Löpning Kom igång 36 inlägg 4554 visningar

Försent för att bli OS löpare?

maxny
1992 • boråss
#1
20 maj 2009 - 00:45
Gilla
Tjena jag är en kille på 16 år som hade tänkt börja träna elit kondition löpning. Innan ni dissar mig totalt vill jag förklara lite varför, alla i min släkt är väldigt konservativa om man kan kalla de så (inga översittare direkt) men har ett extremt krav på mig att jag måste vara framgångsrik som alla andra i familjen. Då jag inte är den som har högsta betyg i alla ämnen så känner jag att jag vill fokusera på att bli mer fysiskt framgångsrik.

Jag har alltid sportat mycket men har aldrig riktigt fastnat för något sport direkt som jag tyckte var rolig eller som jag hade riktig bra talang på, när jag var mindre typ 5-11 år så löpte jag väldigt ofta och var riktigt grym, min far var en väldigt framgångsrik löpare så har bra gener för konditions löpning. Nu när jag börjar bli lite för gammal för att börja i typ Hockey/Fotboll osv, som jag spelade när jag var mindre så är det försent för att bli proffs nu. Har väldigt bra grundfysik just nu mest explosiv styrka dock, har magrutor o hela rubbet. Min kondition är dock inte den bästa men har inte så svårt att träna upp den. Det jag tänkte var att skulle satsa på löpning som mål att vara med i OS eftersom det är den sporten jag har störst förutsättningar att bli framgångsrik i.

Jag har en extrem vinnar skalle så om jag gör något så måste jag bli bäst på det kosta vad det vill som har hjälpt mig väldigt mycket. Det jag funderar nu är att gå hardcore träning äta perfekt kost/tränings tider sova tillräckligt, inte bruka alkohol osv. För att nå ultimat success tror ni det skulle funka att bli elit proffs löpare även om jag börjar så sent som 16 år?.

Kan tillägga att det är inga problem att hålla mig till schemat är ingen direkt avhoppar har extremt bra självdisciplin, har te.x testat röka/snusa i 3 månader bara för att sedan sluta för att testa mitt självdisciplin :P. Menar då självklart inte att jag skall bli elite löpare på ett par år, men jag undrar om det går? Eller om det är helt kört :(.
Vill tillägga att jag är helt seriös med detta och vill ha seriösa svar :)
< < < 1 2 > > >
Per Arneng
1978 • Mölndal
#21
20 maj 2009 kl 23:03 Redigerad 20 maj 2009 kl 23:04
Gilla
Fredrik: Jag tycker absolut inte att han skall tänka om. Utan att det är väldigt naivt att välja en idrott som karriärval och räkna med att man kommer att kunna leva på det. För att lyckas krävs följande:
* Talang
* Skadefri (relativt mycket iaf)
* 100% satsning i många år..

Man kan alltid gå på socialbidrag eller ta ett jobb på Mc Donalds eller liknande om man inte lyckas med löparkarriären men varför ta den risken med sitt liv. Visar det sig efter 1-2 år att man har tallang och kan bli nått då kan man börja fundera på att dra ner på sina andra aktiviteter för att prioritera idrotten.

Sen kan man ju fundera över hur mycket pengar det finns inom löpningen men jag kan inte tänka mig att det är så många som lever på det till 100% i sverige men jag kan ha fel.. och skulle gärna se siffror på det.

Men om man börjar med en idrott för pengarna oavsett vilken sport det är så tröttnar man snart. Man måste nog älska sin sport och att utöva den.
1976 • Eskilstuna
#22
21 maj 2009 kl 00:04
Gilla
Nej, försent lär det knappast vara.
De flesta Kenyaner i världsklass är förvisso 18-22år, men både Sjökvist, Mustafa och många andra löpare har börjat långt senare.

Att börja planera för OS eller landslaget innan man ens har börjat träna känns dock lite visset.

Och ärligt talat så är inte förutsättningarna för att göra en helhjärtad satsning på en gren som löpning särskilt lysande i Sverige heller. Det är dåligt med pengar i sporten , de flesta går sönder av att träna på stenhård asfalt, vilket kenyanerna slipper nästan helt och hållet.

Och troligen så är man även tvungen att dopa sig rätt hårt....
1976 • Eskilstuna
#23
21 maj 2009 kl 00:12
Gilla
"Sen kan man ju fundera över hur mycket pengar det finns inom löpningen men jag kan inte tänka mig att det är så många som lever på det till 100% i sverige men jag kan ha fel.. och skulle gärna se siffror på det. "

Någon kanske är sugen på att kolla upp Mustafa Mohammed på ratsit?
Tvivlar ju på att han gör någon förmögenhet på detta.
Har faktiskt jäkligt svårt att tro att han skulle dra in så mycket på prispengar.
Han lever antagligen på sponsorer och träningsbidrag från förbundet.
Susanne
1986 • Solna
#24
21 maj 2009 kl 10:17
Gilla
Musse gick med i Hälle IF 1995, och han är född -79 så han har tränat löpning sedan ungdomsåren. Visst har killen talang, redan 1996 tog han sina tre första SM-guld. Men man ska nog inte tro att han fått det serverat med silversked utan det är också hårt jobb i många, många år som gör att han kan nå framgång nu när är 30. Redan när han började med löpning körde han 6-8 pass per vecka.

