Löpning Kom igång 14 inlägg 867 visningar

Träningsresultat?

Johansson
1977 • Göteborg
#1
13 augusti 2009 - 17:06
Gilla
Jag har sedan jag började springa i slutet av april bara sprungit distansträning. Om jag fortsätter med samma upplägg, kommer jag då kunna springa snabbare per kilometer eller är intervallträning ett krav för detta? I nuläget springer jag i ett "lufs" tempo kring 6 minuter/km på milen, kanske lite snabbare om jag springer sträckor mellan 5-8km.

Känner att jag fått såpass ork att jag nog skulle kunna öka på flacka partier men vill ju samtidigt inte köra slut på all energi utan klara distansen ut.

Hur ligger det egentligen till med saken? Kommer jag bli snabbare bara genom att nöta distans eller är det mer eller mindre ett krav att jag börjar med intervaller?
1956 • Lund
#2
13 augusti 2009 kl 17:25
Gilla
Du kommer säkert att bli snabbare hur du än gör när du fortsätter med löpningen. Effektivare och kanske roligare är att variera träningen. Men det är din målsättning som styr.

Szalkai har en del träningsprogram som du kan följa utifrån varierade målsättningar och prestationsförmågor under fliken träning på Marathon.se, om du är intresserad. http://www.marathon.se/flash/start.cfm?CFID=2724259&CFTOKEN=26921232
1981 • Dals-Ed
#3
13 augusti 2009 kl 17:54
Gilla
Från min erfarenhet kan jag bara säga att nöta distans i samma tempo knappast gör dig snabbare utan du bör absolut lägga in intervall/fartlek/backträning och öka frekvensen för att få upp pulsen. Det är individuellt hur fort man får feedback på intervallträningen men du kommer garanterat bli snabbare på samma distans med tiden.
ulf johnson
1977 • uppsala
#4
13 augusti 2009 kl 19:27
Gilla
Jag tror grundpoängen är att träningen måste utvecklas: Detta kan man göra genom att
1) Börja springa fortare på korta bitar. Experimentera med intervaller, fartlek etc. Det är inte så noga exakt hur du gör, bara du gör det.
2) Öka distansen. Detta förbättrar löpningen och har en psykologisk fördel: Om du är van att springa sträckor över 10 km "avdramatiserar" du kortare sträckor, och blir inte lika rädd för att öka.
Sen ska man komma ihåg att löpträning är ganska långsam med belöningen, det tar tid att bli bättre, och kräver kontinuitet.
Lycka till, det kommer gå bra!
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#5
13 augusti 2009 kl 19:51
Gilla
Träningen måste utvecklas?! Carl springer 20-30km per vecka och vill inte göra slut på all energi på sina distanspass över 7-10km.
Farten är knappast problemet.
Missförstå mig inte nu Carl, du har gjort ett jättebra jobb så här långt. Fortsätt att bygga ditt hus från grunden och öka istället på distansen och antalet pass per vecka. Farten kommer senare. Mycket senare.
Det är LÄTT att få upp farten. Uthålligheten tar längre tid.
1956 • Lund
#6
13 augusti 2009 kl 19:59
Gilla
Namen Gurra. Carl gör redan 4 pass i veckan som det verkar på augustibasis. Det kan väl räcka gott och väl för en relativ nybörjare.
ulf johnson
1977 • uppsala
#7
13 augusti 2009 kl 20:07 Redigerad 13 augusti 2009 kl 20:16
Gilla
Tycker inte det är något fel att lattja lite med intervaller/fartlek och så om man tycker det är roligt, träning som är rolig blir av, och är bättre än den som inte blir av, va? (Sedan har ju Gurra helt rätt, jag kollade inte trådstartarens träningslogg, klart han ska springa mer, vilket jag också skrev i mitt inlägg, fast på ett lite artigare sätt; -)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#8
13 augusti 2009 kl 20:34
Gilla
Okej, jag ändrar mig. På ett artigt sätt.
Johansson
1977 • Göteborg
#9
13 augusti 2009 kl 21:16 Redigerad 13 augusti 2009 kl 21:17
Gilla
Många svar, man tackar och bugar :)

Har nu läst en del om intervaller både på forumet och på maraton.se. Jag ska kika om jag kan hitta ett bra nybörjarupplägg där. Dock verkar det som att jag rent tidsmässigt i dagsläget är för långsam för att köra några "tyngre" intervaller utan att jag tolkar informationen som att jag ska mjukstarta.

