13 september 2007 kl 08:32
Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Har ju plöjt igenom Maffetones bok "Training for endurance" och han är mycket bestämd vad gäller anaerob träning (=intervaller, tävling o dyl). Han är också mycket bestämd på punkten stress. Stress som man upplever i sin vardag tär på kroppen på samma sätt som för tuff träning. I arbetslivet kallas det utbrändhet i idrottsvärlden överträning men fenomenet är i princip samma sak. Stressen gör att kroppen inte återhämtar sig och du blir sliten. Värk, ömmande muskler mm gör att huvudet känns tungt. Prestar man dessutom sämmre än förväntat förvärras situationen (=mer stress).
Jag tror att det handlar om att finna balansen. Jobbet är ju svårt att bortprioritera, familjen lika så, vilket gör att det blir träningen som får stryka på foten. Har man en tuff period på arbetet kanske man ska ge tusan i de där 2 intervallpassen den veckan. Ta några lätta pass, kanske bara 30-40 min i mycket lugnt tempo. Det kan också rensa skallen då man får lite tid att reflektera. Skit i allt som stressar som tidtagarur, fixerad sträcka, pulsnivåer mm. Lugnt och lätt avslappad löpning helt enkelt.
Om det står en tävling på programmet så finns 2 valmöjligheter: 1. Starta inte 2. Ändra målet
Att välja att inte starta kan jag tycka inte är rätt om man inte är fysiskt sjuk utan jag förordar ändring av målet. Óm du ändrat målet från 1,40 till 1,50 hade du varit nöjd när du kommit i mål och redan där tagit ett steg närmare en lösning i den akuta situationen. Ibland, eller snarare rätt ofta är vi många som oftast sätter lite orealistiska mål. Långsiktiga mål ska vara tuffa och gränsa till orealistiskt men korta delmål måste vara förankrade i verkligheten. Men det är svårt att vara ärlig mot sig själv, det är det!