Löpning Träning 96 inlägg 3424 visningar

Löpstegsanalys

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
25 maj 2009 - 18:41
Gilla
Är löpstegsanalys något man kan ta till sig av och aktivt förändra så att man får ett bättre löpsteg eller måste det växa fram. Nu när jag springer så funderar jag inte så mycket på löpsteget utan mest bara gör. Läste nånstans att man utomatiskt utvecklar en ekonomiskare löpstil efter ett tag men kan man skynda på den genom att göra en löpstegsanalys och få tips om vad man gör fel.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1959 • Saltsjö-Boo
#41
30 maj 2009 kl 11:31
Gilla
Oavsett om man satsar på "att falla" eller "frånskjut" så gäller fysikens lagar. Det måste vara en liten framåtlutning mellan fotens kontaktyta och kroppens tyngdpunkt, annars kan inte kroppen röra sig framåt.

Det här med Pose vs vanlig löpstil handlar nog mer om kroppshållning och vilka muskelgrupper som arbetar mest vid olika moment i steget.
Exempelvis: Vid benets bakåtgående rörelse kan jag tänka mig att man använder man lårmusklerna (framsidan) mer vid Pose, medan vanlig löpstil belastar lårens baksida (hamstrings) mer. I Pose måste ju lårmusklerna dämpa fallet och lyfta upp kroppen något så att den kan falla i nästa steg. Lårmusklerna är dock starka, robusta och tål en del . Hamstrings är mycket mer skadebenägna...
1960 • Södermalm
#42
30 maj 2009 kl 12:54
Gilla
Oldboy, jag tycker vi för stunden håller oss till frågan om man faller framåt eller inte.

Hur förklarar du att ett kvastskaft faller framåt när man försöker ställa det rakt upp? Det finns ingen fot där som puttar.

Gravitationen verkar förstås nedåt, men den upprätta kroppen fungerar som en hävarm, så kraften nedåt omvandlas när man står på marken till ett fall framåt. Det är samma princip som får en pendel att gunga fram och tillbaka, utan att man puttar på den.

Du kan stå upprätt och slappna av i fotleden, och du kommer ändå att falla framåt om du förskjuter kroppens tyngdpunkt en aning framåt.
1956 • Lund
#43
30 maj 2009 kl 18:43
Gilla

Jag hittade en sträng där Klas lagt in en mycket bra, pedagogisk, utförlig och beskrivande video med POSE-metoden: http://media.crossfit.com/cf-video/CrossFitJournal_MikePoseRunningIntro.wmv

Nu kan jag förstå vad du Klas menar med "lyfta foten framåt mot rumpan".
Nu är mitt enda problem att filmen stannar efter c:a 10 min och jag vet inte hur jag ska få den att fortsätta, utan att den startar om.
Oldboy
1952 • Danderyd
#44
31 maj 2009 kl 02:04
Gilla
Klas, kvasten är styv och har friktion mot marken. Tar du bort friktionen (kullagerkulorna på ett slipat stålgolv igen) så faller inte kvasten framåt utan roterar kring sin tyngdpunkt och tyngpunkten faller rakt ner.

Ska man få sin kropp att falla framåt måste man ha fäste under foten och hålla foten och benet styva, det är också en kraft även om den är statisk. Och det är fortfarande bara fotens kraft bakåt som driver kroppen framåt - gravitationen drar fortfarande bara rakt ner.

Man kan KÄNNA SIG HJÄLPT av tyngdkraften för att det räcker att hålla fot och ben styva för att få en rörelse framåt, men för att hålla dem styva behövs hela den framdrivande kraften likväl. Man ska ju inte låsa knäet vid löpning, alltså är det ren muskelkraft som driver.

Det är också så att när Haile G springer marathon så är hans steg ca 1,7 m långa. Han kan inte falla framåt 1,7 m bara med hjälp av ett styvt ben som låter gravitationen rotera kroppen, då kommer han inte ens en meter per steg (tyngdpunktens höjd gånger cosinus för kroppens vinkel från lodlinjen). Han måste aktivt skjuta ifrån bakåt för att öka stegets längd. Inte ens jag skulle kunna få tillräckligt långt steg av en statisk kraft från foten fast min steglängd bara är kanske en meter jämnt på marathon.

