Löpning Övrigt 25 inlägg 1935 visningar

Varför hånar vi våra stjärnor?

Annie F
1981 • Tullinge
#1
7 juli 2009 - 14:05
Gilla
Stackars Carro. GP tävling slutade med att hon bars ut på bår. Redan förra året hörde jag hur folk runt omkring mig (samt media/bloggare m.fl. hånade henne.

Hon är en grym idrottsstjärna. Hon har gett lilla Sverige ett flertal mästerskapstitlar. Fått tusentals barn runt om i Sverige att bli intresserade av friidrott. Men nu vinner hon inte längre allt och därför skall hon hånas...(?!)

Varför gör vi så? Är det den svenska avundsjukan??
Jag tycker det är så oerhört missklädsamt. Jag lider med henne. Hoppas, hoppas hon får förbli skadefri framöver.
Medför detta slutet på hennes fantastiska karriär så hoppas jag innerligt att hon kommer att stormtrivas med vad hon än må hitta på!






(en egentligen helt meningslös tråd, men jag blir så ledsen av att höra hur idrottsstjärnor som varit så älskade plötsligt blir hånade när de inte längre kammar hem gyllene valörer i stora mästerskap)

< < < 1 2 > > >
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#2
7 juli 2009 kl 14:25
Gilla
Här följer lite funderingar och spekulationer som jag själv har runt detta......

Att Carro hånas vet jag inte om jag håller med om......däremot att hon ifrågasätts. Detta är kanske oxå medias viktigaste uppgift att kritiskt granska........oavsett vad det handlar om. Effekten av detta granskandet blir väl större när vi i detta fallet har om inte DEN största så iaf en av det största idrottsstjärnorna i landet.
Det faktum att hon själv valde bort 7-kamp och fler säkra(?!) guld, för att satsa på längdhopp - en gren som hon JA är bra i......men inte på samma nivå som hennes position i 7-kampen.......detta faktum har nog stuckit i ögonen på många och säkert media oxå.

Det som verkligen är konstigt är att vårt kära friidrottslandslag med Christian Olsson, Kallurs och Klüft i spetsen de senaste åren haft liknande skador där överbelastningar/stressfrakturer varit en av orsakerna...............att inte kunna se detta, på denna nivån i ett landslag med all den expertis som rimligen kan finnas till hands runt våra stjärnor....är konstigt och dåligt, kag jag personligen tycka. Detta är nog framförallt detta, upplever jag, som media just nu vänder sig mot......ATT det fick hända.........

Det är ju självklart mycket olyckligt och synd om Karolina Klüft själv, det är trots allt, oavsett vad vi andra tycket, hon som är drabbad och skadad. Landet och idrotts-Sverige får ursäkta men dom/vi överlever ändå.....!!
1966 • Karlstad
#3
7 juli 2009 kl 17:12
Gilla
Ni har väl lite poänger båda två. Men hånas.. nä.

Det jag suckar över efter att jag såg henne i Oslo är att hon inte ringde mig. Jag kunde ha talat om att det blir en kraschlandning. Haltar man ut från en arena kan man inte maxa ett par dagar senare med lite massage som hon sa. Att dessutom säga i tv att hon får avbryta i Oslo pga att hon är i så himla bra form..?? Det är väl jag som int´begrip´.

Inte min sak kanske, men man sitter ju i soffan och tycker som brukligt är kring "våra" kändisar.
1956 • Lund
#4
7 juli 2009 kl 18:10
Gilla
...."Detta är kanske oxå medias viktigaste uppgift att kritiskt granska........".....

Media lever ibland stt eget liv och i synnerhet sportjournalistiken. Vete faen om inte vissa sportjournalister fått för sig att idrotten finns för deras skull.
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#5
7 juli 2009 kl 21:23
Gilla
Ja hon börjar låta väldigt desperat nu. Hon låter väldigt överdrivet optimistisk varje gång de intervjuar henne. Men asså jag hoppar jättelångt, men jag måste bara få hoppa lite i tävlingar. typ.
1955 • Sandviken
#6
7 juli 2009 kl 21:51
Gilla
Friidrott är ju en sport där alla resultat kan mätas och då genast visar var man står. Detta har alltid varit en del av idrotten och därför också ett problem.

Man kan genast se vilken nivå de tävlande håller. Nu har vi under flera år haft superstjärnor som verkligen levererat....... detta kan inte fortsätta år efter år med dessa fixstjärnor.