Det är dåligt med prispengar i svenska lopp. Det är väl bara Tjejmilen, Göteborgsvarvet och gissningsvis Stockhom marathon som har femsiffriga belopp. I många lopp kan man ju vinna en eller ett par tusenlappar men det kommer man ju inte särskilt långt på. Många löpare väljer jobb som de kan styra över själva eller har bra arbetstider från början, Lisa Blommé är PT och Ulrika Johansson är brevbärare. Musse har ett företag vid sidan om löpningen, han håller föredrag, coachar och har just börjat arrangera träningläger till Kenya. http://www.mustafamohamed.se/

Tålamod är nog ändå en av de viktigaste egenskaperna hos en löpare. Är man bara beredd att jobba hårt och smart under en lång tid så kan man nå riktigt långt, tyvärr ger de flesta upp när motgångarna kommer genom vikande resultatkurva, skador eller förändrade förutsättningar i det verkliga livet (nytt jobb, avslutat förhållande eller liknande).

1984 • Norrköping
#25
21 maj 2009 kl 15:37
Gilla

Att dopa sig är olagligt, eller emot både olympiska och andra tävlingsregler, så det kan vi ju stoppa in var det kom ifrån igen. Nee? Jag föreställer mig att inte alla som ligger i toppskiktet har använt olagliga medel för att komma dit, även om det säkert finns vissa, och inte alla åkt fast ännu.

Sen vad gäller träning och ålder så har jag för mig att jag läste att Världsrekordet på marathon ligger på en som var 35 år när han sprang den? Är det Gebrelassie? Då har iaf Manxy 20 år kvar till dess, om man ska tänka rent åldersmässigt.

Annars finns det forskare som menar på att 10 000 träningstimmar är vad som krävs för att komma i världsklass, Ericsson heter han vad jag förstått, och är professor i sporspykologi. Har inte läst honom ännu, men läst två artiklar som handlar om det han skrivit/sagt. Det gällde både fotboll och löpning och andra saker. Fotbollsnissarna som blir proffs blir inte det för att de råkar upptäckas utan för att de satsat på det sen de var barn och har sina timmar med träning bakom sig, och sen blir det bara uppåt allteftersom mer träning läggs till. Det är få som blir experter av en slump, eller ingen.

Så själv skulle jag skriva kraven i följande ordning, för att delvis citera Arneng:

* En drivande målsättning, som är ens egen.
* 100% satsning i många år..
* Skadefri (relativt mycket iaf, som säkert kan förbättras med kosthållning)

* Talang, som inte går att komma ifrån helt och hållet.

Men men, målsättningen att bli bättre hela tiden och en passion för det man håller på med är nog det allra viktigaste för vad man än håller på med. Annars orkar man inte med sina 10000. ^^
1976 • Eskilstuna
#26
21 maj 2009 kl 19:21
Gilla
Man behöver dock inte vara något större geni för att se kopplingen mellan när EPO kom ut på marknaden, 1988 och resultatutvecklingen inom långdistanslöpningen...

Och när Muelegg preparaten kom ut en bit in på 2000-talet så har väl knappt någon jävel vunnit ett marathon på över 2.07?
Colm O Callaghan
1973 • Huddinge
#27
21 maj 2009 kl 19:45
Gilla
Först - jag håller med de flesta här. Gör det du tycker själv är kul och skit i vad andra tycker.

Men - för att glömma bort inre glädje och inre trygghet och titta bara praktiskt på möjligheten att nå en OS som en löpare. Som 16 åring är du definnitivt inte för gammal för att kunna bli världselit. Men det är inte heller en idé att satsa på att bli världselit än. Det är helt enkelt för tidigt för att avgöra.

Det absolut bästa är att börja träna och bygga upp din kondition och ta ett beslut vid 18 års ålder. Efter två års konsekvent träning då kommer du att ha en idé över hur din kropp reagerar till regelbundet träning, hur mycket du kan belasta kroppen med utan att bli skadad och om du är tillräckligt snabbt för att ta en OS satsning på allvar.

Det är helt enkelt för tidigt för att avgöra nu.