Men nu tycker jag vi lämnar Poses förklaringar - jag menar bestämt att det finns fel i dem men det är inte förklaringarna som är viktigast. Övningarna och deras resultat är det viktiga. Jag är inte så insatt i den delen, men kanske blir småningom. Dock minns jag att det nämndes att just hamstrings-musklerna var de som man fick träningsvärk i när man började öva enligt Pose. Detta skulle bero på att man skulle öva på just att sparka upp bakre foten mot rumpan. Som sagt, jag är inte övertygad om att detta är effektivt, men det kanske är ett fungerande sätt att lura hjärna att göra rätt eller nästan rätt.

Jag är överens med Pose-folket om att foten ska vara i marken så kort tid som möjligt - bara så att hälsenan töjs och sedan fjädrar tillbaka i princip. Sedan måste foten fram fort som sjutton för att ta emot kroppen som är på väg mot marken. Genom att luta kroppen framåt får man hjärnans omedvetna delar och balanssinnet att hjälpa till, de känner ju av att "här behövs ett stöd under tyngdpunkten , jalla, jalla!" Det är ju med bra snurr på benen (kadens minst 180) med så liten energiåtgång som möjligt som vi kan få högst fart för minst ansträngning.
1960 • Södermalm
#45
31 maj 2009 kl 10:59
Gilla
Oldboy, du säger att du vill lämna Pose förklaringar. Det får du gärna göra.

Men jag vill ändå bemöta dina invändningar. Jag har inte förnekat att friktionen hjälper till. Jag har inte heller förnekat att det krävs muskelarbete för att hålla kroppen styv. Men inte särskilt mycket. Det är samma arbete som krävs för att stå upprätt. Det krävs inte mycket jobb att få kroppen att fungera som en fallande kvastskaft. Det krävs framför allt inget kraftfullt frånskjut.

Gravitationen får oss att falla framåt, så länge vi håller oss upprätta.

Detta händer varje löpare, och varje gångare, i varje steg. Vi faller framåt genom gravitiationen vare sig vi vill det eller inte (så länge vi håller oss upprätta). Fallet ger en acceleration framåt, precis som en pendel accelererar framåt. Du får på så sätt en acceleration i varje steg, genom gravitationen plus det arbete som du gör för att hålla dig upprätt.

Vilken modell av löpsteget man än tror på så kan inte Hale sparka sig fram 1.7 meter från stillastående. Han flyger fram pga den rörelseenergi som han har ackumulerat genom att accelerera lite i taget i varje steg innan han når den hastigheten.

Eftersom fallet framåt ger en bra acceleration i varje steg, så krävs det inget kraftfullt frånskjut för att accelera. Det enda frånskjut som krävs är det elastiska frånskjut som sker när man landar, och som gör att man återtar den lilla höjd som man förlorar i fallet. Det känns som att man skjuter sig framåt, men frånskjutet är huvudsakligen riktat uppåt, och riktningen framåt är ett fall.
Carl R
1974 • Nyköping
#46
31 maj 2009 kl 14:05
Gilla
Klas, upplever du också att fallandet i hög fart på platt eller svag uppför är samma fallande som när man bara släpper på i en nerförsbacke utan ytterligare krafttillförsel?

Jag testade med en kompis igårkväll på en sträcka och han är normalt sett hällöpare och han höll iaf klart med om att det var ett mycket mindre frånskjut om ens något som drev framåt. Han sprang väldigt fort då, och även i svag uppför med fallande framfotslöpning.
1960 • Södermalm
#47
31 maj 2009 kl 16:44
Gilla
Principen för fallet är samma i uppförsbacke och nedförsbacke. Det kan man lätt testa genom att stå still i uppförsbacke och falla framåt. Men fallet blir förstås mer utpräglat i nedförsbacke. Det beror väl mest på att man faller längre i varje steg. Och i uppförsbacke måste man ju efter landningen skjuta ifrån lite extra för att komma i position att falla igen.

Men om man blundar när man springer i uppförsbacke, så märker man inte backen. Testa. Det känns som att springa slätt.

1960 • Södermalm
#48
31 maj 2009 kl 17:08
Gilla
Carl, jag håller med om att Pose-liknande löpning i hög fart känns som nedförsbacke, även i lätt uppförsbacke. Man bara rullar på, utan ansträngning känns det som i början. Tyvärr så blir man ju snart trött ändå, för man kommer inte ifrån det grundläggande jobbet att hålla sig upprätt och dra fram bakbenet i varje steg, vilket blir jobbigare ju fortare man springer. Det sägs att det är 10-20% effektivare, men inte mer än så.

Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#49
31 maj 2009 kl 21:19
Gilla
Ok, jag har lite funderingar kring löpsteget.

Jag har för några få dagar sen fått Jack Daniels Running Formula som jag kommit en bit in i. Sen även den här diskussionen om att Pose-tekniken ska vara så himla bra.

Jag gjorde som det står i boken, tog ut ett VDOT-värde baserat på min varvtid. Sen skulle jag idag testa ett lätt pass. Med mitt VDOT-värde skulle det motsvara ett tempo på 7min ca. Grymt långsamt även för mig. Att försöka genomföra detta med en stegfrekvens på 90, och ett löpsteg a la Pose, så blir det en väldigt märklig framfart, och jag är skeptisk till dess effektivitet.
Jag uppfattar det som att Pose har en lägsta hastighet som den kan utföras. Rätta mig gärna.
Jack Daniels förespråkar väl även 90 steg/min. (eller 180 om man vill) Även det är svårt att genomföra i dom hastigheter som faktiskt finns i hans tabeller. Men det känns väl som en högre prioritet med frekvens än Pose. Åtminstone i lägre hastigheter.

Är det tänkt att man ska löpa enligt dessa principer även under träning? Det låter ju ganska rimligt men återigen, fungerar det för allas olika nivåer?

Sen om man läser Gordon Piries bok som länkats till här, så säger han ju om och om igen att man inte ska luta sig framåt. Men han säger ju även ett par andra kontroversiella saker.
Jag har börjat springa på framfoten mer o mer men inte enligt pose. Det känns inte naturligt att varken luta sig framåt eller lyfta hälen så högt i mina hastigheter. Gör jag det springer jag fortare än min förmåga. Pulsen skenar,
1960 • Södermalm
#50
31 maj 2009 kl 21:40
Gilla
Lars, jag har inte läst Jack Daniels, så jag vet inte riktigt vad du pratar om. Man ska veta att ett effektivt löpsteg ala Pose är inget man lär sig och känner sig bekväm med i en handvändning. Det är en stor omställning för de flesta, och det känns konstigt i början, även om de flesta tycker att det känns häftigt.

Pose running fungerar alldeles utmärkt vid låg hastighet. I början är det lättare vid hög hasighet, men när man kan utföra rörelsen avslappnat så fungerar det lika bra långsamt. En stegfrekvens på 180 går också jättebra vid lugn jogg, till och med vi löpning på stället.

När man springer långsamt ska man absolut inte höja hälen högt. Helt rätt. Pose-metoden säger att man ska lyfta hälen i riktning mot rumpan, men det blir ett kortare lyft ju långsammare man springer.



1960 • Södermalm
#51
1 juni 2009 kl 06:41
Gilla
Eftersom ämnet för den här tråden är löpstegsanalys, så kan det vara intressant för er att se en jämförelse mellan ettan på Stockholm Marathon och trean.

Jag filmade dem strax före 38-km-märket på Torsgatan, som där är en lätt uppförsbacke.

Här har jag lagt upp dem i slow motion.

Här är vinnaren: http://www.youtube.com/watch?v=ndzQjGTE674

Här är trean vid 38km, antar att det är bäste svensken Said Regragui. http://www.youtube.com/watch?v=NnGF4WMggTM

Om ni tittar noga, så kan ni se att trean landar mer på hälen, vilket innebär att han bromsar mer, och han studsar mer upp och ned, pga att han skjuter ifrån mer genom att sträcka ut fotleden mer.
1960 • Södermalm
#52
1 juni 2009 kl 07:03
Gilla
Ett litet förtydligande; det är egentligen inte landningen på hälen som gör att trean bromsar mer, utan att han landar längre framför kroppens tyngdpunkt.
1959 • Saltsjö-Boo
#53
1 juni 2009 kl 07:57 Redigerad 1 juni 2009 kl 08:14
Gilla
Klas: Filmade du Jonas Buud också?
Han syns i Sportnytt, ca 1.25 min in i följande klipp, dock inte från sidan: http://svtplay.se/v/1576791/friidrott/celebert_besok_i_stockholm_marathon

Jonas verkar ha en snål, högfrekvent och ganska studsig stil. Han är nog lite mer ultralöpare än de andra i täten på SM...
1974 • Göteborg
#54
1 juni 2009 kl 09:08
Gilla
Jag tycker också det är svårt att springa tekniskt bra i låga hastigheter. Någonstans vid 5 min/km känns det lättare.