I snitt försöker jag springa tre gånger per vecka, skulle nog kunna köra fyra pass men jag vill inte dra på mig skador så jag skyndar långsamt och lyssnar på min kropp :)

Henrik: Det är det jag varit lite orolig för, att bli en lufsare som kommer där i skogen med samma tempo år efter år :(

Ulf: Jag ska försöka hitta en intervallform som jag ska börja med, har redan några upplägg som jag ska testa lite längre fram. Hade tänkt testa 70/20 dvs springa i raskt tempo i 70 sek, vila 20 och upprepa runt 10 gånger, hade det fungerat tror ni? Har som mest sprungit 10 km i terräng, relativt kuperat på 60 min. Fixar distansen numera utan att stanna men jag ska bli snabbare så småningom.

Gurra: Tackar :) Jag tycker det är roligt att springa och har blivit riktigt biten av det. Dock kan och vill jag nog inte öka antalet pass för stunden utan jag tror runt 3 pass i veckan mellan 7-10km passar mig just nu. Har lite känningar i fötter och knän ibland och vill ge kroppen tid för vila och återhämtning.

Mikael: Min målsättning är att få kondition och må bra. Ett vanligt motionärstänk helt enkelt, tror tåget har gått för min del när det kommer till en elitsatsning :)
ulf johnson
1977 • uppsala
#10
13 augusti 2009 kl 21:38
Gilla
Carl: Prova dig fram, det blir nog bra. Se till att ha ordentlig upp/nedvärmning. För hyfsad kondis och bramående (och det ärabsolut good enough!) räcker din träning gott som den är. Vill du bli snabbare (typ springa milen på 40 minuter) måste du träna mer.
Svårare än så är det inte
1956 • Lund
#11
13 augusti 2009 kl 22:15
Gilla
"Mikael: Min målsättning är att få kondition och må bra. Ett vanligt motionärstänk helt enkelt, tror tåget har gått för min del när det kommer till en elitsatsning :)"

I h-vete heller.

Det går alltid nya tåg.......... ;)
1981 • Dals-Ed
#12
14 augusti 2009 kl 08:04
Gilla
Det är ju inget fel att lufsa fram i samma tempo år efter år om man känner för det, men man kan nå en punkt då det känns som man bara trampar vatten och då är fartträning guld värt. Du verkar ju sen ha en sund inställning att skynda långsamt i början så det kommer säkert gå galant. :)
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#13
14 augusti 2009 kl 18:35
Gilla
Ja skynda långsamt. Jag børjade springa i mars typ, och har væl inte spungit jættemycket om man jæmfør med mång andra hær, men mycket om jag jænmfør med mig sjælv. Och det har gått jættebra, men jag tror jag børjade med lite fartlek osv før snabbt, før nu harjag ont i baksidan av låret/rumpan och det verkar inte vilja førsvinna æven om jag vilar.. så nu kør jag på lite grann ændå, och ser vad om hænder.

Det jag vill komma fram till ær att skynda långsamt och børja inte "stræcka ut" och køra snabbt før tidigt, før då kanske du står dær och ångrar dig sen =(
1978 • Uddevalla
#14
15 augusti 2009 kl 11:38
Gilla
70/20 intervaller är ganska jobbiga och kanske inte den bästa intervallformen att börja med eftersom vilan är så kort. börja istället med fartlek tycker jag. Att du ökar lite mellan tex två lyktstolpar och sen springer långsammare därimellan. Eller intervaller på 1-2 minuter men med lite längre vila mellan.

Om du ska springa längre oftare eller mer volym i din veckodos finns det väl många olika skolor kring... Det beror ju på vilka distanser du tränar för. Själv hatar jag att springa långsamt och länge och de gånger jag gjort det regelbundet i min träning har det inte gett någon direkt effekt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.