Om det här är något du verkligen vill, så skulle jag rekommendera att du börjar träna och bygga upp träningsmängden gradvis. Definitivt gå med i en klubb.
Du ska absolut inte ta det på högsta allvar alls de två kommande åren - du SKA absolut fortsätta festa och ha kul med dina vänner och så vidare - det går att träna 5-7 gånger i veckan och ha kul utanför löpning också. Du ska fortsätta plugga - man behöver ett bra hjärna för löpning också. Det räcker inte med bara en vinnarskalle - det gäller att tänka strategisk, träna smart och tävla smart (för alla distanser egentligen), inte bara att ha en vilja att vinna. Om du har dåliga betyg så är det värt det att försöka förbättra dem - för din löpning alltså. Det hjälper att ha helheten för att nå toppen och om du är självdisciplinerad som du säger, då borde det inte vara något problem att plugga många timmar också och förbättra dina betyg också. Det är en annan sorts träning - att göra något som är inte så kul men gör det ändå och lyckas. Bli självdisciplinerad i allting men ha kul också.

När du är 18, då kommer du att veta vad du har för potential som löpare och då kommer du att veta om det är en bra idé att satsa på en OS eller inte. Du kommer också att veta om du vill satsa på det eller ej och om du tycker fortfarande att löpning är kul.

1980 • Stockholm
#28
21 maj 2009 kl 21:16
Gilla
Bra inställning maxny!

Jag önskar dig verkligen lycka till!
csaba
1973 • Malmö
#29
21 maj 2009 kl 21:39 Redigerad 21 maj 2009 kl 22:05
Gilla
Jag håller med Colm O Callaghan.
Och jag känner igen mig (var i din situation för ca. 20 år sen, fast i kampsport).
Jag åt, sov och "sket" kampsport (ursäkta språket) ;-)

Det viktiga är att du ska ÄLSKA det du håller på med och inte göra det för att tillfredställa andra, bli rik eller framgångsrik (det funkar inte i längden, tro mig).
MOTIVATION är det viktigaste medlet för att bli framgångsrik !
Och på det nivån (du vill upp i), måste man tvinga sig och träna även när det käns som tyngst (men lyssna ändå på din kropp). Tänk att det än tusentals som tänker likadant och då är det lilla extra som avgör !

Och åter igen Maxny, sluta inte studera. Det bra att ha någonting att falla tillbaka på (man blir inte ens rik på löpning) och så vet du inte, det kan ju hända något med din kropp så att du inte kan springa mer och satsa på löpning, då står du där utan utbildning.

Och gå med i klubb !!!

maxny
1992 • boråss
#30
21 maj 2009 kl 22:01
Gilla
Kanon bra svar allihop, det gör mig peppad. Tror jag skall träna hårt olika distanser under sommarlovet som kommer upp nu, se vilket jag är bäst på och se vad jag har potential! Imorgon så skall jag gå upp tidigt och köra 1 mil får se vad jag går för. Min starka sida när jag var mindre var dock kortare distanser 800/100 m :)
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#31
21 maj 2009 kl 22:11
Gilla
Gå inte från noll till extrem hårdträning på nolltid bara! Du måste öka på träningsdosen under en prosess av kanske flera år. köra en mil första passet kanske är lite tufft? men känner du att du klarar det så varför inte?! kör hårt och lycka till!
zetterberg
1976 • norrköping
#32
22 maj 2009 kl 22:50
Gilla
hehe, du har magrutor o hela rubbet.
lycka till!
karl
1984 • Asfalten
#33
19 juli 2009 kl 15:18
Gilla
Hur går det?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#34
19 juli 2009 kl 16:06 Redigerad 19 juli 2009 kl 16:16
Gilla
Eftersom du verkar ha ägnat dig åt olika idrottsgrenar tidigare har du ju tränat hela kroppen - det kan vara en fördel att specialisera sig lite senare.
Du bör kanske fundera över varför du vill satsa på löpning med ambitionsnivån OS - framgångsrik är ju faktiskt en definitionsfråga - vissa kan faktiskt betrakta människor som anser sig som framgångsrik som bara tragiska figurer som tappat bort sig själva på vägen till "framgång". Med risk att låta som den gamla "kärring" jag är - men samtidigt vet jag av egen erfarenhet att ett gymnasiebetyg är helt avgörande hur livet blir oavsett hur löpningen utvecklas.
Hur som helst Evy Plam var 34 år (!!!) när hon började ägna sig åt löpning och det gick ju bra för henne - deltog både i OS och VM.
Henning Looström
1973 • Lund
#35
20 juli 2009 kl 22:14
Gilla
Att skita i skolan för att satsa på idrotten är att stänga rätt många dörrar för sig själv. Det ena behöver inte utesluta det andra. Vi är nog rätt många här som inte vill ha samma saker av livet nu som vi ville när vi var sexton år så en viss flexibilitet är skönt att ha.

Gå med i en löparklubb, att ha farsan som tränare låter som en kass idé tycker jag. Om han inte verkligen kan löpning. Äh, fan knappt ens då. Skaffa en riktig tränare som du inte måste ha en relation med när du är ledig.

Lycka till!
Jojje
1982 • Nacka
#36
20 juli 2009 kl 23:18
Gilla
Om man ska bli något så krävande som löpare på elit-nivå tror jag dessvärre att löpningen måste välja dig och inte tvärtom.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.