Gel på Första Avenyn är nog allt, utom det publiken bjuder på som man av säkerhetsskäl (dessa amerikaner!) uppmanas att inte ta emot. Ta med ett par egna gel.
Gatorade upplevde jag som en av de bättre sportdryckerna, finns att köpa billigt på sportmässan när man hämtar nummerlappen. För länge sedan kunde man köpa den i Sverige i pulverform, sedan kom Pripps och Tang med konkurrerande påsar, småningom ville man hellre fylla lastbilarna med vatten och engångsflaskor :-(
Jag upplever att det går att vänja magen vid att ha innehåll medan man springer men det får nog ske gradvis. Kan vara bättre att ha en flaska som man kan ta en klunk i taget från och sedan fylla på vid behov. Lycka till!
PS Har läst att man kan vänja kroppen vid att springa med mer fettförbränning genom att äta High Fat Low Carb-kost. Det går på X veckor, många ultralöpare kör med fett. Enligt samma källa är det glykogennivån i musklerna som styr när man går över på fettförbränning så man kan inte både ha kakan och äta den. Har man ambitioner om hög fart ligger fettförbränningen dåligt till, men jag får inte ihop det riktigt. Dels är ju jämn fart det som anses snabbast på ett marathon (världsrekorden sätts så exv), dels räcker inte glykogenet mer än ca tre mil och man hinner inte få i sig hela behovet genom kontinuerlig tillförsel, kanske halva. För oss vanliga motionärer kanske det optimala är att göra övergången till fettförbränning så smidig som möjligt och låta farten gå ner en del?