Löpning Träning 19 inlägg 6048 visningar

Löpning vs cykling

1971 • Göteborg
#1
1 juli 2009 - 21:37
Gilla
Hej!
Jag tänkte springa Midnattsloppet i aug. Min målsättning är att vara bättre än förra året. Just nu har jag upptäckt att det är kul att cykla. Detta gör jag till/från jobbet dagligen dvs ca 2x30min. Min fråga är om och hur jag skall lägga upp löpträningen för att hinna i form till aug. Endel anser att man inte kan träna både cyklel och löpning"samtidigt".

Tacksam för förslag och synpunkter.
Johan H
1976 • Göteborg
#2
1 juli 2009 kl 21:43
Gilla
Det har jag inte hört innan, Varför kan man inte det?
För konditionens skull har det nog ingen större betydelse, Hjärtat vet inte om du springer eller cyklar!
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#3
1 juli 2009 kl 21:48
Gilla
Jag cyklar en hel del och det fungerar utmärkt! Se till att inte masa dig fram utan trampa på ordentligt så du blir svettig!
Samuel H
1979 • Järfälla
#4
1 juli 2009 kl 22:07
Gilla
I senaste RW berättar Paula Radcliffe att hon cyklar mycket under skadeperioder.
1971 • Nykvarn
#5
2 juli 2009 kl 08:37
Gilla
På motionsnivå går det jättebra att kombinera cykling och löpning! man använder ju delvis andra muskelgrupper vid cykling/löpning så det ger allsidig träning och som Johan mycket riktigt säger så inverkar båda aktiviteterna positivt på hjärtmuskeln.

jag har dock hört talas om elitcyklister som under säsong tar cykeln på söndagspromenaden med sambo/fru gåendes bredvid eftersom de tycker de stelnar till om de går/springer vilket då skulle inverka negativt på deras cykling!
1971 • Göteborg
#6
2 juli 2009 kl 09:06
Gilla
Ok, så bara hjärtat får jobba så blir ansträngningen likvärdig, men andra muskler används.
Om jag nu skall hinna i form till loppet, är det ngn som kan tipsa om träningsupplägg med cykel som kombination?
Olof
1975 • Göteborg
#7
2 juli 2009 kl 09:21
Gilla
Om du vill vara snabbare än förra året på midnattsloppet är det snabbdistans/fartlek/intervaller som gäller. I din träningsdagbok verkar det som att du kör ca 3 löppass per vecka? Låt ett av dessa pass vara snabbare. För att undvika att komma in i lunken vid snabbhetsträningen brukar jag gå runt på lite olika intervall/snabbdistanspass vecka till vecka.
Ken - IF Linnéa
1973 • Stockholm
#8
2 juli 2009 kl 10:05
Gilla
För min egen del tycker jag att det är lättare att dra på sig mjölksyra vid cykling och därför blir konditionsdelen lidande eftersom man då inte kommer lika högt i puls.
Sen så tar det längre tid vid cykling som man nästan måste vara ute längre i tid än när det gäller löpningen.
Lars Dennevi
1942 • Nyköping
#9
2 juli 2009 kl 15:57
Gilla
En tumregel som jag har sett någonstans är att en löpsträcka på x km i träningseffekt motsvarar en cykelsträcka på 4x km. Om man cyklar dubbelt så snabbt som man springer kräver alltså cykling dubbla tiden mot löpning för samma träningseffekt. För en motionär tror jag dock att det är en fördel att alternera mellan löpning och cykling för att undvika skaderisk och överträning.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#10
2 juli 2009 kl 16:27
Gilla
Jag har skummat lite i FIRST träningslära.
De förordar att man minst en gång/vecka ägnar sig åt någon alternativ träningsmetod (annan än löpning) och nämner just cykel som utmärkt förslag.
http://www.furman.edu/first/

Jag köpte boken "Run Less, Run Faster" och har hittills använt vissa tabeller och delar av träningsprogram men har inte hunnit fördjupa mig i den.
Där finns det i klartext förslag på hur man får in cykel i sitt schema beroende på vad man siktar på.

Grejen med FIRST är att man kanske kör lite mer intensivt än andra men inte lika länge (dvs "Run less, run faster"), och att de väldigt precist har räknat ut vilken fart man skall hålla efter de förutsättningar man har. De olika scheman som presenteras påminner om Szalkais men mer styrt, dvs ett långpass på en viss sträcka skall inte ta t.ex. "88-116" minuter utan 103 minuter prick om du springer milen på en viss tid. Samma med intervaller, x meter skall köras på 42,5 sekunder (kan vara knepigt att pricka in...)
Om det funkar bättre vet jag inte, precis som med alla andra teorier så funkar de olika bra för olika personer.

Men i princip kan du nog ta t.ex. Szalkais träningsprogram för (tjej)milen och räkna ut antal veckor till Midnattsloppet (för att veta när du skall starta eller var du är nu). Lägg in en dag cykel/vecka, fler om du pallar.
Minska längden på långpass och kanske vissa tempopass om det blir för tufft.

