Löpning Träning 20 inlägg 12992 visningar

Vad gör ett kilo mindre i tid bättre tid.

Bernt Lahneljung
1954 • Lindome
#1
8 juli 2009 - 08:19
Gilla
Hej är en ganska stor kille som springer ca 2 ggr i veckan. allt från 4 till 8km. Har gjort så i ca 1 år. Jag är 190cm lång och väger ca 100kg. Jag tränar skivstång 2 till 3 gånger i vecka så jag hoppas att några av mina kilon är muskler. Eftersom jag tycker att jag står och stampar på samma tidet utan förbättring så vet jag inte vad jag skall göra för att orka mer när jag löptränar. Om jag försöker att gå ner i vikt vad skulle det gör för min ork och förbättrade löptider. Vad är 1 kilo värt i snabbare löptid= bättre ork?
Pär Claesson
1981 • Varberg
#2
8 juli 2009 kl 08:22
Gilla
Jag har läst att ett kilos viktnedgång ger 30sek bättre tid på milen.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#3
8 juli 2009 kl 09:28
Gilla
Det gör väldigt mycket tycker jag och sen minskar du skaderisken.

Det finns en kalkylator för det här: http://www.runningforfitness.org
under Weight & performance

Kunde inte komma åt den sidan just nu av nån anledning.
csaba
1973 • Malmö
#4
8 juli 2009 kl 17:11
Gilla
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#5
8 juli 2009 kl 22:10
Gilla
Du upplever att du står och stampar på samma tider utan förbättring.
Problemet kan vara att du kanske tränar för ensidig löpning.
4 till 8km är ingen större skillnad om man springer med samma intensitet.

Prova att öka på "långpassen" (men kanske springa dem långsammare om det behövs).
Man kan också försöka springa de kortare passen snabbare.

Intervallträning är nyckeln till snabbhet men innan du går in för det borde du kanske öka till 3 ggr/vecka och springa lite längre pass.
Då borde resultaten bli bättre automatiskt.

Kolla in lite olika träningsprogram (t.ex. på marathon.se) där de presenterar varierad träning i stil med: 1 snabbt pass (intervaller etc.) + 1 tempopass + 1 långpass/vecka.

Varning utfärdas för att springa både mer OCH snabbare - ett klassiskt nybörjarmisstag som kan ge skador/överansträngning.

Med mer träning kanske du tappar ett par kilon på köpet - träna mer och bli snabbare och lättare alltså istället för att banta och tro att du blir snabbare.
Mats Nilsson
1963 • västervik
#6
8 juli 2009 kl 22:37
Gilla
Tjena bernt vad är viktigaste tiderna eller gå ned i vikt.Mitt råd är att försöka springa 3-4 gånger i veckan i lugn takt.8-10km varje gång så kommer vikten att gå ned sakta men säkert,även tiderna kommer att förbättras.Men vad vet jag .Mvh Mats
1969 • Stockholm
#7
9 juli 2009 kl 19:43
Gilla
Bernt - håller helt med Gustaf ovan om tipset att variera löpningen mycket mera, kör på lite snabbare den dan det känns lätt osv. vad gäller 1 kg på en hel karl så skulle jag säga att det är helt försumbart och dagsformen varierar ohyggligt mycket mera.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#8
9 juli 2009 kl 20:09
Gilla
Det ena utesluter inte det andra. Att gå ner i vikt har många andra fördelar men för löpningen så springer man snabbare och man minskar risken för skador. Att tänka på vad man äter gör också att man ofta går över till mer nyttigare mat eftersom den ofta innehåller mindre kallorier.
Det viktiga är att inte gå ner för fort i vikt. Kan hålla med om att 1kg hit eller dit inte spelar så stor roll eftersom mag, vatten och tarm innehåll varierar mycket från dag till dag men 5-10 kg gör stor skillnad. Att gå ner 5kg på 1.5-2 månader är inte svårt om man tränar och samtidigt tänker på vad man äter.

Som sagt så behöver man inte välja mellan att träna eller att ändra kosten till det bättre utan man kan kombinera dom till en vinnande kombination :-)
Lena M
1961 • Norrtälje
#9
9 juli 2009 kl 20:37
Gilla
Men herregud - 100 kg på en 190 cm lång styrketränande karl! Då kan ju inte rådet vara att gå ner i vikt utan att, som Gustav så förtjänstfullt skrivit, slipa löpträningen.

Per menar att skaderisken skulle minska med minskad vikt och att matvanorna skulle bli nyttigare. Det är inget man kan presumera i Bernts fall tycker jag.
Vad är det som säger att stadiga män inte äter bra mat? Och varför skulle skaderisken minska, Bernt verkar ju ha en muskulös kropp, vilket borde vara det bästa man kan ha (förutom bra "flås) i hälsosyfte.

