Löpning Kost & Näring 9 inlägg 1990 visningar

Inte äta efter träning = ökad fettförbränning?

Martin Lennartsson
1983 • Solna
#1
24 augusti 2007 - 18:43 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Ok, nu är jag ute på väldigt hal is, så ha det i åtanke.

När man snackar lågpulsträning och långa pass sägs det ju att man ska ha med sig vätska, men undvika att fylla på med kolhydrater. Detta för att passet ju är till för att öka mängden energi som kommer kroppen kan tillgodogöra sig från fett.
Borde man inte uppnå samma effekt om man struntar i att häva i sig dedär obligatoriska snabba kolhydraterna efter ett kortare men intensivare pass? Musklerna kommer ju fortfarande skrika efter energi att återhämta sig med, och får de inte socker av mig så kommer kroppen ge sig på fettreserverna istället..
Problemet här är att den allmänna uppfattningen att man ska äta direkt efter träningen ju måste komma nånstans ifrån.. Eller? Denna idé bygger väl på två antaganden, nämligen att a) återhämtningen ska gå snabbare och b) annars kommer kroppen bryta ner muskler istället.
Punkt a) kan jag gå med på, men å andra sidan tar det ju längre tid att återhämta sig från ett långt pass än ett kort, så det är väl inte så konstigt. Och genom att inte äta gör vi ju en sorts låtsasförlängning av löppasset.
Punkt b) däremot skulle jag gissa är en ren myt. Har jag fel?

Som ni märker är det väldigt mkt gissningar och spekulationer här, och jag är väldigt nyfiken att höra vad ni har att säga om saken. Vad har jag missat?

Martin Lennartsson
1983 • Solna
#2
24 augusti 2007 kl 18:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ett tillägg direkt: I vissa fall förespråkas ju kolhydratpåfyllnad även under långa lågintensiva pass, t.ex. när man vill vänja kroppen vid den långa distansen. Men det har ju inte med sakfrågan att göra egentligen, ville mest lägga till det ändå så ingen hakar upp sig på det.
Fredrik Granlund
1966 • Stockholm
#3
24 augusti 2007 kl 21:18 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hal is stämmer bra...

Den "allmänna uppfattningen" att man ska tillföra protein och kolhydrater driekt efter passet är mycket välgrundad. Det finns enormt mycket forskning som säger att detta är bra.

Lästips: http://www.humankinetics.com/products/showproduct.cfm?isbn=9780736034043

Den släpps f.ö. i dagarna på svenska. http://www.idrottensbokklubb.se/tidningar/idr200704.pdf
1981 • Linköping
#4
24 augusti 2007 kl 23:44 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
jag tror att du har missuppfattat punkt b. Är det inte snarare så att om man inte fyller på energi så BYGGS inga muskler, dvs du får inte ut ngt av det du just sprungit. I förlängningen (dvs om du gjorde så här jämt) så skulle du bryta ned muskler. ??
1969 • Upplands Väsby
#5
25 augusti 2007 kl 00:14 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Martin L: en mycket bra fråga du ställt. Kändes först som enkelt svar, men tänker man efter ett varv till och tittar runt bland olika källor så är det inte så solklart längre. Det hela blir lite teoretiskt, och jag tror det är enklast att fundera på svaret om man ändrar frågan till "hur länge kan jag vänta med näring tills det inte är värt risken längre?" För alla kan ju hålla med om att det finns en risk involverad med att inte få i sig näring på ett tag (om det så är 1 timme eller 3 dagar).

Med den frågan blir det genast intressant att veta i vilket skick kroppen är efter träningen och när du vill ha kroppen redo för träning igen, vilket i sin tur beror på saker som träningens intensitet och längd, vilket skick kroppen var innan träningen (energi/protein/mineraler-nivåer etc), om man fyllde på med näring under passet, och säkert en hel del andra mer eller mindre viktiga parametrar.

Tänkte inte gräva vidare bland alla möjliga svar, ville bara visa varför jag tyckte frågan inte riktigt är så enkel (alternativt hur man gör en enkel fråga überavancerad :)). I enda änden av spektrumet har vi enkel halvtimmespromenad före frukost (risk med ingen näring direkt efteråt? Riktigt usel morgon, dåligt blodsocker?) och i andra änden högintensivt uttömmande pass (risk med ingen näring direkt efteråt? Hög risk för nedbrutna muskler, usel återhämtning, kroppen går in i sparlåga osv).