Vi måste acceptera att de kanske passerat sitt före bästa datum och hoppas på att nya kan fylla på. Att sedan man kan uppfatta sportjornalisterna spydiga och kaxiga då de dissar dessa idrottare är djupt beklagligt.

Idrotten kräver ju en enormt hård träning och det är därför alltid en stor risk att driva sej över gränsen.....
jan persson
1970 • göteborg
#7
7 juli 2009 kl 22:56
Gilla
Jag lider med carrod och tog illa av mig av svt:s närgågna kamera när hon blev utburen på bår. Är det av allmänintresse att se en gråtande carro i närbild i flera minuter? Jag tycker att det blivit lite för mycket av den varan på tv.
Walker67
1947 • Växjö
#8
8 juli 2009 kl 00:51
Gilla
Vilka är det som hånar, jag har inte märkt det i media. Men det är klart att ju närmare VM det är, desto mer börjar media att fråga efter resultat. Jag tycker ändå media har varit ganska snälla mot Carro, tror att hon själv ställer större krav innerst inne.

Men det som hände i Karlskrona var nog en ren olyckshändelse och det är lite för tidigt att räkna ut henne inför VM ännu. Finns det en liten chans, tror jag hon tar den.

Sen är det tyvärr så att satsar man på en gren, så är risken för överansträngningsskador större, speciellt i grenar som längd och tresteg, än när man varierar med mångkamp.

Men Carro har ett starkt psyke, så jag tror hon klarar ut detta oavsett om det blir VM eller inte.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#9
8 juli 2009 kl 01:29
Gilla
Mikael: Vad gäller sportjournalister och deras syn på idrott, ber jag att få hänvisa till
http://veteran.friidrott.se/insand/2007/0902nicke.htm
Johan Wibäck
1971 • Huddinge
#10
8 juli 2009 kl 06:29 Redigerad 8 juli 2009 kl 06:41
Gilla
Magnus, jag blir lika irriterad varje gång jag läser Nikkes påhopp på duktiga idrottare.

Medias rättighet och skyldighet att granska är för mig självklar, men därifrån till den sensationslystna bevakning som idag är alltmer vanlig anser jag att media gör ett felval. Bakom rubrikerna är det dock pengarna som styr. Så länge vi konsumerar gråtbilder i större utsträckning än vi väljer att ta till oss av seriös journalistik är det det vi får leva med. Valet är vårt, så börja med att påverka dina vänner.

Apropå Carro hoppas jag att hon snart är på benen och kan träna och tävla med den sprudlande glädje som en gång gjorde henne stor och drog hela friidrottsveriges blickar mot Växjö.
1976 • Eskilstuna
#11
8 juli 2009 kl 08:46 Redigerad 8 juli 2009 kl 08:50
Gilla
Carolina Klüfts karriär tog väl i princip slut när hon slutade med 7-kampen.
Att hon la av med det var givetvis inte helt frivilligt eftersom hon började gå sönder.
När hon lagt av helt så gör man förmodligen bäst i att glömma bort hela längdhoppsgrejen.


För övrigt så har jag inte så mycket till övers för de där teknikgrenarna och framförallt inte de udda, som tex tresteg. Enda anledningen till att man håller på med dessa är att det är mer pengar i dom och sämre konkurrens jämfört med tex lång och medeldistanslöpning.

När vi arrangerade en stor svensk tävling nyligen så var det två (!) deltagare med i stavhopp, varav den ena rev ut sig på ingångshöjden. Tresteg vet jag inte ens om det fanns med på programmet.
Det säger lite grand om hur stora de där grenarna är...
1966 • Karlstad
#12
8 juli 2009 kl 09:12
Gilla
Walker:
Karlskrona var ingen olyckshändelse. Hon klev av i Oslo ett par dagar tidigare med smärtor. Det här kom som ett brev på posten..
Annie F
1981 • Tullinge
#13
8 juli 2009 kl 09:26
Gilla
Jag tänkte mest på folk i almänhet och sedan skrev jag media/bloggare m.fl. inom parantes. Jag kanske har knasiga människor omkring mig förvisso ;-)

Min uppfattning är att detta inte enbart gäller Carro utan duktiga stjärnor i allmänhet. Sådana som tillhört den absoluta eliten inom sin sport och sedan inte längre är fullt lika duktiga längre... Min känsla är att väldigt många människor är väldigt snabba på att skratta och håna dessa människor som
-"fortsätter idrotta trots att de inte når prispallen längre"...


1954 • Falun
#14
8 juli 2009 kl 09:33
Gilla
Oj oj oj. Tur man inte läser Värnamo Nyheter! Så otroligt korkat!

