Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 28845 visningar

Ont strax under knäskålen.

1978 • Luleå
#1
6 juli 2009 - 19:28
Gilla
Hej har nyss tagit mig ann detta med att springa, har nu fåt känningar under knäna. ska man säga mellan knäskålen och smalbenet om man kan säga så.
inga större besvär av det, emn ömmar lite när jag går och rör mig till och från, är nu mer rädd att det ska bli värre av löpningen då ja nu när semestern kommer har tänkt komma igågn ordentligt. nån som vet vad detta kan vara eller vad som kan orsakat det.
kan till lägga att jag allmänt känenr av ltie runt knäna., påfrestningar.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#2
6 juli 2009 kl 19:59
Gilla
Eftersom du är ny så kan det ju förstås bara vara lite ovana vid påfrestningen som du säger. I såna fall så kommer det gå över, och jag skulle nog inte oroa mig så mycket än så länge...

Men annars kan det ju vara hopparknä som du börjar få problem med, sitter då på framsidan direkt under knäskålen. Har själv haft mycket problem med det och det är inte så lätt att bli av med. Skulle det vara det så bör du försöka träna upp styrkan i låren.
1978 • Luleå
#3
6 juli 2009 kl 22:34 Redigerad 6 juli 2009 kl 22:35
Gilla
ok... låter bra det.. ska ut ett pass i morgon med.. siktar på 5,2 km på ett träningsspår, så lite mjukare för bena. får känan mig fram några gånger, har som sagt inte haft några problem tidigare vad jag kan hålla mig till minne av, men ahr ju alldrig sprungit ordentligt heller så :)
Magnus Möller
1966 • Hässleholm
#4
6 juli 2009 kl 23:05
Gilla
Hej Fredrik
Jag har haft samma åkomma sedan i slutet på Maj månad. Uppsökte sjukgymnast den 12/6, -inflammation i senfästet under knäskålen, ordination: Ibumetinkur 3tabl./ dag i 10 dagar, VILA samt komplettering med stretching och styrketräning. Stretching har varit fram+baksida lår samt sätesmuskulatur. Styrketräning består av benpress, alt. knäböj samt så kallade utfall.Jag har vid tillfällen provat på att springa kortare distanser (3-7km) och även sänkt tempot men det "onda" vill inte ge med sig. Tvärt om har även hö hälsena börjat knorra. Dagtid känns det bättre och bättre men det är på nätterna det är som värst. Vaknar ideligen med smärta då jag sover med uppdraget vä knä. Blir bättre då benet rätas ut.
Jag har börjat tappa tålamodet nu, hela sommaren verkar bli ett stort fiasko.
Hoppas DU inte hamnar i samma situation som jag.
Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#5
7 juli 2009 kl 09:30
Gilla
Hej,

jag har tidigare hört och läst att stretching inte alltid är av godo och har varit mer restriktiv med mitt stretchande sedan Sthlm marathon. Men senaste 3-4 veckorna har jag själv haft känningar under knäskålen på ena benet ungefär som du beskriver. Började söka på nätet och hittade någon tråd där problemet kan bero på lårmusklerna som fäster i underbenet under knät. jag började stretcha framsida lår och problemet har i princip försvunnit.

Om det är "hoparknä" så hittade jag denna tråd: http://www.alternativet.nu/osnack/show_thread.asp?thread=63089

Lycka till!
1978 • Linköping
#6
7 juli 2009 kl 11:19 Redigerad 7 juli 2009 kl 11:20
Gilla
Jag har också ett knäproblem som jag tror är hopparknä. Jag tävlade i friidrott (hoppgrenar) när jag var yngre och slutade till stor del på grund av problem med knäna.

Jag har inga större problem när jag springer och har blivit varm. Det kommer efter passen och framförallt när jag sitter ner långa perioder. Att åka bil eller buss är ingen höjdare. Efter ca 20-25 minuter får jag väldigt ont i det ena knäet. Det känns sedan betydligt bättre efter bara några minuter om jag stär upp eller går en promenad.

