Löpning Övrigt 10 inlägg 1373 visningar

vliken puls kan man ha

1967 • Växjö
#1
14 maj 2009 - 22:56
Gilla
Hej!
har en pulsklocka men tyvärr inte använt den så mycket, så jag undrar vilken puls man rent teoretiskt borde ställa in sig på att ha när man springer ett halvmarathon typ göteborgsvarvet.
man, 42 år. Bara tränat några månader.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#2
14 maj 2009 kl 23:37
Gilla
Hej Andreas.
Oj, oj vilken svår fråga. Som du säkert vet är pulsen väldigt individuell, och det är många faktorer som ålder, träningsunderlag, dagsform, tävlingsvana, (listan kan göras lång) som spelar in. Rent teoretiskt kan en person som är bra tränad ligga precis på sin mjölksyratröskel under en halvmara. Men då bör man känna till detta tröskelvärde, som också kan variera fra dag till dag.

Jag kan dock ge ett råd som funkande för mig under min premiärhalvmara, och det är att du kan använda pulsklockan som en mätare för belastning mot känsla av ansträngning. 21 km är ingen kort sträcka, så distansen kräver viss respekt. Med det menar jag att det kan vara värt att gå ut lugnt, för att kunna njuta av omgivningarna och folkfesten. Så rådet är att starta med att låta pulsen bestämma farten, starta i en puls du vet är skön att hålla, t.ex 150bpm, eller löp till en ansträngningsnivå du känner känns "lagom jobbig" och sen håll denna puls. Sen kan du känna av hur detta känns och kanske omvärdera pulsen var 5:e km. Känns det alldeles för lätt kan det vara värt att försöka öka ansträngningen 3-5bpm, känns det jobbigt kan du reducera ansträngningen. Men spara krut till de sista 6km!

Jag följde detta schema under Sthlm HM i september, men höll min målpuls på 78-80% av max de första 15 km, för sen att öka försiktigt. Detta gjorde att jag hade krafter kvar på slutet och de sista 6km var de snabbaste på hela loppet. Samtidigt hade jag en känsla av att ha kontroll på läget, fullföljde nästan 5 min under min måltid, och sprang njutande med ett leende om läpparna hela loppet. Det var så kul att jag beslutade mig för att testa maran, som är om 2 veckor...

Lycka till om du ska bege dig ut i folkfesten i Göteborg!
//Tom


1967 • Växjö
#3
15 maj 2009 kl 07:59
Gilla
Tackar för tipset.
Jag ska ge mig ut på folkfesten och provar att gå ut på 150 sedan ökar jag om det känns OK var 5:e km.
J.K.
1966 • Jönköping
#4
15 maj 2009 kl 08:21
Gilla
Nån amerikansk tränarguru angav 80-85% för halvmarathontempo-pass. Själv har jag tänkt pröva ca 80% inledningsvis i morgon på min premiär på distansen.
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#5
15 maj 2009 kl 15:30
Gilla
105% av maxpuls varvet igenom...bara å öka!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
15 maj 2009 kl 17:17
Gilla
Stopp och belägg! Läs Tom-Ingars inledning en gång till!
Pulsen kan alltså vara VÄLDIGT individuell så mitt råd är i första hand att du struntar i pulsbältet på GV! Om du inte vet hur din puls varierar har du sannolikt ingen glädje av pulsmätning på tävling.
Bättre är att känna av vilken ansträngningsnivå du ligger på, första halvan ska kännas lätt och behaglig, men inte slö, försök hitta ett bra flyt.
Det är också normalt att pulsen går upp ca 10 slag första timmen även om farten är konstant. All erfarenhet visar att en jämn fart ger bästa tiden, alltså inte jämn puls, det ska kännas jobbigare på slutet.
Vill du tvunget använda pulsmätningen på GV så starta ändå i ett tempo som du räknar med att kunna hålla, läs av en medelpuls efter minst en hlavtimme och försök klara att inte gå under den men kanske inte heller mer än fem slag över förrän mot slutet.
Råd jag plockat upp från en gammal mästarcoach: första halvan, löp på klockan (tempo, inte puls), andra halvan löp på känslan.
Men då ska man veta ett rimligt utgångstempo. En hygglig tumregel är mil-tempot plus 10s/km. Man kan också kolla på www.mcmillanrunning.com på runningcalculator.
1969 • Sala
#7
15 maj 2009 kl 20:03
Gilla
Ja, jag håller med Oldboy. Känner du inte till din individuella, exakta, maxpuls, så är pulsmätningen bara i vägen. Men du hinner kolla din maxpuls innan dess. Gör så här:
1. Spring intervaller i hårt tempo, gärna i uppförsbacke, och ta i maximalt i näst sista ruschen, och ännu mer i allra sista! Mät din puls. Detta är din maxpuls.
2. Spring din halvmara i ungefär 88 % av din maxpuls, d.v.s. lägre än farten på milen på tävling. Du börjar på strax under 85% och ökar med ungefär ett slag för varje kilometer tills du har sprungit 3 km. Ligg därefter kvar på 88% till ca 5 km från mål, för då är det full fart som gäller.
3. Följ inte Fredriks råd, för då kommer du att bryta efter 5 km, eller åtminstone få ett alldeles feldisponerat lopp, med hög fart i början och låg på slutet. Ingen tränare i hela världen rekommenderar ett sådant upplägg. Hellre tvärtom, d.v.s. negativa mellantider.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#8
15 maj 2009 kl 20:16
Gilla
Ska man ha nytta av att kolla pulsen måste man nog veta vad man klarar pga egen erfarenhet. Jag höll en medelpuls på 90% sista halvmaran. Som sagt, oerhört individuellt.
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#9
15 maj 2009 kl 22:04
Gilla
var mer som ett skämt. Jag ligger snarare på 85%, dvs ungefär 170slag/min
1969 • Sala
#10
16 maj 2009 kl 17:47
Gilla
Maria, så sant, så sant. Men 88% är ingen heltokig rekommendation, och rekommendationer är aldrig i vägen innan man har hunnit få egna erfarenheter.
Fredrik, jag förstod att du skämtade. Jag ville bara poängtera att det inte fungerar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.