1 november 2007 kl 23:36
Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Olof: såhär står det på
www.gangsport.com om gång : "Belastningen på knä, fot och höftleder minskar från 4-6 gånger din kroppsvikt till 1-1.5 gånger din kroppsvikt om man jämför med löpningen. Vilken belastning det exakt blir beror på tekniken du använder när du tar dig framåt."
kanske har det alltså med tekniken och kroppsvikten att göra delvis. Själv är jag tungviktare och vid löpning i låga hastigheter går mkt kraft åt till att lyfta kroppen men vid gång använder man kanske mer kraft framåt och då mha fler muskelgrupper.
Dessutom har jag för mig att lårmusklerna har mer av vita muskelfibrer, dvs anaeroba snabba, än röda långsamma och att underbensmusklerna har mer av de röda. Och när jag går snabbt och länge märker jag träningsvärk ffa på underbenens framsidor.
En annan reflektion jag gjort är att när jag tränar längdskidåkning kan hålla en högre arbetspuls längre tid innan jag blir trött än vad jag kan göra vid löpning. Detta hänger nog ihop med dels att flera muskelgrupper är inblandade, dvs ben, armar, mage och rygg dels att man får vila i nerförsbackar ibland.
Sist jag kollade orkade jag hålla 160-165 vid skidåkning i en timme medan jag vid löpning inte orkade hålla mer än 150-158 om jag sprang en timme med samma ansträngningskänsla.