Lycka till!
Walker67
1947 • Växjö
#11
2 juli 2009 kl 18:39
Gilla
Nackdelen med cykling anser jag är att man blir klumpig i löpsteget, speciellt nära inpå cyklingen, i och med att man inte använder vrister, vader lika aktivt som i löpning utan utför det mesta arbetet med låren. Om man går in för löpning seriöst och strävar efter ett "rent" steg, tror jag man skall undvika cykelträning. Fast en liten cykeltur som avkoppling och med rätt sadelhöjd ( låg sadel = krumma ben= inte bra) spelar väl ingen större roll .
alex
1980 • göteborg
#12
2 juli 2009 kl 19:46
Gilla
Det beror väl lite på vad man menar med att gå in för löpning seriöst. Lance Armstrong har ju cyklat en del och gjorde väl ändå runt 2:45 på maran häromåret. Finns ju också triathleter som springer hyfsat. Siktar man högre än så kanske det är bättre att lägga all tid på löpträning i och för sig.
1984 • Farsta
#13
7 juli 2009 kl 12:24
Gilla
Lance Aromstrong är ett unikum=)

Det som händer vid för låg sadel är att du inte får ut maximal energi i pedalerna. Undvik för högsadel! "Gungar" du på sadeln för benen inte når ner till botten på pedalen ska du sänka sadeln genast!

Vill du få med hela benen i cyklingen föreslår jag cykelskor. Men det är en invenstering på 2000: för pedaler och skor. Men man tar cyklingen till en ny nivå!
1976 • Eskilstuna
#14
8 juli 2009 kl 12:11 Redigerad 8 juli 2009 kl 12:14
Gilla
När man ska byta ut löpträning mot cykling så tror jag det är viktigt att efterlikna träningen så mycket som möjligt, dvs 1h löpning blir ungefär 1h cykling med samma kvalitet.

När det gäller att "cykla till jobbet" så brukar den biten vara jävligt svår att kopiera då 95% av cykelvägarna inne i städerna är anpassade för pensionärer och kärringar över 50år som gillar att trampa i 10-20km/h.
Oftast så är cykelbanorna byggda av folk som förmodligen aldrig har setat på en cykel i hela sitt liv.

Jag älskar att cykla för träningens skull, men gör det då på vägar med minimal trafik på.

Att cykla genom stan och försöka hålla hög kvalitet, det blir liksom inte bra någonstans.
Det blir ryckigt och jävligt. Man får 18miljoner punkteringar och avgaserna står en upp i halsen (Dels för att "cykla till jobbet" innebär att man cyklar under rusningstid, men också för att man andas mycket mer när man håller hög kvalitet.)
Smartskallarna som bygger cykelbanorna har givetvis sett till att ha tvärgator där bilar kör rätt ut konstant:) , vilket innebär att man sällan kan trampa på mer än 10-20sek i sträck utan att tvingas tvärnita eller ta risker.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#15
8 juli 2009 kl 12:29
Gilla
Tur att man bor på landet då. 69.1 km idag med 26.0 km/h. En och annan bil.
Ethel Hedström
1951 • Göteborg
#16
8 juli 2009 kl 14:40
Gilla
Fy Matthias, så kan man inte säga! Är du ute efter att provocera? Eller bara ignorant? Eller skojar du? Inte kul iså fall. Pensionärer och kärringar över 50 år är alla likadana???
1976 • Eskilstuna
#17
8 juli 2009 kl 14:52
Gilla
Själv har jag aldrig sett någon pensionär eller kärring över 50år cykla i 40km/h+, eller ens 30km/h i snittfart, men det är såklart möjligt att det finns några:)
De flesta jag sett cykla i den gruppen har väl hållit 10-20km/h och har man inget intresse av att försöka få någon träningseffekt av cyklandet och skiter i hur lång tid det tar att ta sig fram, så går det naturligtvis kanonfint att använda cykel som transportmedel:)
1983 • Halmstad
#18
8 juli 2009 kl 15:17
Gilla
För att avbryta något som kan bli hetskt så flikar jag in att det är ganska intressant att x minuter löpning motsvarar 2x min cykel. Tycker man det är roligt att träna är detta ju bara en positiv sak. Jag själv tittar nu på landsvägscykel och tänker nog titta åt motions-triathlon nästa sommar/höst.
Maria
1968 • Degerfors
#19
8 juli 2009 kl 18:16
Gilla
Hej!
Jag har samma fundering som Carin.
Jag cyklar 2,3 mil på landsväg när jag cyklar till och från jobbet. När det är fint väder cyklar jag alltid. Problemet blir att när jag cyklat 2,3 mil och kommer hem mellan 17.00 och 18.00 så känns det inte läge att ge sig ut på en joggingrunda. Så om jag cyklar mycket blir det en joggingrunda i veckan och då blir den 7-10 km. Har anmält mig till tjejmilen och funderar hur det blir med den träningen när jag cyklar så mycket.
Förra året hade jag en ljumskskada, så jag sprang inte mycket då och under vinter och vår var jag förkyld stup i ett så det blev inte mycket jogging då heller.

Nu har jag fått ont av min ljumske igen och då funderar jag på om det hänger ihop med att jag cyklar mer än jag joggar. När jag väl joggar vill jag jogga 7-10 km och att konditionen klarar det, men inte kroppen.
Vad tror ni?
Har snart semester och då räknar jag med att kunna jogga varannan dag, om ljumsken håller vill säga.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.