Stackars Carolina blev väl dessutom veckans kalkon i TV4 för några veckor sedan när hon bara hoppade 605(?) i längd. Ett ganska tarvligt inslag när man försöker göra sig lustig.
1976 • Eskilstuna
#15
8 juli 2009 kl 10:47 Redigerad 8 juli 2009 kl 12:28
Gilla
Tror inte det är så mycket den döende karriären (Tror de flesta inser att tex Gunde Svan inte skulle åkt lika fort idag även om han hade fortsatt tävla.) folk reagerar på, utan snarare på uttalandena till TV och tidningar i samband med detta, till viss del kanske för att hålla optimismen vid liv, men förmodligen mest för att inte väldigt lukrativa sponsorer ska dra sig ur.
Typ i stil med "Jag är i mitt livs form. Det är några detaljer som behöver korrigeras", trots att det är rätt uppenbart att det inte är så.
För de flesta insatta låter man enbart dum.


Annie F - Kvinna - 1981 - Stockholm
8:e Juli 2009 - 09:26

"Jag tänkte mest på folk i almänhet och sedan skrev jag media/bloggare m.fl. inom parantes. Jag kanske har knasiga människor omkring mig förvisso ;-)

Min uppfattning är att detta inte enbart gäller Carro utan duktiga stjärnor i allmänhet. Sådana som tillhört den absoluta eliten inom sin sport och sedan inte längre är fullt lika duktiga längre... Min känsla är att väldigt många människor är väldigt snabba på att skratta och håna dessa människor som
-"fortsätter idrotta trots att de inte når prispallen längre"... "
Walker67
1947 • Växjö
#16
8 juli 2009 kl 13:49
Gilla
Om en gren som tresteg är liten i Sverige, är det väl att ta i att kalla den udda. Har du någon statistik för hela världen som stöder det ?

Fast jag kan hålla med dig att Carros uttalande "Jag är i min livs form" i samband med GL i Oslo lät lite ihåligt och föga övertygande. (hade hon gjort övertrampshopp på över 7 m hade mer grund funnits för uttalandet).

Apropå friidrottsgalor; Jag stör mig något oerhört på dessa "harlopp". Det är pinsamt att se hararna dra några varv och sedan stiga av. Det skulle tvingas att fullfölja genom att inte få ut sitt arvode, om de bröt. Då skulle det var roligt att se på alla medel- och långdistanslopp, nu föredrar jag att titta på korta lopp och teknikgrenar vid sändningarna från galorna.
1976 • Eskilstuna
#17
8 juli 2009 kl 14:32 Redigerad 8 juli 2009 kl 14:37
Gilla
Nej, jag har ingen statistik på det, men jag har varit med som funktionär på DM och en del andra tävlingar många gånger genom min friidrottsförening och det har sällan varit särskilt många fler deltagare än antal prisplatser (3.) i tresteg.
Faktiskt så är det tveksamt om det ens har varit en enda av deltagarna som har haft tresteg som sin huvudgren under alla år som jag sysslat med detta.

Oftast har det fyllts på med folk som håller på med andra grenar (Notera att jag pratar om nästan alla teknikgrenar nu, inte bara tresteg!.) för att deras förening ska säkra DM-poäng. Vet inte om bidrag från kommunen är baserat på den där DM-poängen eller inte. Var iaf alltid ett jävla tjat om DM-deltagande när man själv var aktiv.

Med undantag från DM på 10 000M, 5000M, terräng och ev några andra medeldistansgrenar så kan man lägga ner skiten med gott samvete.
Någon större förlust är det inte.
1969 • Upplands Väsby
#18
8 juli 2009 kl 19:12
Gilla
Walker67: Hararna springer väl oftast utom tävlan och är ju bara med som farthållare en bit och för att bryta vinden. Om de tvingades fullfölja så skulle de väl inte vara harar längre? :-) Eller hur menar du?
Peter Reneby
1980 • Göteborg
#19
8 juli 2009 kl 19:20
Gilla
Självklart måste det vara tillåtet att kritisera idrottsstjärnorna. Det är ju vi som åskådare/konsumenter som de lever på. Om vi inte tittar eller bryr oss om deras resultat så försvinner deras levebröd. Så länge som kritiken är berättigad så ska den föras fram.
Walker67
1947 • Växjö
#20
8 juli 2009 kl 23:49
Gilla
Återkommer i separat tråd om hararna, så vi inte tappar fokus på trådens huvudämne, dvs om idrottsstjärnorna behandling i massmedia
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.