Det jag försöker med nu är att strecha låren betydligt mer än tidigare. Jag har också skaffat nya skor som ska passa mitt löpsteg bättre. Jag har också försökt få tid på en klinik som är duktiga på idrottskador men de tar inte emot några nya patienter under sommaren. Nu hoppas jag att det har blvit bättre innan hösten så att jag slipper att söka professionell hjälp.
C Axelsson
1976 • Stockholm
#7
7 juli 2009 kl 20:18
Gilla
Jag har skrivit om detta i en annan tråd. Min diagnos var s.k. hopparknä.
Jag håller på med sjukgymnstik - excentrisk bromsträning. Men du måste först gå till sjukgymnasten och se till att få knät röntgat, så att du kan utesluta en bristning i senan. Då är det nämligen operation som gäller.
http://www.capioartroclinic.se/Patientinfo/Skador-behandling/Kna/Hopparkna/
1978 • Luleå
#8
7 juli 2009 kl 22:23
Gilla
Tack för alla svar... har i dag vart ut en sväng, 5,2km vart de ti lugnt tempo, kändes ltie i knäna i början. men släpte eftersom.. funderar nu om det har med nya skorna att göra.. har tänkt på hur jag sätter ner foten när jag springer. känns som jag vrider foten ltie eller nå. om jag tänkter poå det och tänker på att sätta ner fotetn så plat som möjligt elelr vad man ska säga om ni förstår så känns det mindre... känns ltie som jag rullar på foten. utifrån in, sa det första gången jag tog på mig skon att om man överdriver så känns det som att jag vikar utåt med fotetn...
det är en sko som är förstärkt eftersom jag pronaserade(hur det nu stavas) ltie tyckte dom, kan det kanske vara det som gör det, att jag belastar nya muskelfästen eller nå på grund av nya skor?
1978 • Linköping
#9
27 oktober 2009 kl 08:13
Gilla
Jag har fått diagnosen hopparknä och också fått ett träningsprogram där jag ska träna excentrisk bromsträning (http://www.capioartroclinic.se/upload/PDF%20filer/Patienter/Knäskålssena/Excentrisktraningvidpatellarsenetendinos.pdf).

Jag har följt det ett antal veckor nu men problemet har bara blivit värre och istället för att öka belastningen har jag blivit tvungen att vila. Även om både min läkare och sjukgymnast är inriktade på idrottskador funderar jag på om de har ställt fel diagnos och det möjligen är en bristning eller liknande som är mitt problem istället. Jag måset tyvärr vänta två veckor till innan nästa läkarbesök och innan dess blir det mest vila för mig. Surt!
Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#10
27 oktober 2009 kl 10:07
Gilla
Hej igen Fredrik,

jag tror du är inne på något. Jag skrev ju ovan i somras om detta. och mitt problem blev snarare värre, trots stretching. Det troliga är att du har antingen hopparknä eller eller patellofemoralt smärtsyndrom. Idag grupperar man inom idrottsmedicinen ihop dessa till området "Främre knäsmärta". Det verkar kunna bero på en mängd orsaker. Ökad träningsmängd, benens anatomi, löpteknik, blodflöde till knän, vikt.. osv osv.

För mig har problemet nästan helt försvunnit genom följande: Jag gick till sjukgymnast/naprapat som knäckte loss lite i nedre ryggen på mig och bad mig stretcha sätesmusklerna och ljumskarna mer. Det visade sig att jag också hade obalans i ljumskarnas styrka. Sedan körde han akupunktur och värmebehandling på knät. Vidare fick jag stabilitetsövningar som jag utfört lite sporadiskt, och jag har köpt en balansplatta som jag tränar på varannan kväll ungefär.

Jag har sedan själv bytt skotyp från en med pronationsstöd till en mer neutral sko. Jag upptäckte precis som du att med pronationsstöd så vinklade mina fötter (fotsulan) nästan inåt och jag som redan är hjulbent blev mer hjulbent i löpningen. Pronationsstödet ökar förmodligen också risken för s.k. löparknä då utsidan av benen sträcks ut mer. Men när jag använder mer neutrala skor så blir det ju istället ökad rotation och pronation vilket ökar känningarna i benhinnorna.