Jag försöker jobba på mitt löpsteg, men inte genom en helomvändning, utan som en lång gradvis process.
Oldboy
1952 • Danderyd
#55
1 juni 2009 kl 11:04
Gilla
Lars, jag har inte läst Gordon Pirie men det är inte så att han skriver att man inte ska BÖJA sig framåt? För det är lätt hänt och ger dåligt resultat (råkade nog ut för det själv i lördags).
Någon svensk elitlöpare (kan ha varit Gärderud) har sagt att man ska tänka på kroppshållningen så kommer steget av sig självt. Man kanske behöver se till att man har tillräckligt hög stegfrekvens i alla fall.

Låg fart: liksom det finns en gräns för när det är mer ekonomiskt att gå än att springa är jag övertygad om att det finns ett område mellan gång och snabb löpning där det inte är effektivast att studsa fram med hög kadens. Den höga kadensen kostar energi i sig (det är därför man inte springer i låg fart) och ska nog förbehållas de farter där det känns att löpning är bekvämt. "Återhämtningsjogg" är nog bekvämast med en lägre kadens och därmed ett annat löpsteg - ofta innebär ju återhämtning i sig att man använder de muskler som inte är slitna lite mer, så det ger sig självt. Hur man gör med ultralöpning i motionärstempo vet jag inte, har aldrig provat.
Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#56
1 juni 2009 kl 13:33
Gilla
Oldboy, han skriver väl, ´don´t lean forward´. Kanske kan översättas på fler sätt, men jag tolkade det som luta dig inte framåt.

Om den låga farten så förklarar du bra mina funderingar :) Tack för det :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#57
1 juni 2009 kl 14:46
Gilla
Lars, han kanske helt enkelt hade behövt förklara mer! Han kan ju ha menat "luta inte överkroppen framåt" och tycka att lutar man från fötterna är det "tilt forward"?
Det finns många detaljer att ta hänsyn till. För mig är det naturligt att tyngdpunkten ska vara klart framför foten i avstampet annars får man svårare att driva kroppen framåt. Ett kraftigare avstamp med tyngdpunten nästan ovanför foten ger ökad fart uppåt vilket är meningslöst. Precis hur man ska vinkla höftbenet mm beror väl på var musklerna fäster och annat jag har dålig koll på.
1974 • Kungälv
#58
1 juni 2009 kl 18:17
Gilla
Jag har tränat friidrott i min ungdom. Och har därmed lagt grunden till en god löpteknik med mycket löpskolning. I augusti startade jag med löpning igen efter ca 17 års träningsuppehåll. Är dessutom överviktig, 117 kg när jag startade. Nu 105 ungefär. Trots min höga vikt har jag inte haft ont inågonstans i kroppen sen jag startade (lite lätt i benhinnorna). Nu klarar jag att hålla ca 4,40 tempo i 5 km och lite högre vid längre sträckor.
Att jag klarar mig från skador tror jag nästan helt kommer sig av min goda löpteknik, som gör min löpning effektiv och skonsam för resten av kroppen.

Så lägg tid på att träna löpteknik!

Mitt snabbtips är att försöka använda all kraft framåt när ni springer. Dvs inga armar som "vaggar", fötter som pekar åt höger och vänster eller överkropp som kränger. Fokus framåt är nyckeln.

Lycka till!
1956 • Lund
#59
1 juni 2009 kl 20:10
Gilla

Så hur springer du, Mikael J?

Fanns POSE-tänket med högre stegfrekvens i någon form redan på din aktiva tid?
1960 • Södermalm
#60
1 juni 2009 kl 23:28
Gilla
Oldboy, du skriver att "tyngdpunkten ska vara klart framför foten i avstampet annars får man svårare att driva kroppen framåt". Om du tittar på filmen och pausar mitt i frånskjutet, så ser du vilken liten lutningsvinkel man har i frånskjutet jämfört med vertikalplanet.

Om du ställer dig på ett ben och lutar dig mot en vägg i den vinkeln och skjuter ifrån, så tror jag du håller med mig om att kraften utvecklas huvudsakligen uppåt. Det följer ju helt enkelt samma ganska vertikala vinkel. Det är det som gör att man studsar mer, ju mer man skjuter ifrån.

Man kan skjuta sig framåt, men då måste man krypa ihop och luta sig långt fram som en sprinter i startblocken, och se till att man har väldigt bra friktion. Det är ju så man gör när man ska skjuta en bil framför sig, t ex.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.