Jag känner män som har högre bmi än Bernt och som springer maror m m i god fart och utan skador. Skillnaden är att de löptränar mer än Bernt, oftare och framförallt längre.

(däremot springer man fortare ju mindre man väger, så är det ju).
Per Arneng
1978 • Mölndal
#10
9 juli 2009 kl 21:15
Gilla
Mindre vikt gör att det blir mindre belastning på tex knän och höfter vid varje isättning ..

"The more weight you carry on your frame, the more load you put on your knees." http://ergonomics.about.com/od/fitnessergonomics/tp/preventrunnersknee.htm

Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#11
10 juli 2009 kl 09:54
Gilla
Lena - Det finns gott om forskning som visar att lägre vikt har stora hälsoeffekter utöver i just detta fall att det även kan bidra till bättre löpekonomi.

Exempel aktuell artikel om möjliga positiva effekter av stramare kosthållning(om än en något oetisk metod): http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/apor-pa-svaltkost-ar-friska-langre-1.908430

Finns givetvis många fler i detta område även på människor ;-)

Personligen gick jag ned ca 4 kg för några år sedan och löpningen har aldrig varit så kul och enkel som sedan dess!

Per Arneng
1978 • Mölndal
#12
10 juli 2009 kl 15:01
Gilla
Robert: Aporna mår ju bättre nu än sina andra ap polare tack vare den bättre dieten :-)

Nina Negovic
1961 • Stockholm
#13
11 juli 2009 kl 17:38
Gilla
Det är i flera avseenden bättre att vara tjock än smal:
(om vi för en stund bortser från löpning :-)

En tung person tränar upp sin muskulatur varje gång hon rör sig, det gör att tyngden förebygger knä- och ledbesvär, snarare än ökar dem, som man annars ofta hör påstås. Dessutom stärks skelettet av tyngden vilket minskar risken för benskörhet.

En tung person med mycket muskler behöver mer energi för att hålla vikten konstant än en lättare person. Det gör att det blir lättare att få i sig alla de näringsämnen, vitaminer och mineraler man behöver för en god hälsa. Ju mer man äter desto större är chansen och möjligheten att få i sig mera nyttigheter, men utan att behöva göra avkall på en och annan onyttighet.

En stor kropp alstrar mer värme vilket gör att tjocka människor kan ha lägre inomhustemperatur i sina bostäder. Detta gör dels att de har en billigare uppvärmningskostnad än smala men även, inte minst, att de bidrar till en bättre miljö för framtiden.

Det är lättare för en tung person att träna. Hon behöver inte flänga runt i spåret. Det är tillräckligt tungt att dammsuga, gå och handla, tvätta bilen, ta trapporna, klippa gräsmattan, rasta hunden och så vidare. Det går mycket mer energi och kräver mycket mer kondition att göra en vardagssyssla för en som väger 125 kilo än för en som väger 60 kilo.

Det krävs hög syreupptagningsförmåga för att orka framföra en tung kropp i vardagen. Detta gör att tjocka människor har en högre syreupptagningsförmåga än de lätta när det gäller hur många liter per minut deras hjärta pumpar. Detta i sin tur innebär att tjocka personer har en betydligt större kapacitet än smala när det gäller stillasittande arbete och sådant som kräver tankeverksamhet. En tung person är bättre på att under lång tid hålla sig mentalt skärpt och passar därför utmärkt som till exempel flygledare eller protokollförare under timsvisa förhandlingar.

Förekomsten av feta människor innebär också att tillverkare av hus, möbler, flygplan osv. måste se till att ha en gedigen konstruktion på sina grejor. Detta ger säkerhetsmarginaler för alla lätta människor och bidrar till att tillverkarna producerar välgjorda prylar istället för en massa smäck som inte håller för någonting.

Stora människor är de bästa konsumenterna. De behöver mer av allt. De äter och köper mera livsmedel än smala människor. De behöver större storlekar på kläder och sänglinnen och filtar, badhanddukar, bilar. Tillverkare tar ofta mer betalt för större storlekar och kan på så sätt tjäna sig en hacka på de storväxtas behov. Att smörja in en 140 kiloskropp med sololja kräver en halv burk, medan en speta på 50 kilo kan använda sin burk hela sommaren. Kosmetikabranschen jublar över varje fet ljushyad kvinna.

Eftersom fetma anses förkastligt (konstigt nog, med tanke på allt ovanstående!) har feta människor en lägre status i samhället och har därför svårare att få välavlönade arbeten. De blir billig arbetskraft för företagen, särskilt för tjänste- och kunskapsföretag med hänvisning till de storväxtas ork vad gäller stillasittande arbetsuppgifter. Tjocka människor bidrar med stor kapacitet till en billig kostnad.