Men för att sammanfatta så föredrar jag lite känningar i benhinnorna, snarare än knäproblem. Så - träna stabilitet,+ styrka i ben OCH ljumskar, stretcha, byt ev. skor.

Lycka till!
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#11
29 oktober 2009 kl 22:15
Gilla
Tror du får ge det mycket mer tid, hopparknä kan ta lång tid att bli av med. Jag gick nog till sjukgymnast flera månader innan jag började märka någon skillnad alls. Men det blir sen bättre med tiden
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#12
10 juli 2010 kl 14:12
Gilla
17 oxå, verkar som om jag har fått eländet. Men lite osäker på hur man vet att det inte är PFSS ...
Har en öm patellarsena på vänster ben, den gör ont när jag trycker på den, böjer knät under belastning, går i trappor, både upp och ner. Känner inte av den vid vanlig gång och inte så mycket när jag springer. Inte på nätterna, tack och lov. Sömnen är inte lidande.

Någon med erfarenhet som kan hjälpa mig att ställa riktig självdiagnos?
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#13
10 juli 2010 kl 15:46
Gilla
Får man förresten anta att det är smart att jogga mer i fivefingers och se om det blir bättre? Blir nog automatiskt lite kortare rundor då, och det kanske är bra det också (suck - behöver öka längden!!).
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#14
10 juli 2010 kl 20:59
Gilla
Troligen patellasenan. Stretching framsida lår och excentrisk knäböj på kil bör hjälpa.
1985 • Gröndal, Stockholm
#15
11 juli 2010 kl 01:17 Redigerad 13 juli 2010 kl 21:55
Gilla
Hade samma problem för 2-3 år sedan. Blev rekommenderad att köra balansövningar och diverse styrkeövningar.

Tycker själv att det kändes bäst när jag körde hårt i bensparksmaskinen. Ganska tung vikt - använd två ben när du lyfter vikten - gå ner långsamt med endast ett ben. Lika många per ben så du inte blir snedtränad (/Ling).

Stretch baksida- och framsida lår dagligen! Jag har blivit mycket bättre på dessa runtomkringövningar sen jag ådrog mig skadan! Lycka till!

"Det är i motvind som draken lyfter"
Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#16
11 juli 2010 kl 09:34
Gilla
Konstigt nog mår knät bättre idag - helt ok att böja, men något ömt när jag trycker på senfästet. Ska ändå ta tag i div strech- och styrkeövningar, för säkerhets skull. Tack för inspel!!
mats stenmarck
1950 • Lindesberg
#17
7 augusti 2010 kl 23:14
Gilla
Är det någon som har erfarenhet av smärta insidan av knät. Har haft smärta samtidigt i lårets framsida o även svagare i vaden (högerbenet) Haft en mindre bristning tidigare i sommar baksidan av låret. Nu mer eller mindre värk hela tiden, svårt att åkla bil, då knät "fastnar" och känns väldigt stelt. Vad göra? Fått tid hos sjukgymnast om 10 dagar. tio dagar!! Känner någon igen sig?
Lotta Hedberg
1975 • Stockholm
#18
8 augusti 2010 kl 15:08
Gilla
När det är i början av löpsäsongen kan det ju bara vara ovana. För min del får jag alltid lite känningar på insida/nedanför knät när jag har haft uppehåll en tid. Då gäller det så klart att gå ut lugnt i början, och också att springa på mjukt underlag. Visst kan man gå till sjukgymnast och hela baletten, men börja med att se om det inte bara är ovana och att musklerna kring knät behöver byggas upp successivt. :-)
Disa Ekbäck
1958 • Lilla Annevare
#19
12 augusti 2010 kl 17:26
Gilla
Har sedan en tid tillbaka haft ont, rätt in under höger knäskål när jag springer, går i trappor och lite vid promenader. Ibland när jag springer uppstår ett metalliskt klickljud när jag rätar ut benet. Har svårt att cykla intensivt eftersom knäna tar slut och blir som låsta. Har provat att styrketräna med belastning fram men även vid lättare vikt tar det fort stopp (har kanske för lite tålamod). Tips och idéer på vad det kan vara, vad jag skall tänka på och göra tas emot varmt eftersom tjejmilen närmar sig och jag vill ju kunna springa den.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.