Och där emellan någonstans ett längre lågintensivt lågpulspass, risk med ingen näring efteråt? Tja, har själv sprungit ett antal sådana pass och för det mesta brukar jag äta direkt efteråt, men det har hänt att jag glömt bort det (sant!) och då har jag inte märkt något negativt (det är som sagt lågintensivt med betoning på "låg"...).
Se bara till att åtminstone dricka vatten efteråt och ät gärna gott om grönsaker (viktiga vitaminer och antioxidanter). Och i vilket fall som helst, ät senast 1,5 timmar efter passet.
Alla funkar ju olika och att glömma äta efter passet är inget jag direkt rekommenderar, utan det här är bara min erfarenhet och som funkat bra på mig (och enbart när vi pratar om lågintensiva Maffe-pass på max 1,5h).
1969 • Upplands Väsby
#6
25 augusti 2007 kl 00:31 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Fredrik G: tack för boktipset! Ser riktigt intressant ut.
#7
25 augusti 2007 kl 23:43 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Detta inlägg har raderats
Martin Lennartsson
1983 • Solna
#8
26 augusti 2007 kl 11:47 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Skoj med lite respons!

Fredrik>> Boken verkar intressant, men om jag känner mig själv rätt kommer det ta lååång tid innan jag tar mig samman och läser den. Du skulle inte vilja nämna åtminstone nåt konkret exempel på varför jag är så fel ute?

Karin>> Det kan mycket väl vara så att jag tog i lite. Googlade runt en del innan jag skrev mitt inlägg, och hittade många poster på andra forum (ofta styrketräning) där folk var rädda för att kroppen skulle äta upp musklerna om de inte hävde i sig kreatinpulver efteråt. Men inom långdistanslöpning är det ju ändå egentligen inte muskelstorleken man vill öka.

För att spinna vidare på tanken. Jag rotade igenom en del akademiska uppsatser på ämnet träning igår, men hittade egentligen ingenting konkret där. Det kan hända att de artikeldatabaser jag sökte i inte var tillräckligt omfattande, eller att jag inte var tillräckligt bra på att söka.

Den springande(hihi) punkten tycker jag är frågan om när kroppen bestämmer sig för att övergå från "i träning" till "i återhämtning". Är det när jag slutar aktivera musklerna? Är det när pulsen återhämtat sig till normalpuls?
I fallet HIIT(högintensiva intervaller) menas det ju att fettförbränningen är förhöjd även långt efter passet.. hämmar jag den fettförbränningen genom att häva i mig snabba kolhydrater?
En annan intressant fundering: Kan kroppen använda sina fettreserver för att fylla på glykogenlagrena?

Och så att ingen börjar undra: Jag försöker alltså inte banta eller nåt annat(det behövs verkligen inte), utan jag är bara ute efter att optimera den mängd energi som kroppen kan tillgodogöra sig från från fett under ett löppass.
1969 • Upplands Väsby
#9
27 augusti 2007 kl 20:59 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Martin L: intressanta frågor, jag var tvungen att läsa vidare. Någon får gärna rätta mig om jag har fel, men det verkar inte finnas någon exakt tidpunkt för när återhämtningen drar igång, för kroppen är alltid ute efter att återhämta sig - den bara råkar hindras av andra saker då och då (kommer till det). Det man kan säga ganska säkert är när nedbrytning av muskler drar igång, vilket ju är minst lika intressant, och det sker när steroidhormonet kortisol nått en tillräckligt hög nivå.

All träning får ju kroppen (binjurarna) att pumpa ut kortisol i blodet, men särskilt långvarig eller intensiv träning leder till massiva mängder av hormonet. Kortisol är viktigt på alla sätt och vis, och när man tränar är det trevligt att det stimulerar nedbrytning av fett och höjer glukoshalten i blodet. Kortisolet ser till att nedbrytning av fett sker även en bra stund efter träningen, eftersom man efter träning har högre halter av kortisol i kroppen.

Men allt är inte bara party, kortisol har några mindre trevliga egenskaper också; det trycker ned immunförsvaret och bryter dessutom även ned proteiner till aminosyror. Det är det som menas när man säger att muskler bryts ned efter träning om man inte sätter igång återhämtningen.

Så då är frågan, hur sätter man igång återhämtningen? Med en rejäl insulinkick! Genom att få i sig en lagom mängd riktigt snabba kolhydrater efter träningen (gärna med riktigt högt GI) så får man snabbt upp insulinet, och det i sin tur hjälper till att rensa upp kortisolet så att nedbrytning av proteiner stoppas.

En länk här som beskriver det hela mer ingående. Och en till här.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.