Däremot beter sig tjocka människor inte som apor.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#14
11 juli 2009 kl 19:06
Gilla
Tänkvärt Nina. Men miljöaspekten försvinner ju vid högre konsumtion.. Tyvärr förkortar ju fetma också livet (OBS fetma o inte tunga människor) samt ökar förekomsten av sjukdomar under livet. Men att ha tunga muskler är ju som sagt inte samma sak som fetma. Fett alstrar ju heller inte värme. Tung av fett ökar ju tyvärr också förekomsten av besvär från knän o andra leder.
Intressant att tjocka människor skulle ha en större kapacitet för stillasittande arbeten som kräver hög koncentration - är det så? Borde det inte vara mer individuellt?
Per Arneng
1978 • Mölndal
#15
12 juli 2009 kl 21:45
Gilla
Nina:
Jag håller inte med om alla argument även om det var intressant läsning. Men den stora nackdelen med fetma är ju sjukdoms riskerna. Diabeters och hjärt och kjärlsjukdommar. Tittar man på olika vikt program på TV och hör om hur personer som tappat mycket i vikt beskriva hur dom tex blir av med smärtor i knän osv.

Snarkning är något jag själv upplevt kommer med högre vikt och jag har också sett andra börja snarka pga av vikt. Snarkning gör ju att man själv och eventuell partner får sämre sömn och det gör ju inga underverk för koncentrationen under en arbetsdag.

Råkar man ut för en olycka där man behöver opereras tex så ökar risken för komplikationer om man är överviktig.

All respekt åt överviktiga personer och alla skall leva sitt liv precis som man vill och ändå njuta av samma rättigheter men jag tycker inte att man skall beskriva fetma som något positivt för en människa.

Erik Ohlson
1977 • Ronneby
#16
13 juli 2009 kl 19:27
Gilla
Snälla ni, Nina är ironisk.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#17
13 juli 2009 kl 20:23
Gilla
Min ironiradar brukar funka men på den här sajten så förväntar man sig inte så mycket ironi eftersom det mestadels är vuxna människor och seriösa diskusioner så man tar bara för givet att folk menar det dom skriver.
Nina Negovic
1961 • Stockholm
#18
13 juli 2009 kl 21:19
Gilla
Nähä! Nina Negg är inte ironisk!

Det jag skrev är helt sant. Mycket av de "motargument" ni skriver är också sannna. Men ni rapar ju bara upp sånt som står i blaskepressen och den kolorerade damditon i tid och otid. Sånt som Skipper och andra tanter står och vojnar sig över på bästa sändningstid. Skrämselpropaganda och onyanserade modeåsikter.

ALLA feta får inte diabetes och hjärtfel. Kilona i sig är inte den enda faktorn. Kondition och livsstil, matvanor och genetiskt påbrå har också betydelse.

Nej, med mitt inlägg ville jag bara framställa den andra sidan av saken. Den som aldrig får komma till tals.

Allt är inte svart och vitt.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#19
13 juli 2009 kl 21:30 Redigerad 13 juli 2009 kl 21:35
Gilla
Du har rätt i att:
ALLA feta får inte diabetes och hjärtfel. Kilona i sig är inte den enda faktorn. Kondition och livsstil, matvanor och genetiskt påbrå har också betydelse.

Och ALLA rökare får inte lungcancer.

Jag lyssnar inte på vad Anna Skipper säger utan mer vad personerna som gått ner i vikt i denna typen av program påstår sig uppleva efter en viktnedgång.

Det är säkert så att det kanske i vissa fall överdrivs med riskerna med fetma det kan jag inte säga emot men jag är helt övertygad om att man aldrig kan vända det till nått positivt för ens hälsa.

Men det finns lägen där det faktiskt kan vara bra att ha extra hull på kroppen:
* Om man råkar ut för båt haveri eller av andra anledningar hamnar i havet där det inte finns flythjälpmedel så kan man flyta av sig själv
* Om man hamnar i extremt kallt klimat så klarar man kylan bättre
* Skulle det bli krig och ont om mat så har man en stor fördel av att vara överviktig

Här är "brainiacs" otroligt ovetenskapliga test :-) http://www.youtube.com/watch?v=ZS5zpQqbalw http://www.youtube.com/watch?v=V4qGhefrFE0 http://www.youtube.com/watch?v=5nlzZSt9DMM http://www.youtube.com/watch?v=QewPhbC5WsM
1985 • Göteborg
#20
13 juli 2009 kl 22:21
Gilla
Per: hehe, ditt inlägg var ju riktigt underhållande! (och har poäng)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.